SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkra företaget mot stigande elpriser

Hur kan företag skydda sig mot skenande elpriser?
Elpriset blir allt mer volatilt och skenar iväg till nivåer vi aldrig sett tidigare. Detta gör att det har blivit viktigare än aldrig förr för företag att hitta ett sätt att skydda sig mot prisökningarna. Som tur är så kommer vi gå igenom vad företag kan göra och hur de kan implementera dessa ideer.

Hur kan företag skydda sig mot skenande elpriser?
Det finns många olika saker ett företag kan göra för att säkra sig mot höga elpriser. Vilket sätt som passar bäst för ert företag kommer ni behöva själva bestämma. Vi tar däremot fram de bästa alternativen nedan:

Mixat elavtal
Ett mixat elavtal kan vara ett bra sätt för företag att undvika de höga elpriserna under vinterhalvåret. Det skulle kunna innebära att du har ett rörligt elavtal under sommarhalvåret och sedan ett bundet pris under vintern.

Anledningen till varför elpriserna går upp under just vintern är för att efterfrågan på el blir större. Detta beror i sin tur på att hushållen kräver mer el för uppvärmning av bostäderna när det blir kallare utomhus. Tvärtom sker på sommaren och då sjunker elpriset, därför blir det då ofta lönsamt med ett rörligt elpris.

Vi har pratat med experten Torbjörn Andersson från elfons som säger att dessa elabonnemang med mixat elpris kan vara mycket förmånliga. Dock så är det inte alla elbolag som erbjuder dessa typer av elabonnemang så det gäller att leta tillägger han även.

Förvaltat elpris
Att ha experter på elmarknaden som köper och säljer el åt dig kan vara ett annat alternativ. Dessa förvaltade elavtal blir allt mer vanliga och går ut på att experter köper el åt dig när de tror att priset kommer skena. Då har du säkrat el för priset som var innan och går priset på el efteråt upp så är du säker tills elen tar slut.

Dock så har inte alltid dessa experter rätt och det finns alltid en risk med detta. Experterna kan ju råka köpa elen på en nivå som visar sig vara dyr och sedan sjunker priset. Då sitter du där med onödigt dyr el som du ska betala för. Som tur är så har dock elbolagens förvaltade elavtal ofta bra historik.

Ska du välja ett förvaltat elpris rekommenderar vi starkt att du kollar in hur det har presterat tidigare. Helst vill du att experterna har kunnat förutspå prishöjningar tidigare och visat sina kunskaper. Det kan även vara bra att hålla koll på uppsägningstiden på dessa elavtal, som tenderar att vara ganska lång.

Bind elavtalet
Genom att binda elavtalet under en längre period, kanske till och med flera år framöver kan ett företag sluta vara beroende av pristoppar på elen. Dock så får du tyvärr ett ganska dåligt kWh pris om du ska binda ett elavtal under längre perioder. Detta då elbolagen är osäkra på hur elpriset kommer utvecklas framöver och vill inte hamna med kunder som har fast pris långt under deras inköpspris.

Ibland går det som tur är att hitta bra erbjudanden på fastpris och hittar du något sådant kan det vara en bra ide att binda upp elavtalet.

Sänk elförbrukningen
Ett annat sätt för företag att bli mindre beroende av skenande elpriser är helt enkelt att sänka elförbrukningen. Detta kan vara genom att effektivisera företagets elkonsumtion och byta ut produkter och maskiner till mer energieffektiva alternativ. I listan nedan har vi samlat några enkla tips för att sänka elförbrukningen:

• Byt ut all belysning till LED-lampor.
• Investera i energieffektiva vitvaror och maskiner.
• Installera smarta termostater - kan optimera uppvärmning till då elpriset är som billigast.
• Isolera och täta fönstren och liknande så att värmen inte försvinner ut och kylan kommer in.
• Använd sensorer för att stänga av belysning och maskiner när de inte används.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN