FREDAG 23 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pressinbjudan: ​KTH-ingenjörernas fantasifulla framtidsvisioner

När mekatronikstudenter vid KTH lägger pannan i djupa veck händer det grejer.
Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat att få se en drönare specialbyggd för husbränder, 3D-skrivare som jobbar med trä och en av framtidens persontransporter.

Det är ingejörsstudenter på mastersprogrammet mekatronik som under nio månader jobbat stenhårt med att utveckla olika innovationer inom ämnesområdet. Hela sex av sju projekt rör transporter i någon form, men så är mekatronik - en blandning av mekanik och elektronik - också vanligt förekommande i denna bransch.

I varje studentprojekt ingår åtta till tio studenter, och ansvarig för detta moment i utbildningen är KTH-forskaren Björn Möller. Han har vissa svårigheter att peka ut det projekt som är mest nytänkande.

- Det är ganska svårt att välja då flera är ganska vilda. Flera projekt har testats men har väl inte riktigt nått marknaden. Wouldwood – 3D-skrivaren för trä – tycker jag är nytänkande, men MC-simulator är nog kanske roligast, säger Björn Möller.

Vilket projekt har då störst framtidspotential? Varför?

– Beror på tidshorisonten, skulle jag vilja säga. Tar någon fram en Iron Man-power cell så är eldrivna flygande bilar en verklighet. På kort sikt så ser jag nog Carocell som en säljbar produkt då det är ett tungt företag bakom. Spelbranschen ska man heller aldrig underskatta, så MC-simulatorn kan bli något. Det är väldigt svårt att välja även här, men om man kan använda sig av ett förnybart material som trä och styra styrka och placering i tre dimensioner för små och stora konstruktioner så väljer jag nog Wouldwood.

Här är en kortare redogörelse för de sju projekten:

Wazp: En fungerande modell av en flygande bil. För att lyckas kommersiellt måste flygande bilar kunna starta vertikalt för att sedan flyga horisontellt och tillbaka igen. Detta är projektets utmaning.
Pyrothan: Ett flygande verktyg för brandmän för att kunna analysera svåra bränder innan kollegor skickas in för räddnings- och släckningsarbete.
Carocell: Ett nytt parkeringsgarage som kan ta fler bilar på ett mindre utrymme. Drivs av Okado som är ledande i Europa på hemkörda matvaror.
Wouldwood: 3D-utskrifter med trä som material. Det sägs att det görs redan idag, men är inte riktigt sant. Vi försöker styra fiberriktningen i 3D för att kunna optimera styrkan i utskrivna konstruktioner. Tittar även på att använda miljövänligare bindemedel till träfibrerna. Är kopplat mot en forskningsansökan vi gör.
CAKE: En dynamisk bromsbänk för elmotorer i fordon, specifikt MC i detta fall. Man ska kunna ladda in körbanor för att utreda hur effektiv motor, batteri och kontrollern är. Typexempel skulle till exempel kunna vara att optimera ett elfordon för tävlingen Pikes Peak Hill Climb, med också i optimering i vardagssituationer.
MC-simulator: En motorcykelsimulator som bygger på en hydraulisk skakrigg. Dessa riggar används i exempelvis flygsimulatorer. Man sätter på sig VR-glasögon och väljer en racebana. Input från VR-banan, broms, gas, sensorer och styrning går till en simuleringsmodell som sedan aktiverar skakriggen. Tanken är att få en kul upplevelse. Dock är denna simulator även högintressant för skogsindustrin som vill simulera hur det är att köra och arbeta ute i skogen.
Ecocars: En förlustfri koppling som kan användas för hybridfordon (el- och förbränningsmotor) - för att koppla i och ur de två motorerna utan att man tappar effekt Kan även användas för andra system. Behovet består i att det är svårt att få synkronisering på positionen på axlarna.

Studentprojekten presenteras den elfte dececember klockan 13:15 - 14:45 i föreläsningssal M3 på Brinellvägen 64 i Stockholm. Efter det sker en demonstration projekten.

Du som journalist är välkommen att ta del av KTH-studenters arbeten som i just detta fall är extra begripliga, spännande och gör sig bra i bild.

För mer information och/eller anmälan, kontakta Björn Möller på 08 - 790 80 72 / bjornm@md.kth.se eller press@kth.se
2018-03-20
Världens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåtNu har DATRON äntligen kommit ut med sin nya katalog
Annonser