SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Processindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildning

Karlstad Teknikcenter upplever ett ökat intresse för utbildningen till processtekniker. Många av de sökande är kvinnor.
– De senaste två ansökningsomgångarna har varit fulla, säger Charlotte Hjort, utbildningsansvarig.

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen till processtekniker på Karlstads Teknikcenter möter framtidens kompetensbehov inom skogsindustrin och leder direkt ut i arbetslivet. Över 80 procent får jobb inom branschen efter att de tagit examen. Nu är det dags för nästa ansökningsperiod, sista ansökningsdag är 16 maj.

Utbildningen är skräddarsydd för att matcha direkt med vad industrin efterfrågar och leder till yrkesroller som bland annat processtekniker, processoperatör eller jobb på processlaboratorium. Paper Province och flera av klustrets medlemsföretag finns representerade i ledningsgruppen som är med och utformar utbildningen.

– De absolut flesta av våra elever som gått utbildningen hamnar inom pappers-och massaindustrin, säger Charlotte Hjort som är utbildningsansvarig.

Många vill jobba inom industrin

Sedan ett år tillbaka har ansökningskraven förändrats och efter det har man märkt ett uppsving i antalet ansökningar. Förändringen innebär att de som söker i dag behöver ha en avklarad gymnasieexamen samt godkänt betyg i matematik 2, tidigare matematik B.
Tidigare var kraven att man även läst kemi, fysik och naturkunskap 2
på gymnasienivå.

– Vi har fått fler sökande. Framförallt är det många som arbetat inom andra yrken tidigare, säger Charlotte Hjort.

Två av studenterna är Marika Rudolphi och Jenny Åhfeldt som går sista terminen på utbildningen. De har båda valt att helt byta bana för en framtid inom industrin.

– Jag har jobbat som undersköterska i tjugo år och valde att göra en helomvändning. Jag känner flera som jobbar på fabrik och har bara hört gott om det, säger Marika Rudolphi.

Lämnade resebranschen för processindustrin

Jenny Åhfeldt som jobbat inom resebranschen i många år har även hon valt att sadla om. För henne var det närheten till jobb som lockade.

– Jag visste ju att yrkesutbildningar ger ett bra resultat på arbetsmarknaden. Jag blev intresserad av den laborativa delen av yrket och det är det jag vill jobba med, säger hon.

Att locka just kvinnor till utbildningen och branschen har varit viktigt.

– Det här är arbeten där det inte spelar någon roll vilket kön du har, det handlar inte om tunga industrijobb. Vi har många kvinnor som gått utbildningen och är ambassadörer inom branschen, det har lockat fler, säger Charlotte Hjort.

Fakta

Exempel på kursämnen: automationsteknik, service/underhåll, kommunikation och apparatteknik med värme- och strömningslära

LIA: 100 av 400 YH-poäng är praktik på plats i processindustrin.

Sista ansökningsdag: 16 maj 2021

Utbildningsstart: 30 augusti 2021

Ansök här: https://karlstad.se/yh/pr

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN