TISDAG 22 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Reportage: Tuffa utmaningar med rätt stöd recept för lyckad praktik

Emil Larsson är en social och orädd kille som inte gillar att sitta still.
Att få praktisera som juniorsäljare på ISOVER blev därför en lyckoträff både för Emil själv och för ISOVER.

Emil Larsson, 20 år, bor i Kvidinge ca. 15 minuters bilfärd från ISOVERs kontor i Billesholm och går utbildningen Business manager på Yrkeshögskolan Competensum i Helsingborg. Utbildningen är 2-årig och ger yrkeshögskoleexamen med möjligheter att kunna jobba som företagssäljare, sälj- eller marknadskoordinator. Utbildningen är en blandning av praktisk träning, projektarbeten och föreläsningar där 20 veckor fördelat på tre perioder med olika fokus ägnas åt lärande i arbete (LIA), där kunskaperna prövas ute på ett företag.

94 kundbesök på fyra veckor

Emil var intresserad av att komma ut i byggmaterialbranschen och tog kontakt med försäljningsorganisationen på ISOVER. Stefan Bojgren, Försäljningschef Byggisolering har jobbat på ISOVER sedan januari 2018 och har vana och erfarenhet av att ta emot praktikanter från sina tidigare roller som VD och försäljningschef. Han fastnade för Emils starka personlighet och hans driv.

Emils mål var att få komma ut och träffa kunder och Stefan märkte snabbt att Emil inte var ämnad att sitta vid ett skrivbord efter att ha inlett praktiken på Kundservice och innesälj. Samtidigt fick man en säljvakans på Skånedistriktet och Emil fick en lista i sin hand med ett 90-tal kunder och uppdraget att besöka dem alla.

– Mitt mål när jag tar in praktikanter har alltid varit att de ska få pröva på alla möjliga typer av situationer, både roliga och obekväma. Jag tror att om man får testa sina gränser och utmanas så sker en otrolig utveckling på kort tid, säger Stefan.

Under knappt fyra veckor gjorde Emil 94 unika kundbesök. Stefan berättar;
– Emil var fantastisk. Han ställde upp med skyltning i butik, pratade med marknadsavdelningar och beställde skyltar. Emil är väldigt social, inte rädd för att prata med någon, oavsett ställning i ett företag och på så vis har vi fått en öppen och ärlig bild av hur kunderna ser på ISOVER. Emil har en riktigt bra inställning och personlighet och ett driv som uppskattas både internt och externt.

Vikten av rätt stöd för att våga

Just nu är Emil inne på den andra praktikomgången som pågår i tio veckor under hösten och denna gång täcker han upp en föräldraledighet i regionen Småland/Östergötland/Öland.

– Jag har stora mål framåt och ser det här som världens möjlighet, säger Emil. Att komma in som ung och få vara ansiktet utåt för ett så stort företag, det är ett stort förtroende och då krävs uppbackning, fortsätter han och vill framhålla vikten av att få bra stöd inifrån organisationen. – Stefan trodde på mig från dag ett, det gjorde att jag vågade. Jag kände att jag hade uppbackning och det tror jag alla som kommer ut i ung ålder behöver. Man har inte erfarenhet och produktkännedom som de äldre säljarna har men man förväntas ändå göra nästan samma jobb. Då är det väldigt viktigt att känna att man har stöd inifrån huset och det har jag verkligen känt.

Till våren genomförs den tredje och sista praktikperioden där Stefan har laddat upp med nya utmaningar och uppgifter för Emil.

– För att lyckas genomföra den typen av uppgifter som Emil hittills har gjort krävs det 80 % av praktikanten och 20 % av oss, säger han. Av praktikanten krävs mod att ta plats, att vara trygg och tuff men ödmjuk. Av oss som arbetsgivare krävs tydlighet, stöd och tillgänglighet i form av tid, vettiga uppgifter och rätt utrustning. Det är i alla fall min erfarenhet, avslutar Stefan.

Stefans tips till den som söker praktikplats: Var inte rädd för att du inte ska ha rätt eller tillräcklig kompetens, ställ frågor när du inte kan eller inte förstår. Våga ta för dig men var ödmjuk. Vi kan lära upp vem som helst om produkterna men har man ett driv att lära sig, är öppen och ställer frågor så blir praktiken mest givande för båda parter.

Stefans tips till den som vill erbjuda praktikplats: Tacka inte ja till en ansökan för sakens skull men känns det rätt, kör. Ha en bra målbild, undersök vad skolan har för krav och vad eleven har för mål. Det som ska göras ska förankras och vara tydligt så att personen som kommer in inte blir sittandes vid ett skrivbord och blir till ett störande moment eller en börda, det är inte schyst mot någon. Planera så att det finns en kontaktperson och resurser i det dagliga för att stötta praktikanten och ha kontinuerliga avstämningar. Var inte rädd att ge tuffa utmaningar men var ett ordentligt stöd bakom.
2019-01-17
Revolution möter evolution
2019-01-16
INTERCUT och PEMAMEK inleder samarbete i Sverige!Sally R säkrar patent från NASA som ska rena luftenCarsten Ederer ny VD på ebm-papst ABLandskrona först i Skåne med en helelektrifierad stadsbusstrafikABS Wheels är Sveriges mest sökta fälgmärkeNy teknik från Ramboll analyserar vägar med AIStörst i Sverige sedan år 2000!Caverion sköter tekniskt underhåll på E.ON EnergilösningarNy bok förklarar processorientering för allaSkellefteå Airport största regionala flygplatsen 2018Peab Asfalt vinner upphandling för 50 miljoner kronorKG Knutsson AB blir exklusiv partner för WhisperPower i SverigeKvalitet viktigare än pris för svenska bostadsrenoverareFinja satsar på EPS-betong i plastsäck
2019-01-15
Säker fjärråtkomst på fem minuterDachser Sweden tecknar avtal med Volvo CarsProduktionsrekord på Renovas avfallskraft­värmeverk i SävenäsNCC bygger spårvagnsdepå i LundWillhem kan återigen vinna pris för sin serviceRobin Wallenius tar hem årets InfrastipendiumHärjeåns investerar 157 miljoner i elnätetVäxande krav på logistiken – storsatsning på Biltemas centrallager Låg vibrationsnivå och extremt snabb kapning med nya kapskivorTyréns gör strategisk rekrytering inom infrastrukturDahl förstärker ledningen av VVS-divisionenMISAB blir ABT VästFöretagsforskarskolan firar tio år och fortsätter sikta uppåtNy teknik för diabetespatienterZurface etablerar sig i SverigeVolvo Car Sverige förändrar ledningsgruppenNu börjar kärnkraft bli populärt igenNet Insight utsett till Karriärföretag 2019Mattias Wäne blir ny vd på HertzJonas Hernborg ny VD för Elitfönster ABEU ger dispens för att lindra bristen på utsädeDå öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
2019-01-14
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätare
Annonser