LÖRDAG 25 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Premiär för unikt AGV-system som laddar under gång

För första gången har Jernbro fått en svensk order att installera ett AGV-system som laddar kontinuerligt.
Det är en stor svensk fordonstillverkare som beställt 76 AGV:er till sina motorfabriker, i Sverige respektive Sydamerika.
– Det här är en hybridvariant som laddar under hela monteringssekvensen via en induktionsslinga i golvet. Vi har levererat liknande system i andra länder, men den här ordern är första gången i Sverige, säger Carolin Ryberg Persson, projektledare på Jernbro som bygger systemet.

När en svensk fordonstillverkare tog fram en ny produkt och behövde bygga en ny monteringslina valde företaget att satsa på AGV:er (Automated Guided Vehicle). Ordern gick till Jernbro och omfattade hela 76 AGV:er, 56 i Sverige och 20 i Sydamerika.
– Kunden ville ha en flexibel utrustning även för framtida produkter, med stora möjligheter att göra förändringar i monteringslinan, säger Carolin Ryberg Persson.

AGV:er erbjuder stor flexibilitet för kunden och också stora möjligheter till ergonomisk anpassning. Genom att de enskilda arbetsstationerna kan anpassas både i höjd och vinkel utifrån de moment som ska monteras, kan montering skräddarsys ända ner på operatörsnivå. Samtidigt är det väldigt lätt att utöka en sådan här lina och lägga till fler AGV:er.

Det är också relativt enkelt att flytta hela anläggningen. Det är bara att lägga ner en ny slinga i golvet som monteras på en helg och sedan flytta AGV:erna.
– Jag tror också det var en utrymmesfråga för kunden, som vill kunna gå mellan banorna. Det är enkelt att köra undan en AGV.

I konceptet ingår också en robotcell som lossar motorn från angränsande utrustning och automatisk dockar den till AGV:n. I andra ändan finns även ett bansystem för lossning av motorerna.
– Det här är en helhetslösning där just själva lastningssekvenserna är helautomatiska.

En extra bonus är att det nya systemet laddar automatiskt under hela monteringssekvensen genom en induktionsslinga i golvet. I vanliga fall används laddbläck. Det är första gången Jernbo installerar denna typ av system i Sverige.
– AGV:erna laddar så fort de står på slingan och det blir väldigt effektivt när systemet laddar hela tiden.

Den nya monteringslinan ska stå färdig till nästa sommar i Sverige och året efter i Sydamerika.
Jernbro har installerat AGV-system i närmare 30 år. Fortfarande är merparten av monteringslinorna i industrin fasta system. Men i dag tycks intresset ha ökat, både inom monterings- och logistiksystem.
– Vi får många förfrågningar och det är just flexibiliteten och ergonomin som blivit mer intressant i dag.

Carolin menar också att det finns en spännande potential för effektivisering av produktionen.
– Genom att lösningen är så flexibel finns stora möjligheter att optimera flödet och därmed öka effektiviteten i monteringen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser