MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI

Den enklaste beskrivningen av AI är att få datorer att göra det människor gör.
40 miljoner kronor satsar regeringen under två år på att utveckla en nationell kompetensplattform och vidareutbildning inom artificiell intelligens. Umeå universitet, som har en framstående forskning inom AI som bland annat tillämpas inom hälso-och sjukvård och skogsindustri, är ett av sju lärosäten som deltar. Satsningen möjliggör en förstärkt kompetensförsörjning i norra Sverige.

Behovet av fördjupade kunskaper om artificiell intelligens, AI, är stort på arbetsmarknaden och i samhället. Regeringen gör därför en särskild satsning på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

– Det tas många initiativ inom AI-området och det är bra att vi som universitet är med i flera av dessa. Jag är övertygad om att vi kommer att se en snabb utveckling av AI inom flera samhällssektorer och därmed behövs också utbildningsinsatser. Att vi är med i den här satsningen visar att universitetets AI-forskning håller hög kvalitet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Sju lärosäten i Sverige har under vintern fört en dialog med regeringen angående behovet av en satsning på forskning och utbildning inom AI som kompletterar KAWs satsning på grundforskning inom AI som har särskilt fokus på maskininlärning, och som är en del av WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program). Lärosätena har påtalat den kraftiga ökningen av studenter inom AI, och industrins och samhällets ökande behov av AI-kompetens. Umeå universitet ser exempelvis en kraftig ökning med mer än dubbelt så många studenter på vissa AI-kurser i höst.

Samtidigt gav regeringen Vinnova uppdrag att kartlägga AI i Sverige. Rapporten som släpptes 30 april bekräftade behovet av både djup och bred kompetensförstärkning i samhället och föreslog också satsningar på kompetensförsörjning, samverkansplattformar, utveckling av grundutbildning och forskarutbildning med både djup och spets.

Utifrån detta fattade regeringen beslut i mitten av juni om en satsning på kompetensutveckling och utvecklande av en nationell distribuerad plattform och nätverk för AI, initialt med de sju lärosätena som arbetade fram underlaget.

Rektor vid Umeå universitet beslutade förra veckan om att uppdra åt teknisk-naturvetenskaplig fakultet att under hösten 2018 genomföra regeringsuppdraget avseende AI, samt att planera för hur uppdraget kan genomföras år 2019.
2.5 miljoner kronor går till Umeå universitet i år, och lika mycket är avsatt för 2019, men beslut tas årsvis av regeringen. Regeringen förväntar sig också att detta ska bli en långsiktig satsning som även fortsätter efter de första två årens utvecklingsfas.

–Vi förväntar oss många synergivinster av det nationella samarbetet där kurser, material och andra resurser kan delas, samtidigt som nya forskningssamarbeten kan utvecklas, säger Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, som har varit Umeå universitets representant i det initiala samarbetet mellan lärosätena.

– Viktigt i satsningen är också att vi ska utveckla kompetens i samverkan med industri och offentliga organisationer i regionen. En fördjupad och breddad AI-kompetens i norra Sverige kan hjälpa till att lösa en del samhällsfrågor som relaterar till att leva i en glesbygd där infrastrukturen för välfärden förändras, säger Helena Lindgren.

Det nationella projektet går under namnet AI-Sweden. Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen, där också Göteborgs universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand.

För mer information, kontakta gärna:
Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet
Telefon: 090-786 77 73
E-post: helena.lindgren@umu.se
2018-09-19
Tyrolit presenterar en helt ny serie av supertunna kapskivorPengar till samarbetsprojekt för ökad användning av digital teknikNyföretagandet i Västmanland ökarSolör Bioenergi fortsätter expandera i VårgårdaSvenska startups tar nya innovationer till andra sidan AtlantenUpptäck ebm-papst i applikationer - TransportteknikDIGG – Myndigheten för digital förvaltning startar med Episerver i molnetMakita lanserar 36V kombihammare med SDS-Max och AWSEffektiv elektronikylning som aldrig krånglar viktigt för världsledande robottillverkareFickvänlig fotoskrivare för mobilkamerorDet tunga digitala tåget mot framtidenNy minivinkelslip för bearbetning i svåråtkomliga utrymmenNy patentlösning stärker järnväg och sparar underhållSmart Ethernetswitch från Moxa tilldelas Red Dot Award 2018
2018-09-18
Ny prognos Q4: Rejält ökad sysselsättning inom industrin under höstenStor premiär för MEKOM på nordens största elmässa.Carina Thern ny säljare hos Nimo-KG40 år med Mitsubishis framgångsrika pickuper Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätet
Annonser