SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Robotpunktsvetsning effektiviserar större projekt

Hur fungerar en punktsvets?
Mängden robotar i den svenska industrin ökar kraftigt och JM hamnar inte efter. JM Indutech erbjuder tjänsten punktsvets och har därmed tillgång till två punktsvetsrobotar vid större arbeten som de erbjuder till konkurrenskraftiga priser.

Hur fungerar punktsvets?


Punktsvetsning är en typ av motståndssvetsning. Det är en relativt gammal process där svetsprocessen går ut på att svetsa samman ett material utan att använda någon form av tillsatsmaterial.

Hur går processen till?


Själva processen går till på följande sätt. Tryck och värme appliceras på svetsområdet med hjälp av formade kopparelektroder som då fungerar som ledare av elektrisk ström. Denna ström gör att materialet smälter samman vid din punkt där strömmen leds med kopparelektroderna.

Varför man använder koppar är för att materialet koppar har en hög värmeledningsförmåga samt att den har en låg elektrisk resistens. Detta gör att värmen genereras i arbetsstycket (materialet man vill sammanfoga) istället för i kopparelektroderna.

Vart använder man punktsvets?


Punktsvets används ofta inom fordonsindustrin. Ett enkelt fordon har ofta runt 1000 punktsvetsar i dess karosspanel. Detta jobb kan dock utföras på kort tid med punktsvetsrobotar. Andra industrier som använder punktsvets är flyg, järnväg, tillverkning och elektronik.

Manuell punktsvets


Många svetsverkstäder använder sig av manuella punktsvetsar för att kunna skapa komplexa former med mindre ansträngning en om man skulle använda sig utan andra former av svetsning som till exempel TIG- och MAG-svetsning.

Robotpunktsvets


Robotpunktsvetsning fungerar precis på samma sätt som en vanlig punktsvets (motståndssvetsning). Man fäster helt enkelt ett speciellt punktsvetsverktyg på robotens arm som tillåter punktsvetsning. Precis som med en manuell punktsvets består verktyget av en tvåfingrad klämma med koppar på varje spets.

Varför du skulle vilja använda en robotpunktsvets är av följande skäl. För det första så arbetar en robot obehindrat en längre tid eftersom arbetet är automatiserat. Robotpunktsvetsen skicklighet är obesegrad då den kan komma åt arbetsstycket från vilken vinkel som helst vilket kan vara opraktiskt för en manuell punktsvets. Hitta din nästa robot på industritorget.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN