FREDAG 26 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Reportage: Tuffa utmaningar med rätt stöd recept för lyckad praktik

Emil Larsson är en social och orädd kille som inte gillar att sitta still.
Att få praktisera som juniorsäljare på ISOVER blev därför en lyckoträff både för Emil själv och för ISOVER.

Emil Larsson, 20 år, bor i Kvidinge ca. 15 minuters bilfärd från ISOVERs kontor i Billesholm och går utbildningen Business manager på Yrkeshögskolan Competensum i Helsingborg. Utbildningen är 2-årig och ger yrkeshögskoleexamen med möjligheter att kunna jobba som företagssäljare, sälj- eller marknadskoordinator. Utbildningen är en blandning av praktisk träning, projektarbeten och föreläsningar där 20 veckor fördelat på tre perioder med olika fokus ägnas åt lärande i arbete (LIA), där kunskaperna prövas ute på ett företag.

94 kundbesök på fyra veckor

Emil var intresserad av att komma ut i byggmaterialbranschen och tog kontakt med försäljningsorganisationen på ISOVER. Stefan Bojgren, Försäljningschef Byggisolering har jobbat på ISOVER sedan januari 2018 och har vana och erfarenhet av att ta emot praktikanter från sina tidigare roller som VD och försäljningschef. Han fastnade för Emils starka personlighet och hans driv.

Emils mål var att få komma ut och träffa kunder och Stefan märkte snabbt att Emil inte var ämnad att sitta vid ett skrivbord efter att ha inlett praktiken på Kundservice och innesälj. Samtidigt fick man en säljvakans på Skånedistriktet och Emil fick en lista i sin hand med ett 90-tal kunder och uppdraget att besöka dem alla.

– Mitt mål när jag tar in praktikanter har alltid varit att de ska få pröva på alla möjliga typer av situationer, både roliga och obekväma. Jag tror att om man får testa sina gränser och utmanas så sker en otrolig utveckling på kort tid, säger Stefan.

Under knappt fyra veckor gjorde Emil 94 unika kundbesök. Stefan berättar;
– Emil var fantastisk. Han ställde upp med skyltning i butik, pratade med marknadsavdelningar och beställde skyltar. Emil är väldigt social, inte rädd för att prata med någon, oavsett ställning i ett företag och på så vis har vi fått en öppen och ärlig bild av hur kunderna ser på ISOVER. Emil har en riktigt bra inställning och personlighet och ett driv som uppskattas både internt och externt.

Vikten av rätt stöd för att våga

Just nu är Emil inne på den andra praktikomgången som pågår i tio veckor under hösten och denna gång täcker han upp en föräldraledighet i regionen Småland/Östergötland/Öland.

– Jag har stora mål framåt och ser det här som världens möjlighet, säger Emil. Att komma in som ung och få vara ansiktet utåt för ett så stort företag, det är ett stort förtroende och då krävs uppbackning, fortsätter han och vill framhålla vikten av att få bra stöd inifrån organisationen. – Stefan trodde på mig från dag ett, det gjorde att jag vågade. Jag kände att jag hade uppbackning och det tror jag alla som kommer ut i ung ålder behöver. Man har inte erfarenhet och produktkännedom som de äldre säljarna har men man förväntas ändå göra nästan samma jobb. Då är det väldigt viktigt att känna att man har stöd inifrån huset och det har jag verkligen känt.

Till våren genomförs den tredje och sista praktikperioden där Stefan har laddat upp med nya utmaningar och uppgifter för Emil.

– För att lyckas genomföra den typen av uppgifter som Emil hittills har gjort krävs det 80 % av praktikanten och 20 % av oss, säger han. Av praktikanten krävs mod att ta plats, att vara trygg och tuff men ödmjuk. Av oss som arbetsgivare krävs tydlighet, stöd och tillgänglighet i form av tid, vettiga uppgifter och rätt utrustning. Det är i alla fall min erfarenhet, avslutar Stefan.

Stefans tips till den som söker praktikplats: Var inte rädd för att du inte ska ha rätt eller tillräcklig kompetens, ställ frågor när du inte kan eller inte förstår. Våga ta för dig men var ödmjuk. Vi kan lära upp vem som helst om produkterna men har man ett driv att lära sig, är öppen och ställer frågor så blir praktiken mest givande för båda parter.

Stefans tips till den som vill erbjuda praktikplats: Tacka inte ja till en ansökan för sakens skull men känns det rätt, kör. Ha en bra målbild, undersök vad skolan har för krav och vad eleven har för mål. Det som ska göras ska förankras och vara tydligt så att personen som kommer in inte blir sittandes vid ett skrivbord och blir till ett störande moment eller en börda, det är inte schyst mot någon. Planera så att det finns en kontaktperson och resurser i det dagliga för att stötta praktikanten och ha kontinuerliga avstämningar. Var inte rädd att ge tuffa utmaningar men var ett ordentligt stöd bakom.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-18
Kostnaden för vindkraft sjunkerNya Toyota PROACE CITY för smarta transporter Schneider Electric gör tio åtaganden för att tackla framtidens klimatutmaningar till 2030 Låt matresterna återuppstå i påskSvenska Hus rekryterar ny regionchefJaguar I-PACE vinner World Car of the YearRamirent anlitar Husqvarna Fleet ServicesJula lanserar verktyg och trädgårdsredskap från MakitaBesikta Bilprovning etablerar sig i HudiksvallPlastkampen Borås gjorde skillnad!Snabba leveranser, hållbarhet och Airmees värdeskapande roll
2019-04-17
NCC och Blåkläder förnyar sitt samarbetsavtal för 3:e gångenHewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0SKF inviger fabrik i Changshan, KinaGipsskruv med anpassade längderEn (icke)bländande nyhet från Nordic LightsRagn-Sells Danmark först med plaståtervinning ur organiskt avfallDelvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.
Annonser