SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rekordleveranser av plantor från SCA

2020 blev ett rekordår för SCAs plantverksamhet NorrPlant. Under året levererades 103,5 miljoner plantor, vilket är drygt en miljon mer än tidigare!
Aldrig tidigare har SCA levererat så mycket plantor som under 2020.

– Vi har levererat 103,5 miljoner plantor, vilket är drygt en miljon mer än vår förra toppnotering. Det är verkligen roligt att vi lyckats så bra, särskilt med tanke på coronapandemin. I våras var vi lite oroliga för att vi skulle bli tvungna att kassera plantor på grund av coronan, men så blev det ju inte. Istället fick vi en rekordsäsong som nog kan bli svår att överträffa på ett tag, säger Peter Engblom, affärsutvecklare på NorrPlant.

Av de 103,5 miljoner plantor som har levererats är 63 miljoner tallplantor, 33 miljoner granplantor, 7 miljoner contortatallplantor och knappt 600 000 lärkplantor.

– På SCAs egen skog är tall det dominerande trädslaget. Även bland våra externa kunder ökar leveranserna av tallplantor, säger Peter.

Ökat intresse för Hylosafe
Merparten av plantorna har levererats till externa kunder, som finns från Karlstad i söder till Kiruna i norr. NorrPlant har även exporterat en del plantor till Sveriges grannländer.

– Vi märker att det finns ett ökat intresse för våra plantor, vilket är roligt. Vi har också sett att fler vill ha vår Hylosafe-behandling, där vi sprutmålar plantorna med ett egenutvecklat skydd mot snytbaggar. I år har vi Hylosafe-behandlat drygt 20 miljoner plantor, vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare, säger Peter.

Frysta plantor i lådor
En nyhet under 2020 var att SCA började erbjuda frysta plantor som levereras i lådor. Det var en nyhet som togs emot väl.

– Vi sålde slut på de frysta plantorna tidigt, säger Peter. En del av de frysta plantorna fick vi även leverera till vår skog i Lettland. Där planterar vi våra största plantor SuperPot, eftersom de passar bra för marker med ett stort vegetationstryck, när man ska återplantera jordbruksmark eller vid hjälpplantering när man behöver komplettera en föryngring.

Klimatvänlig uppvärmning
Inför 2021 har NorrPlant odlat ca 110 miljoner plantor, varav 20 miljoner plantor redan har levererats under sensommaren och hösten. Resten av plantorna vilar nu under de snötäckta frilanden på Bogrundets och Wifstamons plantskolor och börjar levereras våren 2021.

– Vi ser fram emot ett bra plantår 2021. Dessutom pågår bygget av vår pelletsanläggning på Bogrundet. Den innebär att vi får en klimatvänlig och bra teknisk lösning för att kunna värma upp våra 14 växthus och slipper använda olja. Vi har redan 7 av 14 växthus anslutna och nu gör vi provkörningar. Wifstamons plantskola värms upp med fjärrvärme från Östrands massafabrik sedan 2009 och Bogrundets anläggning ska drivas med pellets från SCA BioNorr. På så vis nyttjar vi SCAs värdekedja och bidrar till ett hållbart samhälle, avslutar Peter.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN