SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pellets – smart uppvärmning när infrastrukturen saknas

Vinter och kyla närmar sig och med det ökar trycket på uthyrningen av pelletspannor.
Men vilken panna ska man välja? Och varför kan det var klokt att hyra? John Jernberg, Produktionschef El & Energi på Ramirent i Stockholm, reder ut.

De två största skillnaderna mellan olika pelletspannor är att den ena producerar hetvatten, där värmen leds ut via ett varmvattensystem, och den andra levererar varmluft. Båda systemen används främst i början av ett bygge, då el eller fjärrvärme ännu inte finns framdraget. Men vad många inte tänker på är att de fungerar olika effektivt beroende på vad det är man vill värma upp.

- Varje byggprojekt är unikt och här behöver man ofta hjälp av oss eller någon av våra underleverantörer för att hitta den bästa lösningen. Men generellt kan man säga att pelletspannan som levererar varmluft är bra för att värma upp stora, öppna lokaler som t ex ett parkeringshus eller en lagerbyggnad. Har man däremot flera rum i bygget, t ex vid ett bostads- eller hotellprojekt, behöver man kunna transportera ut värmen. Då lämpar sig oftast en pelletspanna som producerar hetvatten bäst. Detsamma gäller om man vill kunna justera värmen under dygnet - det kan man inte göra lika enkelt med pannan som levererar varmluft. I vissa fall behövs det en kombination av de båda, förklarar John Jernberg.

Miljösmart alternativ

En pelletspanna är ett kostnadseffektivt och miljösmart val för uppvärmning och uttorkning. Pellets är även en möjliggörare för att värma upp stora byggen snabbt och lämpar sig bäst för byggprojekt som är större än 2000 kvadratmeter.

- Jämfört med att använda dieselmaskiner för uppvärmning, ger pelletseldning bara en tiondel så stora utsläpp av koldioxid, kväve och andra partiklar. Det ger också en bättre arbetsmiljö för de som jobbar och det är billigare. Om du råkar spilla ut lite pellets är det dessutom lätt att städa upp, med diesel däremot behövs en ordentlig sanering.

Vad är vitsen med att hyra?

- I takt med att pelletspannorna har blivit så populära, ändras regelverket ofta. Äger man en egen panna, kan man behöva uppgradera eller bygga om den så ofta som varje år för att uppfylla nationella och regionala krav på produkten. Det slipper man tänka på - och betala för - om man hyr.

Vad kostar det att hyra?

- Antingen kan man välja att betala per använd kilowatt-timme, eller så betalar man en dagshyra. Om pannan ska användas under en längre period, men vara avslagen emellanåt, är det bäst att gå på kWh-priset. Om du ska ha den under en kortare period är det ofta bättre att välja dagshyra.

Priset kan skilja sig åt, beroende på vilken underleverantör som levererar pannan. Det kan tyckas märkligt, men beror på flera olika saker. Bland annat att tillverkarna mäter kWh och den totala verkningsgraden över tid, på lite olika sätt. Pelletsens kvalitet påverkar också åtgången och därmed priset, liksom transportkostnaderna och hur mycket pannan används.

- Därför är det klokt att fråga oss, så vi kan hitta den mest prisvärda pannan för just ditt bygge. Man gör också klokt i att beställa i god tid. 95 procent av alla pannor som hyrs ut, är uthyrda under vinter. Ringer man och vill ha en panna i november, kan de med lite otur vara slut, tipsar John Jernberg.

Ramirent levererar pelletspannor över hela landet och ansvarar för allt från installation till påfyllning av pellets, underhåll och nedmontering.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filip Gällnäs
Kommunikatör
filip.gallnas@ramirent.se
+46 31- 57 84 22

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN