LÖRDAG 25 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Plastkampen Borås gjorde skillnad!

240 kilo plast. En hel container fylld till bredden.
Det blev resultatet av den fem dagar långa Plastkampen Borås. Dessutom har kampanjen hittills samlat in 21 250 kronor till WWF:s projekt Rädda haven från olika företag och organisationer i Sjuhärad.

I strålande sol, till heta latintoner och vegetarisk korv på grillen avslutades Plastkampen Borås på fredag eftermiddag den 12 april. När containern hämtades var den så gott som full av plast insamlad av boråsarna under veckan.

Det är många som har engagerat sig i att samla ihop plast från staden, naturen och hemmen. Målet var högt satt på 500 kilo.

– Det här är ett sätt lyfta frågan om plast i naturen och i vår omvärld. Vår insamlingsvecka löser förstås inte ensam situationen i haven, men om vi kan påverka fler till att bli medvetna om problemet så har vi kommit en bit på vägen säger Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg på Högskolan i Borås.

Insamlingen till WWF är öppen till och med den 25 april.

Fokus på forskning
I samband med initiativet har högskolan lyft forskning som handlar om lösningar för att bland annat ta fram bioplaster med bra egenskaper och forskning kring återvinning. Forskningen har spridits med filmer i sociala medier men också en välbesökt lunchföreläsning. Under avslutningsfesten var flera av forskarna inom området på plats för att kunna svara på frågor om forskningsläget.

Högskolan har även arrangerat två ”plogging”-tillfällen (plocka skräp och jogga) Det blev stor uppslutning och med stöd av Borås Energi och Miljö AB kunde även mycket annat skräp i naturen förutom plasten sorteras och återvinnas.

– Det blev inte så mycket jogging eftersom det var så mycket skräp. Många promenerade tillsammans i fin gemenskap. Nu fortsätter vi på högskolan vårt arbete med Agenda 2030-målen, fortsätter Birgitta Losman.

Kraftsamling från alla parter i Borås
Målet att få ihop 50 företag och organisationer som stöttade kampen med två kronor per kilo var också högt satt och där landade till slut högskolan på 17 stycken.

– Det är jättekul att så många gick med och stöttade initiativet. Insamlingen till WWF gör att vår kraftsamling påverkar även utanför Borås, säger Laura Brüggen, ordförande för Hållbar Student på Högskolan i Borås.

Skolklasser i Borås har engagerats för att få ihop så mycket plast som möjligt. Bäst var klass 5A på Engelbrektskolan som samlade ihop 20,8 kilo plast. De vinner nu ett besök av forskaren Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy.

Vinnaren i instagramtävlingen blev Felix Ljungberg (@12836felix) med sin inspirerande bild på hur man genom plykling (plocka och cykla) kan uppmuntra sina barn att plocka plast i naturen.

Växlar upp hållbarhetsarbetet
Högskolan har länge arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor både i utbildning, forskning och på campus och hamnar högt i mätningar och rankingar. Högskolan i Borås kommer dock att växla upp hållbarhetsarbetet och Plastkampen Borås är ett startskott på detta.

- Hållbarhetsfrågor är viktigt, och då handlar det inte bara om ett miljöperspektiv utan också ett socialt och samhälleligt perspektiv. Vi håller en hög kvalitet på vårt arbete i allt vi tar oss för. Oavsett om vi bidrar med forskning på nya hållbara material, medvetna studenter eller fyller en container med plast för återvinning så innebär det något positivt för vår omvärld säger Mats Tinnsten, rektor för Högskolan i Borås

Lär mer
Länk till insamlingen: egeninsamling.wwf.se/raddahaven/5-10930
Länk till hb.se/plastkampen: www.hb.se/plastkampen
Se Plastkampen Borås i sociala medier via #plastkampenboras

Kontakt:
Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg
birgitta.losman@hb.se
070-100 04 61

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser