MÅNDAG 19 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Proaktivt underhåll med hjälp av hjuldetektorer på rälsen

Genom att använda informationen på ett korrekt sätt kan vi planera det förebyggande underhållet.
Fel som stoppar trafiken är kostsamma – oavsett om det handlar om ett fullsatt persontåg eller ett långt godståg med last. Hjulskador är en skada på lok och vagnar som kan orsaka stopp eller kraftiga förseningar på järnvägen.

Green Cargo, tillsammans med övriga järnvägsoperatörer, tampas med en ökande andel hjulskador under vinterhalvåret. Detta gör att trycket på de få svarvverkstäder som finns i landet har svårt att hinna med och det blir lätt köbildningar, som i sin tur bidrar till lägre nyttjandegrad av våra fordon.

För att arbeta mer proaktivt med underhåll och för att jämna ut beläggningen på svarvverkstäderna har Green Cargo bestämt sig för att använda information från Trafikverkets hjuldetektorer som finns strategiskt placerade längs det svenska järnvägsnätet.

Detektorernas primära syfte är att skydda rälsen från att skadas på grund av defekta hjul. Men det finns ytterligare användningsområden.

Green Cargo har bevakat och studerat informationen som finns tillgänglig i detektorerna och kan med hjälp av den utläsa begynnande hjulskador på loken. Genom att sedan använda informationen på ett korrekt sätt kan vi planera det förebyggande underhållet och svarva hjulen i ett tidigare skede. Det genererar i sin tur färre hjulskador, mindre påverkan på räls, att köbildningen vid svarvarna minskar men också att vi får fler tillgängliga lok under vinterperioden.

Hur fungerar det då? Jo, enkelt förklarat kan man säga att det sitter givare på eller under rälsen på spåren. Givartypen kan variera mellan att vara en accelerometer eller en trådtöjningsgivare men de genererar samma värden. Mätsträckan på de båda givarna är cirka åtta meter per sida och man kan mäta kraften från varje enskilt hjul under sträckan och få ut två värden; hjullasten och maxkraften. Är dessa värden lika varandra vet vi att hjulet är runt och saknar skador. Om maxkraften är mycket högre än den beräknade hjullasten är hjulet skadat och vi behöver planera för svarvning.

Stor del av arbetet sker idag manuellt och en utmaning vi har är att läsa av samtliga mätare i realtid. Men arbetet har utvecklats och redan inför kommande vinter automatiseras detta genom en ny programvara. Programvaran larmar vid högre hjulkrafter från Trafikverkets detektorer och hjälper på så sätt Green Cargos underhållsplanerare att styra in loket för åtgärd innan läget är akut.

Med denna utveckling förväntas vi ha minst två extra lok tillgängliga inför kommande vinter. Om man inte är tillräckligt väl insatt kanske inte det låter så mycket men det innebär minskade underhållskostnaderna samtidigt som vi skapar en tillgängligare lokflotta och stabilare produktion.

Den förebyggande bevakningen av begynnande hjulskador avser inledningsvis endast loken. Detta beror på att loken är taggade med speciella RFID* brickor vilket är en förutsättning för att bevakningen ska fungera. Vagnarna är till viss del också taggade idag men bevakningen blir mer utmanande då vagnar har en varierande axellast.

Så först fokus på loken, sedan tar vi med vagnarna!

Markus Gardbring
Fordonschef på Green Cargo
2018-03-14
Skanska säljer kontorsfastighet i Malmö för cirka 1 miljard kronorArtvise Kundtjänst till Strängnäs kommunMotomanroboten för samarbete överträffar kravenNya digitala tidreläer från CrouzetHilti fortsätter att satsa på sin verktygsserviceNy säkerhetschef på NokasSkapa, expandera och förbättra din verksamhet med VanderbiltRiksbyggen ingår samarbetsavtal med JM EntreprenadVarning i god tidNya lamellrondeller för ytkonditionering med vinkelslipTornstaden bygger modernt äldreboende på ÖckeröSverigepremiär för nya Toro Titan HD-serienStålproduktionen minskade i februari 2018
2018-03-13
Lesjöfors tillverkar musik (!) för brittiska NationalteaternNordic Paper Åmotfors utökar vibrationsövervakning med HD-teknologi på PM6Miljövänligt val att renovera teleskopskyddOrder på 105 MSEK till OCS från världsledande inom fordonsindustrinMiljöhänsyn sätter fart på byggandet i träNy prognos Q2: Rejält minskad sysselsättning i byggbranschenNy prognos Q2: Ökad sysselsättning inom tillverkningsindustrinUppstickare firar fem år med ElgigantenHenrik Granström ny VD för snabbväxande 24StorageNy VD och koncernchef till C.A.G MOHV Kungsholmen välkomnar ny delägareInvigning av ny industriutbildning i AlingsåsKarin van der Salm ny vd på GryaabFörsta spadtaget för nya bostäder i Täby parkNy generalsekreterare för Friskis&SvettisLesjöfors Automotive AB blev Årets leverantör 2017Daloc tidiga med CE-certifiering av branddörrarInlandsbanans vd nominerad till Årets samhällsbyggareTekniska verken välkomnar nytt lagförslag om vattenkraftPrecision med grön laserteknik från FLEXGarvat designföretag valde modern stil med RingUpNya Ford Fiesta ST levererar körglädje med hjälp av avancerad teknikGrävarbeten i Tannefors för en framtidssäker infrastrukturMarkus sköter sitt företag med hjälp av smarta lösningar från RingUpTarasso utser Dženana Poljo till ny VDNy väg förbättrar trafikflödet i VälsvikenPatrik Philipsson ny försäljningsdirektör på ITS NordicResultat enligt plan för MittSverige Vatten & Avfalls bolagFramtiden AB fortsätter klättraSkanska investerar cirka 580 miljoner kronor, i nytt kontorsprojekt i Oslo, NorgeNorrlänningar flitigast i landet med att använda svenskt byggmaterialGjut unika och kreativa skapelser med weber vitbetongWihlborgs + Fintechbolag = Säkrare samhälleDENIOS lanserar nytt utdragbart kemikalieskåp för maximerad förvaringIRC AB levererar säkerhetslösning till läkemedelsföretagIRC AB i Björbo ingår i ett partnerskap med tyska Hartmann & König AG.
2018-03-12
Skolbesök ska locka unga till industrin Mekom utökar och omorganiserar för att bättre möta efterfråganLVD offentliggör stor beställning av unik synchro-form kantpressAudi, Italdesign och Airbus visar flygande elbilen Pop.Up Next i GeneveEU-anpassning av skördemaskiner kan ge svensk humleproduktionNu blir det möjligt för alla att flyga med 100 procent biobränsleHela Sverige kan flyga grönt på svensk skogSju av tio småföretagare vill se större satsningar på digitaliseringNy HR-chef stärker HSBs nya nationella organisationTailor Store får ny vdWebsteps omsättning ökar med 21% i SverigeNorrköping är en av landets mest digitala kommunerWinGroup utnämner Rickard Lindqvist till VD
Annonser