LÖRDAG 17 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Reportage: Tuffa utmaningar med rätt stöd recept för lyckad praktik

Emil Larsson är en social och orädd kille som inte gillar att sitta still.
Att få praktisera som juniorsäljare på ISOVER blev därför en lyckoträff både för Emil själv och för ISOVER.

Emil Larsson, 20 år, bor i Kvidinge ca. 15 minuters bilfärd från ISOVERs kontor i Billesholm och går utbildningen Business manager på Yrkeshögskolan Competensum i Helsingborg. Utbildningen är 2-årig och ger yrkeshögskoleexamen med möjligheter att kunna jobba som företagssäljare, sälj- eller marknadskoordinator. Utbildningen är en blandning av praktisk träning, projektarbeten och föreläsningar där 20 veckor fördelat på tre perioder med olika fokus ägnas åt lärande i arbete (LIA), där kunskaperna prövas ute på ett företag.

94 kundbesök på fyra veckor

Emil var intresserad av att komma ut i byggmaterialbranschen och tog kontakt med försäljningsorganisationen på ISOVER. Stefan Bojgren, Försäljningschef Byggisolering har jobbat på ISOVER sedan januari 2018 och har vana och erfarenhet av att ta emot praktikanter från sina tidigare roller som VD och försäljningschef. Han fastnade för Emils starka personlighet och hans driv.

Emils mål var att få komma ut och träffa kunder och Stefan märkte snabbt att Emil inte var ämnad att sitta vid ett skrivbord efter att ha inlett praktiken på Kundservice och innesälj. Samtidigt fick man en säljvakans på Skånedistriktet och Emil fick en lista i sin hand med ett 90-tal kunder och uppdraget att besöka dem alla.

– Mitt mål när jag tar in praktikanter har alltid varit att de ska få pröva på alla möjliga typer av situationer, både roliga och obekväma. Jag tror att om man får testa sina gränser och utmanas så sker en otrolig utveckling på kort tid, säger Stefan.

Under knappt fyra veckor gjorde Emil 94 unika kundbesök. Stefan berättar;
– Emil var fantastisk. Han ställde upp med skyltning i butik, pratade med marknadsavdelningar och beställde skyltar. Emil är väldigt social, inte rädd för att prata med någon, oavsett ställning i ett företag och på så vis har vi fått en öppen och ärlig bild av hur kunderna ser på ISOVER. Emil har en riktigt bra inställning och personlighet och ett driv som uppskattas både internt och externt.

Vikten av rätt stöd för att våga

Just nu är Emil inne på den andra praktikomgången som pågår i tio veckor under hösten och denna gång täcker han upp en föräldraledighet i regionen Småland/Östergötland/Öland.

– Jag har stora mål framåt och ser det här som världens möjlighet, säger Emil. Att komma in som ung och få vara ansiktet utåt för ett så stort företag, det är ett stort förtroende och då krävs uppbackning, fortsätter han och vill framhålla vikten av att få bra stöd inifrån organisationen. – Stefan trodde på mig från dag ett, det gjorde att jag vågade. Jag kände att jag hade uppbackning och det tror jag alla som kommer ut i ung ålder behöver. Man har inte erfarenhet och produktkännedom som de äldre säljarna har men man förväntas ändå göra nästan samma jobb. Då är det väldigt viktigt att känna att man har stöd inifrån huset och det har jag verkligen känt.

Till våren genomförs den tredje och sista praktikperioden där Stefan har laddat upp med nya utmaningar och uppgifter för Emil.

– För att lyckas genomföra den typen av uppgifter som Emil hittills har gjort krävs det 80 % av praktikanten och 20 % av oss, säger han. Av praktikanten krävs mod att ta plats, att vara trygg och tuff men ödmjuk. Av oss som arbetsgivare krävs tydlighet, stöd och tillgänglighet i form av tid, vettiga uppgifter och rätt utrustning. Det är i alla fall min erfarenhet, avslutar Stefan.

Stefans tips till den som söker praktikplats: Var inte rädd för att du inte ska ha rätt eller tillräcklig kompetens, ställ frågor när du inte kan eller inte förstår. Våga ta för dig men var ödmjuk. Vi kan lära upp vem som helst om produkterna men har man ett driv att lära sig, är öppen och ställer frågor så blir praktiken mest givande för båda parter.

Stefans tips till den som vill erbjuda praktikplats: Tacka inte ja till en ansökan för sakens skull men känns det rätt, kör. Ha en bra målbild, undersök vad skolan har för krav och vad eleven har för mål. Det som ska göras ska förankras och vara tydligt så att personen som kommer in inte blir sittandes vid ett skrivbord och blir till ett störande moment eller en börda, det är inte schyst mot någon. Planera så att det finns en kontaktperson och resurser i det dagliga för att stötta praktikanten och ha kontinuerliga avstämningar. Var inte rädd att ge tuffa utmaningar men var ett ordentligt stöd bakom.
2018-11-13
Mekanisk verkstad för Er som ställer hårda krav har fått sin 3:e Biglia installeradPålitligt korrosionsskydd från Henkel.CEJNs teamledares kommentar till The Next Generation: "Vårt ansvar är att hålla dig säker"20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschenGrunden Bois är årets Number 10 stipendiatLesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotarBilia förvärvar en auktoriserad serviceverksamhet för BMW i NorgeNytt industrimagasin vinter 2018 ute nu!Hyundai och Vodafone inleder samarbete om uppkopplade bilarEldrivna truckar testas i produktion i Bolidens AitikgruvaLåt oss presentera: Fredagens gäster i Defas podstudioHet marknad för begagnade bilar trots färre försäljningar Arbeta i HD med nya High Demand pro18-v batterierFörsäljningsrekord på Gekås Ullared ger bidrag till Missing PeopleSvenska chefer underkänner sitt eget cv BMW + vinterhjul =gratis vinterhjulYrkesgymnasiet ökar med 25 procent Så ser företagandet ut i din kommunMakita lanserar sladdlös kaffemaskin på 12/18VEntreprenörskap hos Sigtuna Kommun20-åring med hjärta för kunskap och kvalitetWidrikssons lanserar ytterligare tjänster inom IT-logistik och transportÖkad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler
Annonser