SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rätt plats vid rätt tidpunkt

Positioneringsbordets bästa praxis. I tillämpningar där komponenter måste manövreras och placeras med hög noggrannhet är positioneringsmekanismer inom industriell utrustning och maskiner nödvändiga.
I dessa fall kan till och med den minsta avvikelsen från de önskade måtten på en viss komponent göra den olämplig för syftet. För att undvika problem med kassering och dålig kvalitet i samband med felaktig positionering är det viktigt att välja rätt positioneringsbord för tillämpning och miljö. Som sagt, lika viktigt som att välja rätt bord är det att skapa driftsförhållanden som gör det möjligt för produkten att fungera till fullo. I denna artikel diskuterar Marcus Schneck, VD på norelem, bästa praxis kring positioneringsbord och några av de steg som tillverkare och konstruktörer kan vidta för att få ut mesta möjliga av sina positioneringsbord.

Processen med att specificera rätt positioneringsbord, som finns i en mängd olika utföranden, kan vara en utmaning och det är därför viktigt att ta sig tid att förstå alternativen som finns tillgängliga och hur dessa ansluter sig till den avsedda tillämpningen. Några av de viktigaste frågorna som är värda att ställa för att hjälpa till att fastställa det korrekta positioneringsbordet omfattar: Hur snabbt behöver vi den för att förflytta? Vilken är den maximala vikten av de produkter vi behöver för att placera/transportera? Hur långa är produktionscellerna? Vilka volymer behöver vi mäta? Hur ska produkten manövreras och baserat på detta svar, vilken axeltyp krävs? Genom att förstå de exakta kraven i tillämpningen, kommer detta att diktera det positioneringsbord som används - så det lönar sig att ha en klar uppfattning om detta för att uppnå större positioneringsnoggrannhet.

Att investera i ett positioneringsbord med hög precision kommer bara att vara en värdefull satsning om vissa driftsförhållanden är uppfyllda och ett av de vanligaste felen med positioneringsbord centrerar kring hur själva komponenten fixeras. Det finns ett begränsat värde i att skruva fast ett mycket exakt arbetsstycke till en arbetsbänk av låg kvalitet eftersom det troligtvis kommer att röra sig, vilket något förtar teknikens syfte och minskar den totala noggrannheten. För att kunna arbeta effektivt måste positioneringsbord säkras ordentligt på en stabil yta, t.ex. en arbetsbänk eller en arbetsyta.

Vibration är ett annat potentiellt problem som påverkar positioneringsbordens prestanda. När dessa är placerade intill en maskin är det ofta så att vibrationer får placeringsbordet att röra sig, och därför måste man särskilt ta hänsyn till att detta reduceras där det är möjligt.

För att övervinna detta är det möjligt att lägga till dämpningsdynor som ett mer kostnadseffektivt sätt att absorbera eventuella vibrationer och även om detta kommer att leda till en minskning kommer det inte att ta itu med problemet helt. Vi rekommenderar att man använder justerbara fötter för att säkerställa att bordet förblir plant. Även om ett bord som har en mycket liten lutning inte är något större problem, ju mer obalanserat bord, desto större påverkan på noggrannheten. Justerbara fötter ger större stabilitet genom att maximera kontakten med golvet och se till att bordet förblir plant.

Hur ett positioneringsbord är placerat i den operativa cellen påverkar alltid noggrannheten, vilket gör det viktigt att placera det på rätt sätt. I ett idealt scenario kommer positioneringsbordet att förbli statisk och operatören kommer endast åt bordet när de behöver utföra arbete och underhåll. Att flytta bordet kontinuerligt kan leda till problem kring felaktig konfiguration. Dessutom kommer mer tid att behöva läggas på att sätta upp bordet i rätt position, tid som kan spenderas på andra mer produktiva aktiviteter.

Positioneringsbord är precisionsbaserade för att säkerställa mycket specifika dimensioner, därför kommer alla typer av damm eller fettinträngning att påverka prestandan. De är helt enkelt inte gjorda för oljiga eller dammiga miljöer, vilka måste undvikas till varje pris. I en typisk miljö där mätning av komponenter äger rum finns det troligtvis mycket få damm- eller fettpartiklar, men det är ändå något att vara medveten om.

Även om toppositionen bland serien med positioneringsbord är en säker väg för att få den noggrannhet man behöver, är detta inte alltid möjligt på grund av budgetbegränsningar. Genom att förstå var toleranserna finns gör detta att konstruktören kan identifiera en baslösning. Det fina med positioneringsbord är att man kan börja med en basmodell, men när nya krav uppstår kan ytterligare komponenter läggas till positioneringsbordet för att ge ännu större funktionalitet.

Mer information om norelems omfattande sortiment av positioneringsbord och tillbehör:

https://www.norelem.se/se/sv/Produkter/Produkt%C3%B6versikt/System-och-komponenter-f%C3%B6r-maskin-och-anl%C3%A4ggningskonstruktion/Slidstyrningar-Styrskenor-Positioneringsbord-Miniatyrglidstyrningar-Positionsvisare/Positioneringssystem.html

Det fullständiga utbudet av positioneringsborg finns också i THE BIG GREEN BOOK, norelems kostnadsfria katalog över standardkomponenter. THE BIG GREEN BOOK är tillgänglig för beställning eller nedladdning på norelem.se.

norelem AB
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Telefon: + 46 8 14 15 00
Mobil: +46 70 361 84 47

E-Mail: joel.boden@norelem.se
Internet: www.norelem.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN