TORSDAG 17 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Omfattande färgtester under många år garanterar hög kvalitet

Jotuns kvalitetssäkring bygger på mer än nittio års erfarenhet av färg
Nittio års erfarenhet av färg, samt det faktum att färgerna testas under minst fem år. I Nordeuropas största laboratorium i norska Sandefjord, där över 200 personer arbetar, analyseras testresultaten noggrant. Allt för att kunna utveckla produkter som ska tåla det tuffa nordiska klimatet.

Färgen utsätts för långvariga och hårda prövningar i olika miljöer. Dels på tre teststationer med olika väderförhållanden i Skandinavien och dels uppmålad på hus i Norden. Dessutom testar Jotun produkterna i belastade miljöer i övriga världen.

I Florida utsätts färgen för hög luftfuktighet och extrem solexponering, i luftförorenade Kina testas smutsupptagning och i Malaysias och Indiens regnskogar går färgen en tuff match mot den höga luftfuktigheten. Färgen testas också i arktiskt klimat på Svalbard.

Parametrar som testas:

• Alg- och mögelbeväxning
• Smutsupptagning
• Krackelering
• Avflagning
• Blåsbildning
• Fuktupptagning i träet
• Täckförmåga
• Appliceringsegenskaper
• Kulör- och glansstabilitet

Till skillnad från en del andra mätinstitut testar Jotun sina färger länge, utomhusfärger exponeras i minst fem år. Färgen målas på bräder som placeras såväl stående som vinklade 45 grader mot solen. Belastningen på en vinklad panel är två till tre gånger så hög som på en lodrät, vilket visar hur färgen beter sig under hela sin livslängd. Testmetoderna är identiska över hela världen och analyseras utifrån samma principer. Det utfall som presenteras för varje parameter är en snittberäkning av alla bräder, vilket ger ett säkert resultat.

• Särskilt viktigt är det att testa sprickbildning och flagning, säger Karin Mattsson som är Technical Service Manager på Jotun.
• Det är underlaget och inte färgen som fuktskadas och ruttnar. Därför måste färgfilmen vara intakt och inte spricka och släppa in fukt. Ju högre fukthalt i virket desto större är också risken för mögel på ytan.

För att kunna producera högkvalitativa färger testar Jotun produkternas alla funktioner, allt för att få ett tillförlitligt resultat. Utöver exponering i utomhusmiljöer testas alltså sådant som täckförmåga, appliceringsegenskaper och stabilitet i kulör och glans.

Med Nordens tuffa klimatväxlingar i åtanke har Jotun sedan 1972 utvecklat DEMIDEKK, en teknologi där en kombination av alkydolja och akryler gör att färgen har extra skydd och lång hållbarhet. Under de fyrtiosex år som gått har färgen visat sig stå emot allt från piskande regn, vinterkyla och solljusets nedbrytande effekt. Därför håller färgen både glans och kulör i många år, vilket gör att Jotun är att betrakta som ett tryggt val.

Jotun är ett världsomspännande färgföretag, representerat i nittio länder. Den första fabriken grundades 1926. Huvudsätet ligger i Norge.

För mer information, kontakta:

Karin Mattsson, Technical Service Manager, 0706–69 63 25 karin.mattsson@jotun.se

Kristina Tunegård, Category Manager, 0705–69 63 13 kristina.tunegard@jotun.se
2019-01-11
Marcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftarLG berättar om ett bättre liv med hjälp av AI under CES 2019-keynotePressinbjudan: Jordbruksverkets livsmedelsseminarium om hållbar lönsamhetFastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg flyttar in i Jönköping.Fredrik Johanson lämnar VD-rollen inom Woody BygghandelÄr VR-headsets och AR-glasögon nästa teknikskifte för hjälpmedel?
2019-01-08
Besiktningstekniker till Opus Bilprovning i BoråsVolvo Cars satte nytt försäljningsrekord 2018; nådde milstolpen 600 000 sålda bilarmySwecon gör maskinägandet lättare hos BellmansNu tar vi nästa stegFörsta lastbilen har rullat igenom APM Terminals nya självservice portLars Westman blir ny affärsområdeschef för RO-Gruppen i StockholmTestbädd ger ringar på vattnet för energiforskningen på ChalmersSvevia växer i Skåne - köper AB Bröderna HallSmart City Sweden plattformen är redo att dras igångEva Kimborn Heivert utsedd till ny VD för Circle K Sverige ABVi testar Framtidens rekrytering och klipper CV:tBristvätten bidrog med 1,9 miljoner kronor till BrisSpänningsfylld världspremiär: Volkswagen visar mobil laddningsstation för elbilarPunktligare avgångar för en attraktiv järnväg Nu är Energikontor Väst en del av InnovatumNy förhandlingschef för LivsmedelsföretagenFörvärv inom industri stärker Assemblin i norrExtend hjälper Altered spara vatten i hela världenMiljoner till ny metod att identifiera växtplankton
Annonser