SÖNDAG 18 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhet på jobbet - hur kan verktygsmaskiner och system fungera säkert och effektivt?

Sedan en tid är sensorer inte bara en fråga om processkontroll - idag är en av deras huvuduppgifter att koppla samman processer.
Med sitt omfattande utbud av Safety@work-produkter optimerar Leuze electronic samverkan mellan människa och maskin: sensor- och styrsystem, som i säkerhetslaserskannern RSL 400, kan integreras intelligent i processerna som utförs av maskiner och skyddar dessa maskiner på ett pålitligt och manipulersäkert sätt. Samtidigt är processerna effektivt och kostnadseffektivt strukturerade.

Bearbetning av arbetsstycken
I bearbetningsceller hanteras, bearbetas och borras delar av olika material. Förutsättningen för bearbetning av arbetsstycken med hög precision i komplexa bearbetningsceller är att ha rätt verktyg tillgängligt för varje arbetssteg. Förutom att kontrollera om verktyget är tillgängligt och att identifiera det, måste borren eller fräsen också övervakas för verktygsbrott. Induktiva omkopplare eller kamerabaserade kodläsare identifierar tydligt om rätt verktyg är monterat för respektive bearbetningssteg. Fokuserade laserfotoelektriska sensorer kan - tack vare deras lilla ljuspunkt - på ett tillförlitligt sätt kontrollera om även de minsta borrarna eller fräsarna är intakta.

Ökad nivå av automatisering
Industrirobotar, som kan utföra ett stort antal svängbara och gripande rörelser på en mycket kort tid, används ofta för automatisk lastning och lossning av verktygsmaskiner. Deras rörelseszoner måste skyddas på ett tillförlitligt sätt mot tillträde över ett stort område. Innan en robot plockar upp en del måste denna identifieras unikt för att säkerställa att rätt bearbetningssteg utförs. Detta görs med hjälp av den kamerabaserade kodläsaren DCR 200i. Denna läsare används för att detektera och identifiera Data Matrix-koder. Den snabba bildskärmen, integrerad högpresterande LED-belysning och hög upplösning i kombination med ett mycket högt skärpedjup garanterar pålitlig avkodning, även vid snabba processer och höga objekthastigheter.

Säkerhetsrelaterad övervakning av maskiner och system
Säkerhetslaserskannrar, som RSL 400 från Leuze electronic, används för säkerhetsrelaterad övervakning av områden i och runt maskiner och system. Ett maximalt driftområde, robust drift och enkel hantering är avgörande här. Samtidig övervakning av fyra skyddsområden innebär att arbetsområdet kan delas upp och hastigheten reduceras på ett säkert sätt.

I framtiden kommer en viktig aspekt, utöver den automatiska lastningen och lossningen av verktygsmaskiner, att vara att koppla samman flera verktygsmaskiner i kombination med automatiserade produktionsprocesser. Se figur 1 ovan. Detta inkluderar till exempel lagringssystem som optimerar materialflödet, men också en mängd olika transportutrustningar såsom linjära bryggor, pallhanteringssystem och transportsystem, som alla ökar automatiseringsnivån avsevärt. För att skydda stora åtkomstpunkter används säkerhetslaserskannrar med vertikal inriktning av skyddsfältet, t.ex. för att upptäcka fordon och personer.

Säkerhetslaserskannern RSL 400 ger en lösning för sådana tillämpningar. Dess stora driftsområde på 8,25 meter gör att stora områden kan övervakas. Med två parallella skyddsfält och två integrerade säkerhetsrelaterade kopplingsutgångar behövs endast en RSL 400 för att övervaka två stationer oberoende av varandra.

Ett annat alternativ är att skydda med flera ljusstrålebaserade säkerhetsanordningar. Dessa enheter ger ett större driftsområde och därför en effektiv lösning för att skydda åtkomstpunkter över långa avstånd på upp till 70 meter - dessutom är "runt hörnet"-lösningar med flera spegelkolumner möjliga. Intelligenta produkter, som säkerhetsljusridån MLD 500, har ett integrerat laserjusteringshjälpmedel för tidsbesparande och kostnadseffektiv anpassning. Enkel konfiguration med ledningar och integrerade indikatorlampor för statusvisning är möjliga, även över långa avstånd.

Olika skyddsåtgärder finns tillgängliga beroende på respektive krav och tillämpning. Ett omfattande sortiment av produkter hjälper till att välja de bästa möjliga lösningarna för att garantera säkerheten i arbetet och även för att optimera samarbetet mellan människa och maskin.

Intern logistik med AGV:er (automated guided vehicles)
En AGV, som rör sig autonomt och flexibelt på golvet, transporterar ämnen till robotområdet eller verktygsmaskinens arbetsområde. Efter avslutad produktionsprocess samlas de bearbetade arbetsstyckena in igen. Transportvägen för AGV:n måste skyddas med säkerhetssensorer som övervakar närvaron av personer och föremål. Ett viktigt övervägande här är den flexibla anpassningen av skyddsfälten till rörelsesituationen och de olika lasterna.

När det gäller trianguleringsprincipen måste en AGV vara utrustad med två olika skannrar. Till skillnad från konturnavigationsprincipen behövs bara en skanner för att skydda och navigera. Det innebär att skydd och datainsamling för navigering endast kräver en enda säkerhetslaserskanner. Med andra ord tillhandahåller skannern samtidigt de mätdata som behövs för navigering. Utöver det har mätvärdena en extremt hög vinkelupplösning och noggrannhet. Detta är viktigt för att exakt bestämma placeringen av AGV:n. Säkerhetslaserskannern RSL 400 möjliggör en sådan kombinerad lösning.

Säkerhetslaserskannern finns i olika modeller. Det omfattande utbudet av skannrar från Leuze electronic innehåller totalt nio funktionella varianter - varav tre med datautgång för AGV-navigering. Alla varianter är tillgängliga för de fyra driftsområdena 3,0, 4,5, 6,25 och 8,25 meter. Modeller med PROFIsafe/PROFINET-gränssnitt finns också tillgängliga.

Med mer än 50 års erfarenhet inom området sensorteknik har Leuze electronic blivit ett specialistföretag inom branschen. De huvudsakliga kunderna finns inom områdena: Förpacknings- och livsmedelsindustri, lagerautomatisering, fordonsindustri, maskintillverkning samt lab-automation. Produktprogrammet omfattas av sensorer för att känna av objekts närvaro eller att mäta avstånd till objektet, alternativt identifiera objekt via RFID-teknik eller streckkoder. Två av de mest växande produktområdena är bildbearbetning (Vision) samt produkter och tjänster för personsäkerhet vid maskiner. Leuze electronic grundades 1963 nära Stuttgart i Tyskland där huvudkontoret ligger än idag. Företaget har över 1200 medarbetare, på 24 platser i världen, som jobbar för att producera och leverera högsta kvalitet av produkter och tjänster samt ge råd och service till sina kunder. En stor del av personalen arbetar med innovativ produktutveckling så att Leuze electronic alltid skall ligga i framkant av teknologin. Varje dag strävar medarbetarna efter att leverera ”Smart Sensor Business” vilket innebär att gentemot kunderna; -Tänka enkelt – Dela erfarenheter – Erbjuda hög grad av närvaro samt Forma framtiden.

www.smart-sensor-business.com

Leuze electronic Scandinavia ApS
Ågatan 16 SE-573 31 Tranås
Sweden
Per Levin
Telefon: +46 140 22201
Fax: N/A
per.levin@leuze.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-12
Nya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på DatschaIKEM söker ansvarig plastbearbetningsfrågorSkövde Energi bidrog till att koldioxidutsläppen på jorden minskade med 102 279 ton under förra åretEkstrands presenterar ytterdörr med ribbor – Värmdö 390
2019-07-08
Conrad fortsätter att utöka sitt sortiment, nu med varumärket DEWALT i fokus
Annonser