SÖNDAG 18 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Premiär för unikt AGV-system som laddar under gång

För första gången har Jernbro fått en svensk order att installera ett AGV-system som laddar kontinuerligt.
Det är en stor svensk fordonstillverkare som beställt 76 AGV:er till sina motorfabriker, i Sverige respektive Sydamerika.
– Det här är en hybridvariant som laddar under hela monteringssekvensen via en induktionsslinga i golvet. Vi har levererat liknande system i andra länder, men den här ordern är första gången i Sverige, säger Carolin Ryberg Persson, projektledare på Jernbro som bygger systemet.

När en svensk fordonstillverkare tog fram en ny produkt och behövde bygga en ny monteringslina valde företaget att satsa på AGV:er (Automated Guided Vehicle). Ordern gick till Jernbro och omfattade hela 76 AGV:er, 56 i Sverige och 20 i Sydamerika.
– Kunden ville ha en flexibel utrustning även för framtida produkter, med stora möjligheter att göra förändringar i monteringslinan, säger Carolin Ryberg Persson.

AGV:er erbjuder stor flexibilitet för kunden och också stora möjligheter till ergonomisk anpassning. Genom att de enskilda arbetsstationerna kan anpassas både i höjd och vinkel utifrån de moment som ska monteras, kan montering skräddarsys ända ner på operatörsnivå. Samtidigt är det väldigt lätt att utöka en sådan här lina och lägga till fler AGV:er.

Det är också relativt enkelt att flytta hela anläggningen. Det är bara att lägga ner en ny slinga i golvet som monteras på en helg och sedan flytta AGV:erna.
– Jag tror också det var en utrymmesfråga för kunden, som vill kunna gå mellan banorna. Det är enkelt att köra undan en AGV.

I konceptet ingår också en robotcell som lossar motorn från angränsande utrustning och automatisk dockar den till AGV:n. I andra ändan finns även ett bansystem för lossning av motorerna.
– Det här är en helhetslösning där just själva lastningssekvenserna är helautomatiska.

En extra bonus är att det nya systemet laddar automatiskt under hela monteringssekvensen genom en induktionsslinga i golvet. I vanliga fall används laddbläck. Det är första gången Jernbo installerar denna typ av system i Sverige.
– AGV:erna laddar så fort de står på slingan och det blir väldigt effektivt när systemet laddar hela tiden.

Den nya monteringslinan ska stå färdig till nästa sommar i Sverige och året efter i Sydamerika.
Jernbro har installerat AGV-system i närmare 30 år. Fortfarande är merparten av monteringslinorna i industrin fasta system. Men i dag tycks intresset ha ökat, både inom monterings- och logistiksystem.
– Vi får många förfrågningar och det är just flexibiliteten och ergonomin som blivit mer intressant i dag.

Carolin menar också att det finns en spännande potential för effektivisering av produktionen.
– Genom att lösningen är så flexibel finns stora möjligheter att optimera flödet och därmed öka effektiviteten i monteringen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-12
Nya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på DatschaIKEM söker ansvarig plastbearbetningsfrågorSkövde Energi bidrog till att koldioxidutsläppen på jorden minskade med 102 279 ton under förra åretEkstrands presenterar ytterdörr med ribbor – Värmdö 390
2019-07-08
Conrad fortsätter att utöka sitt sortiment, nu med varumärket DEWALT i fokus
Annonser