ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports

Lördagen den 25 maj kommer extremsporten, Timbersports, till Tjolöholms Slott.
Då avgörs den internationella tävlingen Champions Trophy och Rookie-VM för första gången på svensk mark. Med sylvassa yxor, en två meter lång handsåg och en kraftfull motorsåg på drygt sju hästkrafter ska de såga och hugga sig genom träblock på snabbast möjliga tid. Från Sverige tävlar Ferry Svan, son till skidlegendaren Gunde Svan, och Emil Hansson om två prestigefyllda titlar.

Timbersports bjuder in media till två spännande tävlingar när den absoluta eliten tar över Tjolöholms Slott. Fans från hela världen kommer för att heja fram atleter som världsrekordinnehavaren Matt Cogar från USA, den regerande titelhållaren Stirling Hart från Kanada, världsmästaren Laurence O’Toole från Australien och våra svenska medaljhopp Ferry Svan och Emil Hansson.

Klockan 14.15 arrangeras Rookie-VM där de tio bästa juniorerna inom Timbersports gör upp om juniorvärldsmästartiteln. De unga talangerna möts i totalt fyra grenar, två med yxa och två med såg, och samlar poäng efter varje gren är genomförd. I Champions Trophy med start klockan 17.30 möts världseliten i actionfyllda utslagningsheat och ska genomföra fyra grenar på cirka en minut; två med yxa och två med såg. I finalen möts de två starkaste atleterna för att tävla om Champions Trophy-titeln.

Svenska atleter
22-årige Ferry Svan blev historisk när han utsågs till juniorvärldsmästare 2017 och är nu rankad åtta i världen. Han är dessutom enda svensk och den yngsta någonsin att tävla i Champions Trophy. Emil Hansson är nordisk juniormästare och tog en fjärde plats i juniorvärldsmästerskapen i Marseille i maj 2018. I år är han favorittippad och rankad bästa junior i världen.

Tid och plats
Datum: 25 maj
Tid: Pressrum och pressområde är öppet från klockan 12.00
Klockan 14.15 Rookie-VM
Klockan 17.30 Champions Trophy
Plats: Tjolöholms Slott
Ackreditering: Krävs. Anmälan görs till emma.birgersson@morepr.se, alt. 073-736 23 14.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emma Birgersson, presskontakt, 073-736 23 14, emma.birgersson@morepr.se

Ytterligare information och bilder finns att hämta på STIHLs nyhetsrum på Mynewsdesk: www.mynewsdesk.com/se/andreas-stihl-norden-ab

Tävlingsmomenten i Timbersports
I lagtävlingen ingår fyra delmoment. I den individuella tävlingen tillkommer Springboard och Hot Saw.

Underhand Chop simulerar uppdelningen av ett redan fällt träd. Den tävlande står på en 32 cm tjock stock som ska bearbetas med en yxa från båda sidorna tills den klyvs. Världsrekordet 12,39 sekunder, svenska rekordet 21,33 sekunder.

Stock Saw. En motorsåg används för att två träskivor ska sågas med ett skär nedåt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 cm. Om skivorna inte är hela eller markerings-linjen överträds diskas atleten. Världsrekordet 9,95 sekunder, svenska rekordet 10,46 sekunder.

Standing Block Chop simulerar fällningen av ett träd med yxa. Den upprättstående stocken med en diameter på 30 cm ska fällas med slag från båda sidor. Världsrekordet 12,33 sekunder, svenska rekordet 22,57 sekunder.

Single Buck genomförs med en två meter lång handsåg. En träskiva sågas av från en vågrätt placerad stock på 46 cm i diameter. För att sågen inte ska fastna minskas friktionen med hjälp av en olja som sprejas på under tävlingsmomentet. Världsrekordet 9,40 sekunder, svenska rekordet 13,04 sekunder.

Springboard är kanske den mest spektakulära grenen. Genom att ge plats för två stegbrädor ska atleten på den översta brädan och ca två meter över marken hugga av ett träblock med 27 cm i diameter. Springboard kallas också kungagrenen eftersom det inte bara handlar om teknik och kraft utan också balans och mod. Världsrekordet 35,67 sekunder, svenska rekordet 1.03,72 sekunder.

Hot Saw är det andra momentet där motorsåg används. En stock med en diameter på 46 cm ska sågas upp så snabbt som möjligt i tre träskivor inom en markering på 15 cm. Motorsågen får ha max 80 hk, väger ca 27 kg och har en kedjehastighet på 250 km/h. Världsrekordet 5,20 sekunder, svenska rekordet 6,47 sekunder.

Utrustning i Timbersports
Yxa
Yxor används i tre grenar; Underhand Chop, Standing Block Chop och Springboard. Yxorna har tillverkats av specialstål, är slipade för hand och sylvassa. De väger 2,5 – 3 kg och är ca 80 cm långa.

Stocksåg
I grenen Single Buck används en enmans stocksåg som är två meter lång och har 10 cm långa tänder som handslipade. Sågen väger ca 5 kg. Under tävlingsmomentet kan en lagkamrat olja sågklingan för att den inte ska fastna i blocket.

Motorsåg
Motorsåg används i Stock Saw. Motorsågen är en Stihl MS 660 med 7,1 hästkrafter, en cylindervolym på 91,6 cm3 och väger 7,3 kg.

Monstersåg
I Hot Saw används specialtillverkade motorsågar med 60 – 80 hästkrafter. Motorerna kommer ofta från en snöskoter eller motorcykel som anpassats för att driva kedjan som kan uppnå en hastighet på ca 240 km/h. Sågen väger ca 27 kg så det krävs både styrka och mod att tävla i Hot Saw.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Världspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?
Annonser