SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 steg

Det är inget omöjligt uppdrag att ställa om och bli ett företag utan negativ klimatpåverkan.
Golvföretaget Interface har utvecklat en affärsmodell som har noll negativa effekter på klimatet – och som dessutom är lönsam. Företagets lokala hållbarhetsambassadör Maria Olsson berättar hur de gick till väga.

– Den allra viktigaste nyckeln är att skapa en företagskultur som vågar tänka nytt och banbrytande. På Interface startade förändringsresan för tjugofem år sedan med 1100 medarbetare från 34 länder som samlades för att inspireras till att börja tänka på hur de kunde förändra företagets klimatpåverkan, säger Maria Olsson.

Resultatet blev hållbarhetsvisionen ”Mission Zero” och att samlas kring ett högre syfte ledde inte bara till nytt engagemang hos de anställda, utan även till en av Interface mest framgångsrika mattkollektioner någonsin. Det miljömässigt hållbara textilgolvet Entropy blev en bästsäljande produktlinje och fördubblade Interface amerikanska verksamhet på fem år. Det blev ett bevis på att hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand.

– Vi har uppnått vår ursprungliga hållbarhetsvision, men klimatkrisen är mer angelägen än någonsin och nu jobbar vi mot ett ännu mer ambitiöst mål att skapa en rörelse för att vända den globala uppvärmningen. För att lyckas med det behöver företag en tydlig färdplan, säger Maria Olsson.

Fem steg till en hållbar affärsmodell

Varje hållbar vision behöver en plan
Ta hjälp av externa experter för att skapa ett ramverk med tydliga mål. Interface plan innehöll offensiva nollmål inom viktiga områden, som användande av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser.
Tänk cirkulärt
För att lyckas räcker det inte alltid med era egna insatser. Involvera era leverantörer och samarbetspartners för att uppnå bästa resultat.
Skapa hållbarhetsambassadörer bland anställda
Utse extra engagerade anställda till ambassadörer som sprider kunskap i organisationen. Detta kan ske genom utbildningsprogram, onboarding för nyanställda eller ambassadörsprogram med särskilda befogenheter.
Gör ert hållbarhetsarbete jämförbart
Redan 2004 tog Interface initiativ till miljövarudeklarationer för sina produkter. Det gör det enklare för kunderna att kunna jämföra olika leverantörer och har gjort hållbarhetsarbetet mätbart och transparent.
Sikta mot stjärnorna – sätt ribban högt
Våga föreställ er ett företag utan miljöpåverkan – det blir en ambition som medarbetarna kan samlas kring. Interface nollmål för klimatpåverkan var nästan ouppnåeligt, men motiverade dem att verkligen satsa.

Sedan 1996 har Interface uppnått:

96 % minskning av växthusgasutsläpp globalt
69 % minskning av koldioxidutsläpp för Interface textila golvplattor
99 % förnybar energianvändning i amerikanska och europeiska tillverkningsanläggningar
89 % minskad vattenanvändning globalt per produktionsenhet i fabriker

*Alla siffror gäller t.o.m. 2018, för tillverkning av Interface textila golvplattor.

Läs hela Interface guide – hur ni kan förändra er verksamhet och samtidigt förändra världen

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN