TISDAG 21 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Omfattande färgtester under många år garanterar hög kvalitet

Jotuns kvalitetssäkring bygger på mer än nittio års erfarenhet av färg
Nittio års erfarenhet av färg, samt det faktum att färgerna testas under minst fem år. I Nordeuropas största laboratorium i norska Sandefjord, där över 200 personer arbetar, analyseras testresultaten noggrant. Allt för att kunna utveckla produkter som ska tåla det tuffa nordiska klimatet.

Färgen utsätts för långvariga och hårda prövningar i olika miljöer. Dels på tre teststationer med olika väderförhållanden i Skandinavien och dels uppmålad på hus i Norden. Dessutom testar Jotun produkterna i belastade miljöer i övriga världen.

I Florida utsätts färgen för hög luftfuktighet och extrem solexponering, i luftförorenade Kina testas smutsupptagning och i Malaysias och Indiens regnskogar går färgen en tuff match mot den höga luftfuktigheten. Färgen testas också i arktiskt klimat på Svalbard.

Parametrar som testas:

• Alg- och mögelbeväxning
• Smutsupptagning
• Krackelering
• Avflagning
• Blåsbildning
• Fuktupptagning i träet
• Täckförmåga
• Appliceringsegenskaper
• Kulör- och glansstabilitet

Till skillnad från en del andra mätinstitut testar Jotun sina färger länge, utomhusfärger exponeras i minst fem år. Färgen målas på bräder som placeras såväl stående som vinklade 45 grader mot solen. Belastningen på en vinklad panel är två till tre gånger så hög som på en lodrät, vilket visar hur färgen beter sig under hela sin livslängd. Testmetoderna är identiska över hela världen och analyseras utifrån samma principer. Det utfall som presenteras för varje parameter är en snittberäkning av alla bräder, vilket ger ett säkert resultat.

• Särskilt viktigt är det att testa sprickbildning och flagning, säger Karin Mattsson som är Technical Service Manager på Jotun.
• Det är underlaget och inte färgen som fuktskadas och ruttnar. Därför måste färgfilmen vara intakt och inte spricka och släppa in fukt. Ju högre fukthalt i virket desto större är också risken för mögel på ytan.

För att kunna producera högkvalitativa färger testar Jotun produkternas alla funktioner, allt för att få ett tillförlitligt resultat. Utöver exponering i utomhusmiljöer testas alltså sådant som täckförmåga, appliceringsegenskaper och stabilitet i kulör och glans.

Med Nordens tuffa klimatväxlingar i åtanke har Jotun sedan 1972 utvecklat DEMIDEKK, en teknologi där en kombination av alkydolja och akryler gör att färgen har extra skydd och lång hållbarhet. Under de fyrtiosex år som gått har färgen visat sig stå emot allt från piskande regn, vinterkyla och solljusets nedbrytande effekt. Därför håller färgen både glans och kulör i många år, vilket gör att Jotun är att betrakta som ett tryggt val.

Jotun är ett världsomspännande färgföretag, representerat i nittio länder. Den första fabriken grundades 1926. Huvudsätet ligger i Norge.

För mer information, kontakta:

Karin Mattsson, Technical Service Manager, 0706–69 63 25 karin.mattsson@jotun.se

Kristina Tunegård, Category Manager, 0705–69 63 13 kristina.tunegard@jotun.se
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser