SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner - utrustade med CEJN’s ultraFLOW

Pon Equipment, den norska återförsäljaren av Caterpillar-maskiner, tar nu tunga batteri-elektriska grävmaskiner på 12 och 25 ton till den globala marknaden.
Med denna effekt krävs ett effektivt vätskekylsystem som är anslutet till batteriet. CEJN’s ultraFLOW snabbkopplingar underlättar anslutning och frånkoppling av vätskekylsystemet, underlättar underhållet och säkerställer spillfri drift.
Norge har kommit långt i övergången till elektriska fordon och maskiner - från färjor till bilar och tunga entreprenadmaskiner. Den norska avdelningen för Pon Equipment, en del av Pon Holding och en maskinagent för Caterpillar, investerar i tredje generations batteri-elektriska grävmaskiner genom att konvertera 12 och 25 ton dieselgrävare till att vara helt elektriska, ett projekt som de är först i världen med att presentera för den globala marknaden.

Noll-utsläpp som mål

Z-line, namnet på grävmaskinerna, står för Zero line - en maskin med noll-utsläpp. Det är vad det handlar om, ett försök att minska utsläppen från entreprenadmaskiner och bidra till arbetet med att nå klimatmålen.

“Byggbranschen ansvarar för 30 procent av koldioxidutsläppen i Norge”, säger Jon Einar Holum, chefstekniker på Pon Equipment och fortsätter:

“Med detta i åtanke föddes idén om en entreprenadmaskin för stadsbruk.”

Samma prestanda som de dieseldrivna motorerna

Det finns elektrifierade entreprenadmaskiner på marknaden, men inte av denna storlek. Aldrig har drivaggregatet för en grävmaskin på 12 och 25 ton gått helt på el, vilket gör Pon till en pionjär inom detta område.

“Det här är en allroundmaskin som Pon är först i världen med att presentera för marknaden”, säger Holum.

Grävmaskinens utsida ser ut som dieselversionen, men insidan är annorlunda. Pon köper maskinerna utan dieselmotorer från CAT. Istället monterar de en stor elmotor i grävmaskinen med samma prestanda som den dieseldrivna motorn.

Välutvecklad värmerelglering med snabbkopplingar behövs

Kraftsystemets integrering av elmotorn, batteripack och kylsystemet etc. är alla utvecklade och testade av Pon med stöd från CAT. Batteripacken levereras från Northvolt och är ett kraftigt batteri på 300 kWh som väger cirka 3,4 ton. Ett fulladdat batteri ger cirka fem till sju arbetstimmar och en timmes laddning motsvarar en timmes drift. Med snabbladdning tar det två timmar att ladda batteriet helt. En väldesignad och högkvalitativ lösning för värmereglering är nödvändig för att avleda värmen när effekten ökar.

Vätskekylsystemet, konstruerat av Pon, och ansluts med CEJN’s ultraFLOW, en snabbkoppling med högt flöde, till batteriet från Northvolt.

“CEJN’s ultraFLOW fungerar mycket bra när man kopplar i och ur vätskekylsystemet, eftersom kopplingarna är enkla att ansluta, är lätta, och är garanterat spillfria", säger Holum.

När batteriet har nått slutet av sin livslängd underlättar CEJN’s ultraFLOW byte till ett nytt på ett snabbt, säkert och enkelt sätt.

Pon Equipment AS

Huvudkontor: Skedsmokorset, Norway
Grundat: 1930
Antal anställda: 13,000 (PON Holding)
Bransch: Entreprenad
Produkter: CAT-Entreprenadmaskiner från 0,9 ton till 256 ton
Markets: Global
Hemsida: Pon Equipment | About us (pon-cat.com)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Erik Doverholm
PRESSKONTAKT
Marknadsförare
Norden
erik.doverholm@cejn.com
0500-47 75 19
Kontaktinformation
Postadress
Box 54
28070 Lönsboda
Besöksadress
Östra Järnvägs­gatan 18
54145 Skövde
Region
Skövde
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556062-4123
Grundat: 1966
Anställda: 70
CEJN, snabbkopplingsspecialisten, har sedan 1955 utvidgat sitt produktsortiment från tryckluft till att inkludera produkter för media som andningsluft, hydraulik, vätskor och gaser. Vår design bygger på små yttre mått och stora invändiga mått. Med andra ord, våra kopplingar och nipplar har hög flödeskapacitet samtidigt som de är robusta och lätta. I sortimentet ingår även tillbehör som adaptrar, slang, slangupprullare, luftbehandlingsprodukter och blåspistoler.

Vi förser den globala marknaden med högpresterande snabbkopplingar och system för hydraulik, tryckluft, vätskor och gaser. Med fokus på total kundtillfredsställelse inriktar vi oss på innovativa lösningar som leder till en överlägsen produkt. CEJN-sortimentet kan kompletteras med andra produkter som uppfyller våra krav på kvalitet och prestanda.


Vi erbjuder lösningar som är utformade i samarbete med våra kunder. Vår styrka ligger i våra intelligenta tekniska lösningar, tillsammans med hög kvalitet och effektivitet. Vi utvecklar inte bara vad som efterfrågas idag, utan tar oväntade vägar mot framtidens utveckling.

CEJN strävar efter att behålla ledarskapet inom högtryckshydraulik och har för avsikt att bli världsledande inom Plug-In teknologi för mellantryckshydraulik. Vi kommer fortsätta förbättra våra standardprodukter eller konstruera helt nya produkter i samarbete med kunder.

Vi står redo att ta oss an framtiden med nya utmaningar och innovativa produkter. Vi kommer fortsätta att förse våra kunder med kvalitetsprodukter så länge som det finns behov för snabbkopplingar.

Vi på CEJN är onekligen stolta över vårt förflutna och vi ser fram emot vår gemensamma framtid.

Kontakter

Tommy Wigermo
Produktionstekniker skärande bea
0479-25197
0725429700
Timothy Wood
xx
Marcus Allerbjer
xx
Gitte Hansen
HR-manager
xx
Stig Seipel
Logistics Manager
xx
Henke Persson
Förbättringstekniker
0479-25198
0702027623
Peter Svennarp
+46 (0)729-89 06 30

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web