SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så väljer ni tillfälliga lokaler

Här är kraven ni bör ställa
Att hyra tillfälliga lokaler blir allt vanligare både för kommuner, regioner och företag. Men vad ska man tänka på innan man hyr för att få en lyckad lösning?

Här är fem råd från Jonas Wallstedt, vd för Expandia, med över 30 år i branschen.

Modulbranschen har expanderat snabbt i Sverige under 2000-talet.

– En orsak är att behovet av tillfälliga lokaler ökat, framför allt för skolor och förskolor men även inom vården och näringslivet. En annan orsak är att modulernas kvalitet förbättrats och modullösningarna blivit mer flexibla – och därför populära, förklarar Jonas Wallstedt, Expandias vd som jobbat i branschen sedan 1988.

Levereras nyckelfärdigt
Moduler löser ett tillfälligt behov av lokaler. Det kan vara förskolegrupper eller skolklasser som blir större, ett företag som växer oväntat snabb – eller kanske en region som med kort varsel behöver ett vårdboende.
– Du får lokalerna nyckelfärdiga med all fast inredning på plats – och när du inte längre behöver lokalerna monterar vi ner och fraktar bort dem. Du blir direkt av med alla kostnader och kan använda marken till något annat.

Hur får jag då som kund en lyckad lösning – vilka konkreta krav bör jag ställa?

Här är Jonas Wallstedts checklista:

1. När kommer modulerna?
Leveranssäkerheten är det första ni bör kontrollera. Eftersom det ofta handlar om skarpa lägen – som att barn behöver skolsalar – får det stora konsekvenser om modullösningen blir bara någon dag försenad. Säkerställ med företaget att de levererar modulerna inflyttningsklara ett bestämt datum.

2. Var är modulerna tillverkade?
Kvaliteten på moduler har ökat generellt och även myndigheternas krav på dem. Mitt råd är att välja moduler tillverkade i Sverige eftersom det ger ökad kontroll av kvaliteten: av allt från materialval och byggteknik till arbetsmiljön för dem som tillverkar modulerna. Det blir också enklare att löpande produktutveckla moduler tillsammans med lokala partner på ett hållbart sätt. Lägg till att korta transporter gynnar miljön.

3. Vad händer i modulens ”nästa liv”?
Försäkra er om att modullösningen är cirkulär: Att modulerna renoveras när ni använt dem färdigt och anpassas till nya kunder. På så sätt är ni med och bidrar till en hållbar lösning där modulerna ingår i ett kretslopp. Ni delar då också på investeringen ihop med de andra kunderna i modulens livscykel – vilket bidrar till lägre hyra.

4. Vilken service får ni av hyresvärden?
Många hyr modullösningen i flera år. Företaget som levererar era moduler blir med andra ord er hyresvärd under den perioden. När ni upphandlar, diskutera den löpande servicen: Vilket underhåll ingår? Ingår filterbyten och kontroller? Hur fungerar kundsupporten? Vad händer om det uppstår något problem och ni behöver hjälp eller göra en felanmälan?

5. Hur lång är uppsägningstiden?
Moduler ska lösa ett tillfälligt lokalbehov enkelt och resurseffektivt. Det är viktigt att modulerna snabbt kan plockas bort när ni inte längre behöver dem. Kontrollera vilken uppsägningstid som gäller.

Branschens kortaste leveranstider

• Familjeföretaget Expandia grundades 1989, har huvudkontoret i Västerås och är marknadens största modulleverantör med över 21 000 moduler.

• Expandia har branschens kortaste leveranstider. Modulerna kan levereras nyckelfärdiga på bara några veckor.

• Expandia ordnar allt från ritningar, bygglov och markarbeten till el, VVS och montage. Sedan ingår service, försäkring och löpande underhåll i hyran till en fast månadskostnad.

• När en kund använt modulerna färdigt renoveras, uppgraderas och anpassas modulerna till nästa kund. Uppsägningstiden på avtal som övergått i förlängning är endast sex månader.

• Alla moduler är tillverkade i Sverige och certifierade enligt ISO, SINTEF och Miljöbyggnad Silver.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jonas Wallstedt
VD
Koncern
jonas.wallstedt@expandia.se
021-80 41 10

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd