SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så gör OEM och leverantör lyckade affärer

Hur blir affären lyckad för både leverantören och OEM-företaget?
Den knäckfrågan ska en av branschens tungviktare, Scanias förre inköpsdirektör, PO Svedlund, ge svar på under Elmia Subcontractor.

Efter att ha varit både inköpsdirektör på Scania och vd för Scania Latin America driver PO Svedlund i dag ett konsultbolag. I sina olika roller har han besökt flera hundra leverantörer, såväl svenska som utländska. Och Sverige står sig bra kvalitetsmässigt, tycker han.

– Svenska leverantörer är väldigt bra. Vad de kan falla på är kostnadsproblemet. Ju mer arbetsintensiva produkter ett företag tillverkar, desto svårare blir det att konkurrera.
– Kapital kostar ungefär lika mycket världen över. Ta el som exempel, det är ofta billigare i Sverige, däremot kostar arbetskraften mer här än i andra länder.

Men det finns brister hos svenska leverantörer, menar PO Svedlund. Utöver kostnadsfrågan kan generationsskiften i familjeägda företag vara ett problem.

– Det kan vara ens barn, eller barnbarn, som tar över företaget utan att vare sig ha kompetensen eller viljan att driva företaget vidare. Det är ett vanligare problem än vad man tror. Företaget kan också ha blivit större och kan kanske inte längre drivas som det lilla familjeföretaget, säger han.

– Samtidigt måste du hitta en lösning – och det finns massvis med lösningar. Det är inte enkelt, men du kan försöka hitta någon utomstående som vill driva företaget vidare eller, även om det är svårt, sälja familjeföretaget. Oavsett vilket så måste någonting göras.

Hur står sig svenska underleverantörer jämfört med för 10–20 år sedan?
– Svensk industri var mer konkurrenskraftig tidigare. Men det beror inte på Sverige, utan på att andra länder har utvecklats fortare. Många företag har flyttat produktionen utomlands för att söka billig arbetskraft, man har inte mycket att välja på när det kostar för mycket, säger PO Svedlund.

Under Elmia Subcontractor intervjuas PO Svedlund på Direct-scenen. Ämnet som ska diskuteras är hur leverantörer och OEM-företag gör effektiva och hållbara affärer och hur båda parter blir stora vinnare.

– Alla OEM-företag ställer samma höga krav. Så det finns inget enkelt svar på hur leverantörer gör sig attraktiva, då skulle alla arbeta så. Det jag ska prata om är hur företag, oavsett nivå och storlek, gör lyckade affärer, säger han.

Hör PO Svedlund på Elmia Subcontractors Direct i Hall D.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN