ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”

Översiktsplanering får en allt viktigare roll när Sveriges städer förtätas och kommunerna får fler komplexa frågeställningar att ta hänsyn till.
I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret går vi på djupet med översiktsplaneringens snårigheter.

I programmet träffar programledare Emma Jonsteg Carolina Fintling Rue, chef på översiktsplaneenheten på Tyresö kommun, Joel Edding, strategisk stadsplanerare på Stockholms stad, Pernilla Helmersson, samhällsplanerare på Umeå kommun och Niklas Svensson, marknads- och utvecklingsansvarig på White stadsbyggnad.

De senaste tio åren har översiktsplanering blivit allt viktigare. Byggaktörer är idag mer medvetna om att de bör läsa på i översiktsplanen för att lättare få igenom ett byggprojekt.

Förtätning och komplexa frågor

Ett allt större behov av förtätning och fler komplexa frågor som klimathotet och regionövergripande utmaningar tror panelen är några av skälen till det ökade intresset.
Men även sätten att presentera översiktsplaner på har förändrats.

–Något hände för drygt tio år sedan. Man valde då att bli friare i sin form och vågade göra översiktsplanen mer som ett tydligt kommunalt dokument – en vision om framtida Stockholm – före det var det mest ett torrt PBL-dokument, säger Niklas Svensson, som före tiden på White jobbade på Stockholms stad som biträdande stadsbyggnadsdirektör.

I grunden är en översiktsplan fortfarande en plan för kommunens mark- och vattenanvändning som ska ses över och aktualiseras varje mandatperiod.
Och kommunerna jobbar i dag med många intressanta grepp för att göra översiktsplaneringen mer effektiv och angelägen.

Nya intressanta grepp

I Tyresö kommun har man till exempel införlivat Agenda 2030 i sin översiktsplan och Stockholms stad har bland annat jobbat med att fokusera på fyra ytterstadsområden dit man behöver rikta mer resurser för att få igång byggandet ordentligt. I Umeå kommun jobbar man rullande och går in och gör översiktsplaner för de platser eller frågor där behovet är som störst.

–Jag skulle säga att den kommuntäckande översiktsplanen i sin traditionella form är död. Det är svårt att ajour-hålla den, säger Pernilla Helmersson.

Att locka medborgarna med tråkiga informationsmöten i en skolmatsal är också passé, tror Carolina Fintling Rue. Man måste ut och söka upp dem aktivt.

–Vi ser det som att vi har jobbat med att hitta Tyresös identitet och den har legat till grunden för hur vi har jobbat fram översiktsplanen, säger hon.

En sak har dock inte förändrats. Översiktsplanering behöver fortfarande ta tid och är en lång process. Det viktigaste är att översiktsplanen blir genomförbar och att nå dit tar tid, menar Joel Edding. Dessutom bör man också hela tiden återkoppla till de tidigare översiktsplanerna.

–Jag brukar säga att stadsbyggande och översiktsplanering inte är en bransch för den som söker snabba kickar, säger Joel Edding.
2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser