SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Robotisering möjliggör framtidens byggande

Utvecklingen går fort på dagens byggarbetsplatser
Det ställs högre krav på att öka produktiviteten, förbättra arbetsmiljön och inte minst minska miljöpåverkan vilket gör att vi kommer få ökade inslag av robotisering i branschen. Vad innebär det i praktiken och hur fungerar det på byggplatser där robot och människa redan jobbar sida vid sida? Anmäl dig till Nordic ConTech Talks för att lyssna till diskussionen mellan branschens aktörer.

Den 26 oktober välkomnar vi er till ett framtidsinriktat Nordic ConTech Talks. Du kommer få ta del av den senaste forskningen, inspiration från gruvindustrin och konkreta exempel på hur robotisering utvecklar byggprocessen. Byggrobotik har stor potential att förändra invanda sätt att arbeta och att bidra till nya värdekedjor med ökad säkerhet, produktivitet och minskad miljöpåverkan som resultat. Frågan är hur vi i samhällsbyggnadssektorn tar steget och vad som då krävs?

– Det händer väldigt mycket inom robotisering just nu. En robot på en byggarbetsplats är något helt annat än vad det vara för bara något år sedan och det ska bli riktigt intressant att både få se konkreta exempel på hur vi kan ha nytta av robotar och få prata om hur detta kan utveckla branschen nu - både på kort och lång sikt, säger programledare Fredrik Bauer.

Nordic ConTech Talks arrangeras av Svensk Byggtjänst tillsammans med Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden2030.

När? Den 26 oktober kl. 13:00-14:15

Anmälan? Anmäl dig här!

Program

13.00 Välkommen

Programledare Fredrik Bauer hälsar välkommen!

Robotisering av gruvindustrin – vad kan vi lära?
Trådlösa nätverk, 3D-positionering och fjärrstyrning har skapat en säkrare arbetsmiljö i Bolidens gruvor. Djupt nere i marken i en fuktig miljö är Internet of Things och robotar idag självklarheter. Vilka har utmaningarna varit på den här digitaliseringsresan och vilka möjligheter har det skapat?

Peter Burman, ansvarig gruvautomation Boliden Gruvor. Peter ansvaret för Bolidens utvecklingsprogram med fokus på autonoma maskiner produktionskontroll, infrastruktur och underhåll. Peter har lång erfarenhet av arbete med utveckling och digitalisering. Förutom på Boliden bland annat från Ericsson och Ascom.

Robotisering idag – vad är möjligt?
Utvecklingen inom robotiseringen går snabbt. Det som verkade omöjligt för några år sedan är enkelt idag. Hur kan smidiga robotar minimera risker, underlätta för byggarbetaren och vad är möjligt att göra på en byggarbetsplats i dag?

Anders Robertsson, professor i reglerteknik, föreståndare för Robotlab och Centrum för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola, Lunds universitet.

Demonstration av vad som finns och fungerar inom robotik
Upplev vad robotar idag kan göra och hur det kan gå till i praktiken på en modern byggarbetsplats. Demonstrationer varvas med reflektion av:

Helena Eriksson, Cognibotics AB och Center för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola.

• Kan en hund verkligen lära sig att spela pingis?
• NCC skaffar hund
• Fler sätt att bygga en tegelvägg
• Vem fräser?
• Armen som bygger ett hus

Digitala processer i hela kedjan – förutsättning för robotisering
För att skala upp arbetet med robotisering och skapa verklig nytta i hela byggprocessen krävs nya sätt att planera och ta hand om information som är maskinanpassade. Roboten behöver bli medveten om byggunderlag och byggunderlag behöver anpassas mot robot. Det öppnas även nya möjligheter till informationsinhämtning med robot som nyttoredskap i byggprocessen. Hur blir allt detta möjligt?

Mathias Haage, lektor vid Lunds universitet och medgrundare Cognibotics AB.

Robotisering av branschen – från idé till verklighet
Det finns många vinster med ökad automatisering och robotisering på byggarbetsplatsen men är vi redo? Webbinariet avslutas med ett samtal om utmaningar och möjligheter. Vad krävs nu och hur får vi detta att hända?

Fredrik Karlsson, chefredaktör för VVS-Forum och Elinstallatören, Ulf Håkansson, teknisk chef Skanska Sverige och Helena Eriksson, Cognibotics AB.

14.15 Webbinariet avslutas

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karin Larén Hallström
Presskontakt
karin@hallstrompr.se
+46 703 28 65 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN