SÖNDAG 17 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”

Översiktsplanering får en allt viktigare roll när Sveriges städer förtätas och kommunerna får fler komplexa frågeställningar att ta hänsyn till.
I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret går vi på djupet med översiktsplaneringens snårigheter.

I programmet träffar programledare Emma Jonsteg Carolina Fintling Rue, chef på översiktsplaneenheten på Tyresö kommun, Joel Edding, strategisk stadsplanerare på Stockholms stad, Pernilla Helmersson, samhällsplanerare på Umeå kommun och Niklas Svensson, marknads- och utvecklingsansvarig på White stadsbyggnad.

De senaste tio åren har översiktsplanering blivit allt viktigare. Byggaktörer är idag mer medvetna om att de bör läsa på i översiktsplanen för att lättare få igenom ett byggprojekt.

Förtätning och komplexa frågor

Ett allt större behov av förtätning och fler komplexa frågor som klimathotet och regionövergripande utmaningar tror panelen är några av skälen till det ökade intresset.
Men även sätten att presentera översiktsplaner på har förändrats.

–Något hände för drygt tio år sedan. Man valde då att bli friare i sin form och vågade göra översiktsplanen mer som ett tydligt kommunalt dokument – en vision om framtida Stockholm – före det var det mest ett torrt PBL-dokument, säger Niklas Svensson, som före tiden på White jobbade på Stockholms stad som biträdande stadsbyggnadsdirektör.

I grunden är en översiktsplan fortfarande en plan för kommunens mark- och vattenanvändning som ska ses över och aktualiseras varje mandatperiod.
Och kommunerna jobbar i dag med många intressanta grepp för att göra översiktsplaneringen mer effektiv och angelägen.

Nya intressanta grepp

I Tyresö kommun har man till exempel införlivat Agenda 2030 i sin översiktsplan och Stockholms stad har bland annat jobbat med att fokusera på fyra ytterstadsområden dit man behöver rikta mer resurser för att få igång byggandet ordentligt. I Umeå kommun jobbar man rullande och går in och gör översiktsplaner för de platser eller frågor där behovet är som störst.

–Jag skulle säga att den kommuntäckande översiktsplanen i sin traditionella form är död. Det är svårt att ajour-hålla den, säger Pernilla Helmersson.

Att locka medborgarna med tråkiga informationsmöten i en skolmatsal är också passé, tror Carolina Fintling Rue. Man måste ut och söka upp dem aktivt.

–Vi ser det som att vi har jobbat med att hitta Tyresös identitet och den har legat till grunden för hur vi har jobbat fram översiktsplanen, säger hon.

En sak har dock inte förändrats. Översiktsplanering behöver fortfarande ta tid och är en lång process. Det viktigaste är att översiktsplanen blir genomförbar och att nå dit tar tid, menar Joel Edding. Dessutom bör man också hela tiden återkoppla till de tidigare översiktsplanerna.

–Jag brukar säga att stadsbyggande och översiktsplanering inte är en bransch för den som söker snabba kickar, säger Joel Edding.
2019-02-12
Stororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastrukturBehåll säkerheten, även vid arbete på distans!Hela produktionskedjan under ett tak när Industrimässorna arrangerades på Malmömässan
2019-02-08
Kör säkert på sportlovetNCC bygger parkeringshus för över 400 bilar i VästeråsTvå dagar fyllda av nyheter, inspiration och framtidsspaningStark ekonomi möjliggör viktiga framtidssatsningarSlangExpress har växlat upp i KarlskronaMAN Truck & Bus Sverige AB förstärker försäljningsorganisationen Dags för Dalarna att utse Årets dalakraft!Ett hållbart och giftfritt byggande – så når vi dit Certifikatet för Serporoc fasadsystem förnyas för ytterligare 5 år inom kortNu fler än 50 000 laddhybrider i SverigeKlimatsmarta KomatsuMazda presenterar MX-5 30th Anniversary EditionNya möjligheter med digitala tvillingar.Würth Svenska utökar sin produktportfölj med arbetskläder – säljstart våren 2019Så gör vi framtiden lite mer hållbar – Sweco bjuder in till hållbarhetsvecka i MalmöFinjas nya produktionslinje för EPS-betong invigdFörfinad kraft
2019-02-07
Kunskap på riktigtNy Lissmac till Söderhamn Bilia fortsätter sin expansion av Netbil Begagnat i SverigeVolvo Cars rapporterar ett rörelseresultat på 14.2 miljarder kronor 2018Upphandlingskrav ska bidra till mindre avfall inom byggsektornProduktionsrekord för Vattenfalls kärnkraftBMW:s tekniska flaggskepp testas just nu i Arjeplog
Annonser