SÖNDAG 15 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI

Den enklaste beskrivningen av AI är att få datorer att göra det människor gör.
40 miljoner kronor satsar regeringen under två år på att utveckla en nationell kompetensplattform och vidareutbildning inom artificiell intelligens. Umeå universitet, som har en framstående forskning inom AI som bland annat tillämpas inom hälso-och sjukvård och skogsindustri, är ett av sju lärosäten som deltar. Satsningen möjliggör en förstärkt kompetensförsörjning i norra Sverige.

Behovet av fördjupade kunskaper om artificiell intelligens, AI, är stort på arbetsmarknaden och i samhället. Regeringen gör därför en särskild satsning på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

– Det tas många initiativ inom AI-området och det är bra att vi som universitet är med i flera av dessa. Jag är övertygad om att vi kommer att se en snabb utveckling av AI inom flera samhällssektorer och därmed behövs också utbildningsinsatser. Att vi är med i den här satsningen visar att universitetets AI-forskning håller hög kvalitet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Sju lärosäten i Sverige har under vintern fört en dialog med regeringen angående behovet av en satsning på forskning och utbildning inom AI som kompletterar KAWs satsning på grundforskning inom AI som har särskilt fokus på maskininlärning, och som är en del av WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program). Lärosätena har påtalat den kraftiga ökningen av studenter inom AI, och industrins och samhällets ökande behov av AI-kompetens. Umeå universitet ser exempelvis en kraftig ökning med mer än dubbelt så många studenter på vissa AI-kurser i höst.

Samtidigt gav regeringen Vinnova uppdrag att kartlägga AI i Sverige. Rapporten som släpptes 30 april bekräftade behovet av både djup och bred kompetensförstärkning i samhället och föreslog också satsningar på kompetensförsörjning, samverkansplattformar, utveckling av grundutbildning och forskarutbildning med både djup och spets.

Utifrån detta fattade regeringen beslut i mitten av juni om en satsning på kompetensutveckling och utvecklande av en nationell distribuerad plattform och nätverk för AI, initialt med de sju lärosätena som arbetade fram underlaget.

Rektor vid Umeå universitet beslutade förra veckan om att uppdra åt teknisk-naturvetenskaplig fakultet att under hösten 2018 genomföra regeringsuppdraget avseende AI, samt att planera för hur uppdraget kan genomföras år 2019.
2.5 miljoner kronor går till Umeå universitet i år, och lika mycket är avsatt för 2019, men beslut tas årsvis av regeringen. Regeringen förväntar sig också att detta ska bli en långsiktig satsning som även fortsätter efter de första två årens utvecklingsfas.

–Vi förväntar oss många synergivinster av det nationella samarbetet där kurser, material och andra resurser kan delas, samtidigt som nya forskningssamarbeten kan utvecklas, säger Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, som har varit Umeå universitets representant i det initiala samarbetet mellan lärosätena.

– Viktigt i satsningen är också att vi ska utveckla kompetens i samverkan med industri och offentliga organisationer i regionen. En fördjupad och breddad AI-kompetens i norra Sverige kan hjälpa till att lösa en del samhällsfrågor som relaterar till att leva i en glesbygd där infrastrukturen för välfärden förändras, säger Helena Lindgren.

Det nationella projektet går under namnet AI-Sweden. Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen, där också Göteborgs universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand.

För mer information, kontakta gärna:
Helena Lindgren, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet
Telefon: 090-786 77 73
E-post: helena.lindgren@umu.se
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser