TISDAG 25 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Preem uppgraderar raffinaderier med värmeväxlare från Alfa Laval

Preem använder Alfa Lavals plattvärmeväxlare Compabloc i sina processer.
Därmed fortsätter Sveriges största bränsleföretag att göra sin raffinaderiverksamhet mer hållbar. Och sparar samtidigt miljoner.

– Vill vi vara en del av lösningen, inte problemet, säger Gunnar Olsson, Preems teknikchef.

Preem använder Alfa Lavals Compabloc-teknik. Som ett led i att göra sin verksamhet mer hållbar väljer bränsleföretaget att installera enheter av den svetsade plattvärmeväxlaren i sitt raffinaderi i Lysekil.

– Det var ett ganska enkelt beslut. Alfa Laval Compabloc är betydligt mer energieffektiva än traditionella lösningar. De kompakta enheterna tar också mindre plats, vilket gör att de går att använda i ett större antal tillämpningar där andra värmeväxlarlösningar inte är möjliga, säger Gunnar Olsson, teknikchef på Preem.

Stor sänkning av utsläppen

Preem har två raffinaderier i Sverige, ett i Göteborg och ett i Lysekil. Under 2012 genomförde företaget en omfattande energigranskning av anläggningen i Lysekil. Granskningen resulterade bland annat i att ledningen bestämde sig för att ersätta fyra av sina traditionella tubvärmeväxlare med en Alfa Laval Compabloc i en av raffinaderiets viktigaste processer, den atmosfäriska destillationen. Det är här som råolja separeras i olika fraktioner, en process som är oerhört energiintensiv.

Investeringen i Alfa Lavals värmeväxlare, som ensam återvinner 22,6 MW energi, ledde till att Preem kunde öka sin återvinning av energi i destillationsprocessen med 7 MW.. Ekonomiskt innebär det en besparing på omkring 2,2 miljoner USD per år.

– Investeringen sänkte vår energiförbrukning avsevärt. Utsläppen av koldioxid, svavel och kväveoxid har också reducerats. Allt som allt har vi kunnat reducera utsläppen av koldioxid med 14600 ton per år, säger Gunnar Olsson. Det ger samma effekt som att ta 30 000 bilar från vägarna.

Förbättringar som inte går att blunda för

Preem har gjort hållbarhet till en central del sin verksamhet, med det långsiktiga målet att göra verksamheten helt klimatneutralt. Alfa Laval välkomnar företagets beslutet att investera i Compabloc-tekniken som ett sätt att nå sina klimatmål.

– På grund av riskerna vid hanteringen av bränsle och andra raffinaderiprodukter vid höga temperaturer och tryck är raffinaderibranschen erkänt konservativ när det gäller att införa ny teknik. Med Alfa Laval Compabloc har vi dock börjat märka ett trendbrott. Både affärsmöjligheterna och miljöfördelarna är så betydande att de inte går att blunda för. Det är glädjande att ansvarsfulla aktörer som Preem banar vägen för detta, säger Eva Andersson, Refinery Industry Manager på Alfa Laval.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-19
Volvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
2019-06-18
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
2019-06-17
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
Annonser