TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI

Den enklaste beskrivningen av AI är att få datorer att göra det människor gör.
40 miljoner kronor satsar regeringen under två år på att utveckla en nationell kompetensplattform och vidareutbildning inom artificiell intelligens. Umeå universitet, som har en framstående forskning inom AI som bland annat tillämpas inom hälso-och sjukvård och skogsindustri, är ett av sju lärosäten som deltar. Satsningen möjliggör en förstärkt kompetensförsörjning i norra Sverige.

Behovet av fördjupade kunskaper om artificiell intelligens, AI, är stort på arbetsmarknaden och i samhället. Regeringen gör därför en särskild satsning på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

– Det tas många initiativ inom AI-området och det är bra att vi som universitet är med i flera av dessa. Jag är övertygad om att vi kommer att se en snabb utveckling av AI inom flera samhällssektorer och därmed behövs också utbildningsinsatser. Att vi är med i den här satsningen visar att universitetets AI-forskning håller hög kvalitet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Sju lärosäten i Sverige har under vintern fört en dialog med regeringen angående behovet av en satsning på forskning och utbildning inom AI som kompletterar KAWs satsning på grundforskning inom AI som har särskilt fokus på maskininlärning, och som är en del av WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program). Lärosätena har påtalat den kraftiga ökningen av studenter inom AI, och industrins och samhällets ökande behov av AI-kompetens. Umeå universitet ser exempelvis en kraftig ökning med mer än dubbelt så många studenter på vissa AI-kurser i höst.

Samtidigt gav regeringen Vinnova uppdrag att kartlägga AI i Sverige. Rapporten som släpptes 30 april bekräftade behovet av både djup och bred kompetensförstärkning i samhället och föreslog också satsningar på kompetensförsörjning, samverkansplattformar, utveckling av grundutbildning och forskarutbildning med både djup och spets.

Utifrån detta fattade regeringen beslut i mitten av juni om en satsning på kompetensutveckling och utvecklande av en nationell distribuerad plattform och nätverk för AI, initialt med de sju lärosätena som arbetade fram underlaget.

Rektor vid Umeå universitet beslutade förra veckan om att uppdra åt teknisk-naturvetenskaplig fakultet att under hösten 2018 genomföra regeringsuppdraget avseende AI, samt att planera för hur uppdraget kan genomföras år 2019.
2.5 miljoner kronor går till Umeå universitet i år, och lika mycket är avsatt för 2019, men beslut tas årsvis av regeringen. Regeringen förväntar sig också att detta ska bli en långsiktig satsning som även fortsätter efter de första två årens utvecklingsfas.

–Vi förväntar oss många synergivinster av det nationella samarbetet där kurser, material och andra resurser kan delas, samtidigt som nya forskningssamarbeten kan utvecklas, säger Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, som har varit Umeå universitets representant i det initiala samarbetet mellan lärosätena.

– Viktigt i satsningen är också att vi ska utveckla kompetens i samverkan med industri och offentliga organisationer i regionen. En fördjupad och breddad AI-kompetens i norra Sverige kan hjälpa till att lösa en del samhällsfrågor som relaterar till att leva i en glesbygd där infrastrukturen för välfärden förändras, säger Helena Lindgren.

Det nationella projektet går under namnet AI-Sweden. Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen, där också Göteborgs universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand.

För mer information, kontakta gärna:
Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet
Telefon: 090-786 77 73
E-post: helena.lindgren@umu.se
2019-03-18
Enzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö Class
Annonser