ONSDAG 18 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pressinbjudan: ​KTH-ingenjörernas fantasifulla framtidsvisioner

När mekatronikstudenter vid KTH lägger pannan i djupa veck händer det grejer.
Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat att få se en drönare specialbyggd för husbränder, 3D-skrivare som jobbar med trä och en av framtidens persontransporter.

Det är ingejörsstudenter på mastersprogrammet mekatronik som under nio månader jobbat stenhårt med att utveckla olika innovationer inom ämnesområdet. Hela sex av sju projekt rör transporter i någon form, men så är mekatronik - en blandning av mekanik och elektronik - också vanligt förekommande i denna bransch.

I varje studentprojekt ingår åtta till tio studenter, och ansvarig för detta moment i utbildningen är KTH-forskaren Björn Möller. Han har vissa svårigheter att peka ut det projekt som är mest nytänkande.

- Det är ganska svårt att välja då flera är ganska vilda. Flera projekt har testats men har väl inte riktigt nått marknaden. Wouldwood – 3D-skrivaren för trä – tycker jag är nytänkande, men MC-simulator är nog kanske roligast, säger Björn Möller.

Vilket projekt har då störst framtidspotential? Varför?

– Beror på tidshorisonten, skulle jag vilja säga. Tar någon fram en Iron Man-power cell så är eldrivna flygande bilar en verklighet. På kort sikt så ser jag nog Carocell som en säljbar produkt då det är ett tungt företag bakom. Spelbranschen ska man heller aldrig underskatta, så MC-simulatorn kan bli något. Det är väldigt svårt att välja även här, men om man kan använda sig av ett förnybart material som trä och styra styrka och placering i tre dimensioner för små och stora konstruktioner så väljer jag nog Wouldwood.

Här är en kortare redogörelse för de sju projekten:

Wazp: En fungerande modell av en flygande bil. För att lyckas kommersiellt måste flygande bilar kunna starta vertikalt för att sedan flyga horisontellt och tillbaka igen. Detta är projektets utmaning.
Pyrothan: Ett flygande verktyg för brandmän för att kunna analysera svåra bränder innan kollegor skickas in för räddnings- och släckningsarbete.
Carocell: Ett nytt parkeringsgarage som kan ta fler bilar på ett mindre utrymme. Drivs av Okado som är ledande i Europa på hemkörda matvaror.
Wouldwood: 3D-utskrifter med trä som material. Det sägs att det görs redan idag, men är inte riktigt sant. Vi försöker styra fiberriktningen i 3D för att kunna optimera styrkan i utskrivna konstruktioner. Tittar även på att använda miljövänligare bindemedel till träfibrerna. Är kopplat mot en forskningsansökan vi gör.
CAKE: En dynamisk bromsbänk för elmotorer i fordon, specifikt MC i detta fall. Man ska kunna ladda in körbanor för att utreda hur effektiv motor, batteri och kontrollern är. Typexempel skulle till exempel kunna vara att optimera ett elfordon för tävlingen Pikes Peak Hill Climb, med också i optimering i vardagssituationer.
MC-simulator: En motorcykelsimulator som bygger på en hydraulisk skakrigg. Dessa riggar används i exempelvis flygsimulatorer. Man sätter på sig VR-glasögon och väljer en racebana. Input från VR-banan, broms, gas, sensorer och styrning går till en simuleringsmodell som sedan aktiverar skakriggen. Tanken är att få en kul upplevelse. Dock är denna simulator även högintressant för skogsindustrin som vill simulera hur det är att köra och arbeta ute i skogen.
Ecocars: En förlustfri koppling som kan användas för hybridfordon (el- och förbränningsmotor) - för att koppla i och ur de två motorerna utan att man tappar effekt Kan även användas för andra system. Behovet består i att det är svårt att få synkronisering på positionen på axlarna.

Studentprojekten presenteras den elfte dececember klockan 13:15 - 14:45 i föreläsningssal M3 på Brinellvägen 64 i Stockholm. Efter det sker en demonstration projekten.

Du som journalist är välkommen att ta del av KTH-studenters arbeten som i just detta fall är extra begripliga, spännande och gör sig bra i bild.

För mer information och/eller anmälan, kontakta Björn Möller på 08 - 790 80 72 / bjornm@md.kth.se eller press@kth.se
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser