LÖRDAG 23 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Preem uppgraderar raffinaderier med värmeväxlare från Alfa Laval

Preem använder Alfa Lavals plattvärmeväxlare Compabloc i sina processer.
Därmed fortsätter Sveriges största bränsleföretag att göra sin raffinaderiverksamhet mer hållbar. Och sparar samtidigt miljoner.

– Vill vi vara en del av lösningen, inte problemet, säger Gunnar Olsson, Preems teknikchef.

Preem använder Alfa Lavals Compabloc-teknik. Som ett led i att göra sin verksamhet mer hållbar väljer bränsleföretaget att installera enheter av den svetsade plattvärmeväxlaren i sitt raffinaderi i Lysekil.

– Det var ett ganska enkelt beslut. Alfa Laval Compabloc är betydligt mer energieffektiva än traditionella lösningar. De kompakta enheterna tar också mindre plats, vilket gör att de går att använda i ett större antal tillämpningar där andra värmeväxlarlösningar inte är möjliga, säger Gunnar Olsson, teknikchef på Preem.

Stor sänkning av utsläppen

Preem har två raffinaderier i Sverige, ett i Göteborg och ett i Lysekil. Under 2012 genomförde företaget en omfattande energigranskning av anläggningen i Lysekil. Granskningen resulterade bland annat i att ledningen bestämde sig för att ersätta fyra av sina traditionella tubvärmeväxlare med en Alfa Laval Compabloc i en av raffinaderiets viktigaste processer, den atmosfäriska destillationen. Det är här som råolja separeras i olika fraktioner, en process som är oerhört energiintensiv.

Investeringen i Alfa Lavals värmeväxlare, som ensam återvinner 22,6 MW energi, ledde till att Preem kunde öka sin återvinning av energi i destillationsprocessen med 7 MW.. Ekonomiskt innebär det en besparing på omkring 2,2 miljoner USD per år.

– Investeringen sänkte vår energiförbrukning avsevärt. Utsläppen av koldioxid, svavel och kväveoxid har också reducerats. Allt som allt har vi kunnat reducera utsläppen av koldioxid med 14600 ton per år, säger Gunnar Olsson. Det ger samma effekt som att ta 30 000 bilar från vägarna.

Förbättringar som inte går att blunda för

Preem har gjort hållbarhet till en central del sin verksamhet, med det långsiktiga målet att göra verksamheten helt klimatneutralt. Alfa Laval välkomnar företagets beslutet att investera i Compabloc-tekniken som ett sätt att nå sina klimatmål.

– På grund av riskerna vid hanteringen av bränsle och andra raffinaderiprodukter vid höga temperaturer och tryck är raffinaderibranschen erkänt konservativ när det gäller att införa ny teknik. Med Alfa Laval Compabloc har vi dock börjat märka ett trendbrott. Både affärsmöjligheterna och miljöfördelarna är så betydande att de inte går att blunda för. Det är glädjande att ansvarsfulla aktörer som Preem banar vägen för detta, säger Eva Andersson, Refinery Industry Manager på Alfa Laval.
2019-03-18
Första Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i Kumla
Annonser