LÖRDAG 25 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhet på jobbet - hur kan verktygsmaskiner och system fungera säkert och effektivt?

Sedan en tid är sensorer inte bara en fråga om processkontroll - idag är en av deras huvuduppgifter att koppla samman processer.
Med sitt omfattande utbud av Safety@work-produkter optimerar Leuze electronic samverkan mellan människa och maskin: sensor- och styrsystem, som i säkerhetslaserskannern RSL 400, kan integreras intelligent i processerna som utförs av maskiner och skyddar dessa maskiner på ett pålitligt och manipulersäkert sätt. Samtidigt är processerna effektivt och kostnadseffektivt strukturerade.

Bearbetning av arbetsstycken
I bearbetningsceller hanteras, bearbetas och borras delar av olika material. Förutsättningen för bearbetning av arbetsstycken med hög precision i komplexa bearbetningsceller är att ha rätt verktyg tillgängligt för varje arbetssteg. Förutom att kontrollera om verktyget är tillgängligt och att identifiera det, måste borren eller fräsen också övervakas för verktygsbrott. Induktiva omkopplare eller kamerabaserade kodläsare identifierar tydligt om rätt verktyg är monterat för respektive bearbetningssteg. Fokuserade laserfotoelektriska sensorer kan - tack vare deras lilla ljuspunkt - på ett tillförlitligt sätt kontrollera om även de minsta borrarna eller fräsarna är intakta.

Ökad nivå av automatisering
Industrirobotar, som kan utföra ett stort antal svängbara och gripande rörelser på en mycket kort tid, används ofta för automatisk lastning och lossning av verktygsmaskiner. Deras rörelseszoner måste skyddas på ett tillförlitligt sätt mot tillträde över ett stort område. Innan en robot plockar upp en del måste denna identifieras unikt för att säkerställa att rätt bearbetningssteg utförs. Detta görs med hjälp av den kamerabaserade kodläsaren DCR 200i. Denna läsare används för att detektera och identifiera Data Matrix-koder. Den snabba bildskärmen, integrerad högpresterande LED-belysning och hög upplösning i kombination med ett mycket högt skärpedjup garanterar pålitlig avkodning, även vid snabba processer och höga objekthastigheter.

Säkerhetsrelaterad övervakning av maskiner och system
Säkerhetslaserskannrar, som RSL 400 från Leuze electronic, används för säkerhetsrelaterad övervakning av områden i och runt maskiner och system. Ett maximalt driftområde, robust drift och enkel hantering är avgörande här. Samtidig övervakning av fyra skyddsområden innebär att arbetsområdet kan delas upp och hastigheten reduceras på ett säkert sätt.

I framtiden kommer en viktig aspekt, utöver den automatiska lastningen och lossningen av verktygsmaskiner, att vara att koppla samman flera verktygsmaskiner i kombination med automatiserade produktionsprocesser. Se figur 1 ovan. Detta inkluderar till exempel lagringssystem som optimerar materialflödet, men också en mängd olika transportutrustningar såsom linjära bryggor, pallhanteringssystem och transportsystem, som alla ökar automatiseringsnivån avsevärt. För att skydda stora åtkomstpunkter används säkerhetslaserskannrar med vertikal inriktning av skyddsfältet, t.ex. för att upptäcka fordon och personer.

Säkerhetslaserskannern RSL 400 ger en lösning för sådana tillämpningar. Dess stora driftsområde på 8,25 meter gör att stora områden kan övervakas. Med två parallella skyddsfält och två integrerade säkerhetsrelaterade kopplingsutgångar behövs endast en RSL 400 för att övervaka två stationer oberoende av varandra.

Ett annat alternativ är att skydda med flera ljusstrålebaserade säkerhetsanordningar. Dessa enheter ger ett större driftsområde och därför en effektiv lösning för att skydda åtkomstpunkter över långa avstånd på upp till 70 meter - dessutom är "runt hörnet"-lösningar med flera spegelkolumner möjliga. Intelligenta produkter, som säkerhetsljusridån MLD 500, har ett integrerat laserjusteringshjälpmedel för tidsbesparande och kostnadseffektiv anpassning. Enkel konfiguration med ledningar och integrerade indikatorlampor för statusvisning är möjliga, även över långa avstånd.

Olika skyddsåtgärder finns tillgängliga beroende på respektive krav och tillämpning. Ett omfattande sortiment av produkter hjälper till att välja de bästa möjliga lösningarna för att garantera säkerheten i arbetet och även för att optimera samarbetet mellan människa och maskin.

Intern logistik med AGV:er (automated guided vehicles)
En AGV, som rör sig autonomt och flexibelt på golvet, transporterar ämnen till robotområdet eller verktygsmaskinens arbetsområde. Efter avslutad produktionsprocess samlas de bearbetade arbetsstyckena in igen. Transportvägen för AGV:n måste skyddas med säkerhetssensorer som övervakar närvaron av personer och föremål. Ett viktigt övervägande här är den flexibla anpassningen av skyddsfälten till rörelsesituationen och de olika lasterna.

När det gäller trianguleringsprincipen måste en AGV vara utrustad med två olika skannrar. Till skillnad från konturnavigationsprincipen behövs bara en skanner för att skydda och navigera. Det innebär att skydd och datainsamling för navigering endast kräver en enda säkerhetslaserskanner. Med andra ord tillhandahåller skannern samtidigt de mätdata som behövs för navigering. Utöver det har mätvärdena en extremt hög vinkelupplösning och noggrannhet. Detta är viktigt för att exakt bestämma placeringen av AGV:n. Säkerhetslaserskannern RSL 400 möjliggör en sådan kombinerad lösning.

Säkerhetslaserskannern finns i olika modeller. Det omfattande utbudet av skannrar från Leuze electronic innehåller totalt nio funktionella varianter - varav tre med datautgång för AGV-navigering. Alla varianter är tillgängliga för de fyra driftsområdena 3,0, 4,5, 6,25 och 8,25 meter. Modeller med PROFIsafe/PROFINET-gränssnitt finns också tillgängliga.

Med mer än 50 års erfarenhet inom området sensorteknik har Leuze electronic blivit ett specialistföretag inom branschen. De huvudsakliga kunderna finns inom områdena: Förpacknings- och livsmedelsindustri, lagerautomatisering, fordonsindustri, maskintillverkning samt lab-automation. Produktprogrammet omfattas av sensorer för att känna av objekts närvaro eller att mäta avstånd till objektet, alternativt identifiera objekt via RFID-teknik eller streckkoder. Två av de mest växande produktområdena är bildbearbetning (Vision) samt produkter och tjänster för personsäkerhet vid maskiner. Leuze electronic grundades 1963 nära Stuttgart i Tyskland där huvudkontoret ligger än idag. Företaget har över 1200 medarbetare, på 24 platser i världen, som jobbar för att producera och leverera högsta kvalitet av produkter och tjänster samt ge råd och service till sina kunder. En stor del av personalen arbetar med innovativ produktutveckling så att Leuze electronic alltid skall ligga i framkant av teknologin. Varje dag strävar medarbetarna efter att leverera ”Smart Sensor Business” vilket innebär att gentemot kunderna; -Tänka enkelt – Dela erfarenheter – Erbjuda hög grad av närvaro samt Forma framtiden.

www.smart-sensor-business.com

Leuze electronic Scandinavia ApS
Ågatan 16 SE-573 31 Tranås
Sweden
Per Levin
Telefon: +46 140 22201
Fax: N/A
per.levin@leuze.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser