TORSDAG 17 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Preem uppgraderar raffinaderier med värmeväxlare från Alfa Laval

Preem använder Alfa Lavals plattvärmeväxlare Compabloc i sina processer.
Därmed fortsätter Sveriges största bränsleföretag att göra sin raffinaderiverksamhet mer hållbar. Och sparar samtidigt miljoner.

– Vill vi vara en del av lösningen, inte problemet, säger Gunnar Olsson, Preems teknikchef.

Preem använder Alfa Lavals Compabloc-teknik. Som ett led i att göra sin verksamhet mer hållbar väljer bränsleföretaget att installera enheter av den svetsade plattvärmeväxlaren i sitt raffinaderi i Lysekil.

– Det var ett ganska enkelt beslut. Alfa Laval Compabloc är betydligt mer energieffektiva än traditionella lösningar. De kompakta enheterna tar också mindre plats, vilket gör att de går att använda i ett större antal tillämpningar där andra värmeväxlarlösningar inte är möjliga, säger Gunnar Olsson, teknikchef på Preem.

Stor sänkning av utsläppen

Preem har två raffinaderier i Sverige, ett i Göteborg och ett i Lysekil. Under 2012 genomförde företaget en omfattande energigranskning av anläggningen i Lysekil. Granskningen resulterade bland annat i att ledningen bestämde sig för att ersätta fyra av sina traditionella tubvärmeväxlare med en Alfa Laval Compabloc i en av raffinaderiets viktigaste processer, den atmosfäriska destillationen. Det är här som råolja separeras i olika fraktioner, en process som är oerhört energiintensiv.

Investeringen i Alfa Lavals värmeväxlare, som ensam återvinner 22,6 MW energi, ledde till att Preem kunde öka sin återvinning av energi i destillationsprocessen med 7 MW.. Ekonomiskt innebär det en besparing på omkring 2,2 miljoner USD per år.

– Investeringen sänkte vår energiförbrukning avsevärt. Utsläppen av koldioxid, svavel och kväveoxid har också reducerats. Allt som allt har vi kunnat reducera utsläppen av koldioxid med 14600 ton per år, säger Gunnar Olsson. Det ger samma effekt som att ta 30 000 bilar från vägarna.

Förbättringar som inte går att blunda för

Preem har gjort hållbarhet till en central del sin verksamhet, med det långsiktiga målet att göra verksamheten helt klimatneutralt. Alfa Laval välkomnar företagets beslutet att investera i Compabloc-tekniken som ett sätt att nå sina klimatmål.

– På grund av riskerna vid hanteringen av bränsle och andra raffinaderiprodukter vid höga temperaturer och tryck är raffinaderibranschen erkänt konservativ när det gäller att införa ny teknik. Med Alfa Laval Compabloc har vi dock börjat märka ett trendbrott. Både affärsmöjligheterna och miljöfördelarna är så betydande att de inte går att blunda för. Det är glädjande att ansvarsfulla aktörer som Preem banar vägen för detta, säger Eva Andersson, Refinery Industry Manager på Alfa Laval.
2019-01-14
Bevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätareSödra vill inspirera unga tjejer till att bli framtidens ingenjörerEtt rent nöje för jämna ytorHur mycket kan vi egentligen lägga på minnet?Best Transport trendspanar inför 2019Ökad försäljning för femte året i rad för Lexus i EuropaGår mot prisrekord i 2019Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM TerminalsSå påverkar AI framtiden för ingenjörerMarcus Nilsson blir ny affärsområdeschef för Veidekke AnläggningMidsona ställer om till fossilfria transporter med Transportinitiativet
2019-01-10
En värdefull regel för att välja rätt fräsverktygKasta loss för vridspjällsventilen GEMÜ 480 VictoriaTänk smart använd HARTKlaravik når ny milstolpe: auktioner för över en miljard under 2018Återvinningsföretaget Remeo går i bräschen för cirkulär ekonomiPorttelefonen är bara början på våra smarta hem Castellum uppför ny anläggning för Mekonomen i MalmöCES 2019: BMW visar upp den dolda tekniken i framtidens interiörOptidev bakom tekniken för PostNords SameDayKeyMan bland Sveriges mest framgångsrika företagPensionärer är de företagare som håller landsbygden vid livIT-bolaget expanderar i Uppsala med ny våningPiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare PiteåStor invigning i GällivareSara Brandt blir ny vice vd på Almi FöretagspartnerSågen som inte darrar av att anta en utmaningActibump framgångsrikt i Australien Ny VD ska vidareutveckla ProcuratorVolkswagen bildar nytt företag inom grön el och laddningslösningar
2019-01-09
Dubbelt jubileum i Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna Bin-picking direkt från pall med PhotoneoNästa steg inom affärsutveckling: digital transformation med människan i centrumBAGA på VA Tour Sweden 2019Låsbart smörjmunstyckeUtökat urval av manöverdon och diametermått för reglerventil GEMÜ 567 BioStar controlHjälper proffsbyggare med utbildning!Bridgestones bästa år som leverantör av originaldelar Ny axialfläkt utvecklat för tuffa applikationsförhållanden i kyltornNya Opel Zafira Life sätter ny standard i klassen33 procent fler uppkopplade prylar 2018Kramp och Söderberg & Haak utvecklar sitt samarbeteJaguaren släpps lös i HalmstadEnergikrav på byggnader kan strida mot klimatlagenElbilen är klimatsmart - åtminstone på lång siktInternationellt samarbete gör Derome starkareScantruck får nytt agentur för amerikanska saxliftarLG berättar om ett bättre liv med hjälp av AI under CES 2019-keynotePressinbjudan: Jordbruksverkets livsmedelsseminarium om hållbar lönsamhetFastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg flyttar in i Jönköping.Fredrik Johanson lämnar VD-rollen inom Woody BygghandelÄr VR-headsets och AR-glasögon nästa teknikskifte för hjälpmedel?
Annonser