MÅNDAG 20 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”

Översiktsplanering får en allt viktigare roll när Sveriges städer förtätas och kommunerna får fler komplexa frågeställningar att ta hänsyn till.
I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret går vi på djupet med översiktsplaneringens snårigheter.

I programmet träffar programledare Emma Jonsteg Carolina Fintling Rue, chef på översiktsplaneenheten på Tyresö kommun, Joel Edding, strategisk stadsplanerare på Stockholms stad, Pernilla Helmersson, samhällsplanerare på Umeå kommun och Niklas Svensson, marknads- och utvecklingsansvarig på White stadsbyggnad.

De senaste tio åren har översiktsplanering blivit allt viktigare. Byggaktörer är idag mer medvetna om att de bör läsa på i översiktsplanen för att lättare få igenom ett byggprojekt.

Förtätning och komplexa frågor

Ett allt större behov av förtätning och fler komplexa frågor som klimathotet och regionövergripande utmaningar tror panelen är några av skälen till det ökade intresset.
Men även sätten att presentera översiktsplaner på har förändrats.

–Något hände för drygt tio år sedan. Man valde då att bli friare i sin form och vågade göra översiktsplanen mer som ett tydligt kommunalt dokument – en vision om framtida Stockholm – före det var det mest ett torrt PBL-dokument, säger Niklas Svensson, som före tiden på White jobbade på Stockholms stad som biträdande stadsbyggnadsdirektör.

I grunden är en översiktsplan fortfarande en plan för kommunens mark- och vattenanvändning som ska ses över och aktualiseras varje mandatperiod.
Och kommunerna jobbar i dag med många intressanta grepp för att göra översiktsplaneringen mer effektiv och angelägen.

Nya intressanta grepp

I Tyresö kommun har man till exempel införlivat Agenda 2030 i sin översiktsplan och Stockholms stad har bland annat jobbat med att fokusera på fyra ytterstadsområden dit man behöver rikta mer resurser för att få igång byggandet ordentligt. I Umeå kommun jobbar man rullande och går in och gör översiktsplaner för de platser eller frågor där behovet är som störst.

–Jag skulle säga att den kommuntäckande översiktsplanen i sin traditionella form är död. Det är svårt att ajour-hålla den, säger Pernilla Helmersson.

Att locka medborgarna med tråkiga informationsmöten i en skolmatsal är också passé, tror Carolina Fintling Rue. Man måste ut och söka upp dem aktivt.

–Vi ser det som att vi har jobbat med att hitta Tyresös identitet och den har legat till grunden för hur vi har jobbat fram översiktsplanen, säger hon.

En sak har dock inte förändrats. Översiktsplanering behöver fortfarande ta tid och är en lång process. Det viktigaste är att översiktsplanen blir genomförbar och att nå dit tar tid, menar Joel Edding. Dessutom bör man också hela tiden återkoppla till de tidigare översiktsplanerna.

–Jag brukar säga att stadsbyggande och översiktsplanering inte är en bransch för den som söker snabba kickar, säger Joel Edding.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-15
Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”Trästomme och stenull gav fördelar i TrikåfabrikenEtt nytt rekordår för Midroc EuropeSäkerhet hela veckan i BoKlokYtterbygg satsar på solkraftEnkel mobil ​app​ vägleder patienter inför operationNytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printingIT-utrustning för industrin Panasonic introducerar R32 Big PACi – ny serie anpassad för grön omställningSäkerhet i fokus tillsammans med Skanska på Safety WeekNya Opel Grandland X Hybrid4 - Opel goes electricBahcos sortiment av tillbehör för maskindrivna verktyg nu komplettRenova bygger för världsunik metallåtervinningSTANLEY lanserar FATMAX CLASSIC PRO vattenpass
2019-05-13
3D Center utökar sin MJF-portfölj med 5200 produktions 3D-skrivarserierKompakt fläktlös IoT edge server med 8-kärnors Intel Core i9-9900KABB tar hem stororder för överföring av vindkraft från NordsjönHexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning Stefan Lindau tar över rodret för Panasonic TOUGHBOOK i NordenHSF, Vimmerby investerar Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektionFörenklad hanteringen av maskin- och transporttjänster med autotilldelningAPM Terminals öppnar i Gävle16 maj öppnar Würths nya butik i MalmöSvevia sanerar mark med sjöutsiktNytt avtal för yrkesutbildningen ska ge fler lärlingarVäghyvel i mästarklass när Hidromek kommer till MaskinExpo
2019-05-10
Kalle Lindh Vargas, operativ chef, har en samordnande roll för kundens bästaLyckad första dag på SPINNERs IN-House Mässa i MünchenJacob Birkeland ny presschef på Skanska ABMaskinFransson har ny hemsidaOracle prisar Panasonic för förmågan att kunna leverera enastående kundupplevelserSå reparerar man komponenter i metall på ett hållbart sättNy Logistikchef på Wibax Redan fler än 10 000 förbokningar för Volkswagens nya elbil ID.3Svevia slår rekord i vunna beläggningsjobb för TrafikverketÅrets omgång av Venture Cup Startup imponerar! Circle K inviger första korridoren av supersnabbladdareDavid Frykerås och Elin Ledskog är årets mottagare av Jan Häckners bioenergiprisNy teknik minskar behov av växthusgas Rekordsnabbt bygge av kontor, verkstad och nordiskt reservdelslagerHidromek bryter ny mark sin nya generation maskiner
Annonser