FREDAG 23 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Plastkampen Borås gjorde skillnad!

240 kilo plast. En hel container fylld till bredden.
Det blev resultatet av den fem dagar långa Plastkampen Borås. Dessutom har kampanjen hittills samlat in 21 250 kronor till WWF:s projekt Rädda haven från olika företag och organisationer i Sjuhärad.

I strålande sol, till heta latintoner och vegetarisk korv på grillen avslutades Plastkampen Borås på fredag eftermiddag den 12 april. När containern hämtades var den så gott som full av plast insamlad av boråsarna under veckan.

Det är många som har engagerat sig i att samla ihop plast från staden, naturen och hemmen. Målet var högt satt på 500 kilo.

– Det här är ett sätt lyfta frågan om plast i naturen och i vår omvärld. Vår insamlingsvecka löser förstås inte ensam situationen i haven, men om vi kan påverka fler till att bli medvetna om problemet så har vi kommit en bit på vägen säger Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg på Högskolan i Borås.

Insamlingen till WWF är öppen till och med den 25 april.

Fokus på forskning
I samband med initiativet har högskolan lyft forskning som handlar om lösningar för att bland annat ta fram bioplaster med bra egenskaper och forskning kring återvinning. Forskningen har spridits med filmer i sociala medier men också en välbesökt lunchföreläsning. Under avslutningsfesten var flera av forskarna inom området på plats för att kunna svara på frågor om forskningsläget.

Högskolan har även arrangerat två ”plogging”-tillfällen (plocka skräp och jogga) Det blev stor uppslutning och med stöd av Borås Energi och Miljö AB kunde även mycket annat skräp i naturen förutom plasten sorteras och återvinnas.

– Det blev inte så mycket jogging eftersom det var så mycket skräp. Många promenerade tillsammans i fin gemenskap. Nu fortsätter vi på högskolan vårt arbete med Agenda 2030-målen, fortsätter Birgitta Losman.

Kraftsamling från alla parter i Borås
Målet att få ihop 50 företag och organisationer som stöttade kampen med två kronor per kilo var också högt satt och där landade till slut högskolan på 17 stycken.

– Det är jättekul att så många gick med och stöttade initiativet. Insamlingen till WWF gör att vår kraftsamling påverkar även utanför Borås, säger Laura Brüggen, ordförande för Hållbar Student på Högskolan i Borås.

Skolklasser i Borås har engagerats för att få ihop så mycket plast som möjligt. Bäst var klass 5A på Engelbrektskolan som samlade ihop 20,8 kilo plast. De vinner nu ett besök av forskaren Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy.

Vinnaren i instagramtävlingen blev Felix Ljungberg (@12836felix) med sin inspirerande bild på hur man genom plykling (plocka och cykla) kan uppmuntra sina barn att plocka plast i naturen.

Växlar upp hållbarhetsarbetet
Högskolan har länge arbetat aktivt med hållbarhetsfrågor både i utbildning, forskning och på campus och hamnar högt i mätningar och rankingar. Högskolan i Borås kommer dock att växla upp hållbarhetsarbetet och Plastkampen Borås är ett startskott på detta.

- Hållbarhetsfrågor är viktigt, och då handlar det inte bara om ett miljöperspektiv utan också ett socialt och samhälleligt perspektiv. Vi håller en hög kvalitet på vårt arbete i allt vi tar oss för. Oavsett om vi bidrar med forskning på nya hållbara material, medvetna studenter eller fyller en container med plast för återvinning så innebär det något positivt för vår omvärld säger Mats Tinnsten, rektor för Högskolan i Borås

Lär mer
Länk till insamlingen: egeninsamling.wwf.se/raddahaven/5-10930
Länk till hb.se/plastkampen: www.hb.se/plastkampen
Se Plastkampen Borås i sociala medier via #plastkampenboras

Kontakt:
Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg
birgitta.losman@hb.se
070-100 04 61

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-19
Calle Svadling vann dubbelt i Timbersports Trollhättan CupHydroscand breddar sortimentet med ny pneumatisk PA-T-slangNya höjder i sikte när Christer Ohlsson lämnar VD-posten i Ohlssons ABVisma ökar takten inom Business intelligence genom sammanslagning av Visma bWise och OptivasysFinalisterna för Årets Hållbarhetsinitiativ 2019 klara
2019-08-16
Storbritanniens största leverantör av dryckesdispensers väljer robusta TOUGHBOOK-handdatorer Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019. Ejendals ny huvudleverantör till bygghandelskedjan Optimera Nu startar biogasleveranserna i OdensbackenAPM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i UmeåMaskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i HelsingborgGPA levererade till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg
2019-08-13
Bra mix av mässbesökare ger affärerSchneider Electric når över hållbarhetsmålen för andra kvartalet 2019NCC bygger 65 bostadsrätter i ÄngelholmLaserrök – ett mycket hälsofarligt ämneNordens ledande Fastighetsmässor sedan 2009 är tillbaka till GöteborgHyundai kopplar upp nya modeller med Bluelink® Connected Car Services
Annonser