ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI

Den enklaste beskrivningen av AI är att få datorer att göra det människor gör.
40 miljoner kronor satsar regeringen under två år på att utveckla en nationell kompetensplattform och vidareutbildning inom artificiell intelligens. Umeå universitet, som har en framstående forskning inom AI som bland annat tillämpas inom hälso-och sjukvård och skogsindustri, är ett av sju lärosäten som deltar. Satsningen möjliggör en förstärkt kompetensförsörjning i norra Sverige.

Behovet av fördjupade kunskaper om artificiell intelligens, AI, är stort på arbetsmarknaden och i samhället. Regeringen gör därför en särskild satsning på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

– Det tas många initiativ inom AI-området och det är bra att vi som universitet är med i flera av dessa. Jag är övertygad om att vi kommer att se en snabb utveckling av AI inom flera samhällssektorer och därmed behövs också utbildningsinsatser. Att vi är med i den här satsningen visar att universitetets AI-forskning håller hög kvalitet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Sju lärosäten i Sverige har under vintern fört en dialog med regeringen angående behovet av en satsning på forskning och utbildning inom AI som kompletterar KAWs satsning på grundforskning inom AI som har särskilt fokus på maskininlärning, och som är en del av WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program). Lärosätena har påtalat den kraftiga ökningen av studenter inom AI, och industrins och samhällets ökande behov av AI-kompetens. Umeå universitet ser exempelvis en kraftig ökning med mer än dubbelt så många studenter på vissa AI-kurser i höst.

Samtidigt gav regeringen Vinnova uppdrag att kartlägga AI i Sverige. Rapporten som släpptes 30 april bekräftade behovet av både djup och bred kompetensförstärkning i samhället och föreslog också satsningar på kompetensförsörjning, samverkansplattformar, utveckling av grundutbildning och forskarutbildning med både djup och spets.

Utifrån detta fattade regeringen beslut i mitten av juni om en satsning på kompetensutveckling och utvecklande av en nationell distribuerad plattform och nätverk för AI, initialt med de sju lärosätena som arbetade fram underlaget.

Rektor vid Umeå universitet beslutade förra veckan om att uppdra åt teknisk-naturvetenskaplig fakultet att under hösten 2018 genomföra regeringsuppdraget avseende AI, samt att planera för hur uppdraget kan genomföras år 2019.
2.5 miljoner kronor går till Umeå universitet i år, och lika mycket är avsatt för 2019, men beslut tas årsvis av regeringen. Regeringen förväntar sig också att detta ska bli en långsiktig satsning som även fortsätter efter de första två årens utvecklingsfas.

–Vi förväntar oss många synergivinster av det nationella samarbetet där kurser, material och andra resurser kan delas, samtidigt som nya forskningssamarbeten kan utvecklas, säger Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, som har varit Umeå universitets representant i det initiala samarbetet mellan lärosätena.

– Viktigt i satsningen är också att vi ska utveckla kompetens i samverkan med industri och offentliga organisationer i regionen. En fördjupad och breddad AI-kompetens i norra Sverige kan hjälpa till att lösa en del samhällsfrågor som relaterar till att leva i en glesbygd där infrastrukturen för välfärden förändras, säger Helena Lindgren.

Det nationella projektet går under namnet AI-Sweden. Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen, där också Göteborgs universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand.

För mer information, kontakta gärna:
Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet
Telefon: 090-786 77 73
E-post: helena.lindgren@umu.se
2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser