FREDAG 19 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pressinbjudan: ​KTH-ingenjörernas fantasifulla framtidsvisioner

När mekatronikstudenter vid KTH lägger pannan i djupa veck händer det grejer.
Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat att få se en drönare specialbyggd för husbränder, 3D-skrivare som jobbar med trä och en av framtidens persontransporter.

Det är ingejörsstudenter på mastersprogrammet mekatronik som under nio månader jobbat stenhårt med att utveckla olika innovationer inom ämnesområdet. Hela sex av sju projekt rör transporter i någon form, men så är mekatronik - en blandning av mekanik och elektronik - också vanligt förekommande i denna bransch.

I varje studentprojekt ingår åtta till tio studenter, och ansvarig för detta moment i utbildningen är KTH-forskaren Björn Möller. Han har vissa svårigheter att peka ut det projekt som är mest nytänkande.

- Det är ganska svårt att välja då flera är ganska vilda. Flera projekt har testats men har väl inte riktigt nått marknaden. Wouldwood – 3D-skrivaren för trä – tycker jag är nytänkande, men MC-simulator är nog kanske roligast, säger Björn Möller.

Vilket projekt har då störst framtidspotential? Varför?

– Beror på tidshorisonten, skulle jag vilja säga. Tar någon fram en Iron Man-power cell så är eldrivna flygande bilar en verklighet. På kort sikt så ser jag nog Carocell som en säljbar produkt då det är ett tungt företag bakom. Spelbranschen ska man heller aldrig underskatta, så MC-simulatorn kan bli något. Det är väldigt svårt att välja även här, men om man kan använda sig av ett förnybart material som trä och styra styrka och placering i tre dimensioner för små och stora konstruktioner så väljer jag nog Wouldwood.

Här är en kortare redogörelse för de sju projekten:

Wazp: En fungerande modell av en flygande bil. För att lyckas kommersiellt måste flygande bilar kunna starta vertikalt för att sedan flyga horisontellt och tillbaka igen. Detta är projektets utmaning.
Pyrothan: Ett flygande verktyg för brandmän för att kunna analysera svåra bränder innan kollegor skickas in för räddnings- och släckningsarbete.
Carocell: Ett nytt parkeringsgarage som kan ta fler bilar på ett mindre utrymme. Drivs av Okado som är ledande i Europa på hemkörda matvaror.
Wouldwood: 3D-utskrifter med trä som material. Det sägs att det görs redan idag, men är inte riktigt sant. Vi försöker styra fiberriktningen i 3D för att kunna optimera styrkan i utskrivna konstruktioner. Tittar även på att använda miljövänligare bindemedel till träfibrerna. Är kopplat mot en forskningsansökan vi gör.
CAKE: En dynamisk bromsbänk för elmotorer i fordon, specifikt MC i detta fall. Man ska kunna ladda in körbanor för att utreda hur effektiv motor, batteri och kontrollern är. Typexempel skulle till exempel kunna vara att optimera ett elfordon för tävlingen Pikes Peak Hill Climb, med också i optimering i vardagssituationer.
MC-simulator: En motorcykelsimulator som bygger på en hydraulisk skakrigg. Dessa riggar används i exempelvis flygsimulatorer. Man sätter på sig VR-glasögon och väljer en racebana. Input från VR-banan, broms, gas, sensorer och styrning går till en simuleringsmodell som sedan aktiverar skakriggen. Tanken är att få en kul upplevelse. Dock är denna simulator även högintressant för skogsindustrin som vill simulera hur det är att köra och arbeta ute i skogen.
Ecocars: En förlustfri koppling som kan användas för hybridfordon (el- och förbränningsmotor) - för att koppla i och ur de två motorerna utan att man tappar effekt Kan även användas för andra system. Behovet består i att det är svårt att få synkronisering på positionen på axlarna.

Studentprojekten presenteras den elfte dececember klockan 13:15 - 14:45 i föreläsningssal M3 på Brinellvägen 64 i Stockholm. Efter det sker en demonstration projekten.

Du som journalist är välkommen att ta del av KTH-studenters arbeten som i just detta fall är extra begripliga, spännande och gör sig bra i bild.

För mer information och/eller anmälan, kontakta Björn Möller på 08 - 790 80 72 / bjornm@md.kth.se eller press@kth.se
2018-10-16
VD håller låda #11 - Let's talk!Ekstrands presenterar ytterdörrar i ek panelKundanpassad träpall säkrar godsetNy kampanj ska minska antalet pågrävda elledningarGreen Cargo testkör de nya Transmontanaloken
2018-10-15
VBN Components firar 10 år av materialutvecklingErgonomisk fatkärra för ex-zonerNy Toughbook-studie hjälper post- och logistikföretag att möta framtidens utmaningarVolvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i SverigeInbjudan till Stora Ensos media och analytiker webbsändningar den 26 oktober 2018ABB:s Robotikstipendium tilldelas forskarstudent vid MDHSkanska tecknar tilläggskontrakt för projekt i Nashville, USA, för USD 59 M, cirka 534 miljoner kronorFinja lanserar rörliga arbetsanvisningar i 3D om badrumsrenoveringnorelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på Elmia
Annonser