ONSDAG 17 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Omfattande färgtester under många år garanterar hög kvalitet

Jotuns kvalitetssäkring bygger på mer än nittio års erfarenhet av färg
Nittio års erfarenhet av färg, samt det faktum att färgerna testas under minst fem år. I Nordeuropas största laboratorium i norska Sandefjord, där över 200 personer arbetar, analyseras testresultaten noggrant. Allt för att kunna utveckla produkter som ska tåla det tuffa nordiska klimatet.

Färgen utsätts för långvariga och hårda prövningar i olika miljöer. Dels på tre teststationer med olika väderförhållanden i Skandinavien och dels uppmålad på hus i Norden. Dessutom testar Jotun produkterna i belastade miljöer i övriga världen.

I Florida utsätts färgen för hög luftfuktighet och extrem solexponering, i luftförorenade Kina testas smutsupptagning och i Malaysias och Indiens regnskogar går färgen en tuff match mot den höga luftfuktigheten. Färgen testas också i arktiskt klimat på Svalbard.

Parametrar som testas:

• Alg- och mögelbeväxning
• Smutsupptagning
• Krackelering
• Avflagning
• Blåsbildning
• Fuktupptagning i träet
• Täckförmåga
• Appliceringsegenskaper
• Kulör- och glansstabilitet

Till skillnad från en del andra mätinstitut testar Jotun sina färger länge, utomhusfärger exponeras i minst fem år. Färgen målas på bräder som placeras såväl stående som vinklade 45 grader mot solen. Belastningen på en vinklad panel är två till tre gånger så hög som på en lodrät, vilket visar hur färgen beter sig under hela sin livslängd. Testmetoderna är identiska över hela världen och analyseras utifrån samma principer. Det utfall som presenteras för varje parameter är en snittberäkning av alla bräder, vilket ger ett säkert resultat.

• Särskilt viktigt är det att testa sprickbildning och flagning, säger Karin Mattsson som är Technical Service Manager på Jotun.
• Det är underlaget och inte färgen som fuktskadas och ruttnar. Därför måste färgfilmen vara intakt och inte spricka och släppa in fukt. Ju högre fukthalt i virket desto större är också risken för mögel på ytan.

För att kunna producera högkvalitativa färger testar Jotun produkternas alla funktioner, allt för att få ett tillförlitligt resultat. Utöver exponering i utomhusmiljöer testas alltså sådant som täckförmåga, appliceringsegenskaper och stabilitet i kulör och glans.

Med Nordens tuffa klimatväxlingar i åtanke har Jotun sedan 1972 utvecklat DEMIDEKK, en teknologi där en kombination av alkydolja och akryler gör att färgen har extra skydd och lång hållbarhet. Under de fyrtiosex år som gått har färgen visat sig stå emot allt från piskande regn, vinterkyla och solljusets nedbrytande effekt. Därför håller färgen både glans och kulör i många år, vilket gör att Jotun är att betrakta som ett tryggt val.

Jotun är ett världsomspännande färgföretag, representerat i nittio länder. Den första fabriken grundades 1926. Huvudsätet ligger i Norge.

För mer information, kontakta:

Karin Mattsson, Technical Service Manager, 0706–69 63 25 karin.mattsson@jotun.se

Kristina Tunegård, Category Manager, 0705–69 63 13 kristina.tunegard@jotun.se
2018-10-12
Makita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019Ackumulatortank nytt steg mot fossilfri fjärrvärmeNy vd för Protons provningsverksamhetPressinbjudan: Möt framtidens förpackningar på Scanpack 2018 Nya Merlo Multifarmer 40.9 kommer till Elmia Lantbruk
Annonser