ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel

Normalt används ett skyddsrum för IT-infrastruktur, men Västvatten gick längre än så.
Rent vatten är ett värdefullt livsmedel. För att skydda dricksvattnet i Uddevalla valde Västvatten att öka säkerhetsnivån med ett säkerhetsrum från Rittal.

– Det började med att vi behövde installera nya processteg i Mariebergs vattenreningsverk i Uddevalla för att rena vattnet innan vi levererar det. Bland annat installerade vi UV-ljus för att ta död på virus och bakterier. Allt detta krävde någon form av PLC-styrning, förklarar Yngve Persson på Västvatten.

Investeringen gjordes i samband med att Västvatten bildades 2013. Företaget är ett kommunalt driftbolag som svarar för kranvattnet i kommunerna Sotenäs, Uddevalla, Munkedal och Färgelanda. Yngve Persson är chef för El och automation på Västvatten, en avdelning med tio anställda. De tänkte till innan investeringen. Brandskyddet aktualiserade frågan om säkerhet.

– Vi tänkte att vi gör ett inre skalskydd, ett nytt rum i reningsverket som blir en brandcellsgräns, och som även har egen atmosfär med klimatisering. Det ger skydd för damm och en perfekt temperatur för all elektronik.

In i rummet flyttade, utöver styrsystem, även nätverk, UPS-central och övrig IT-utrustning. Alla 230 V-matningar ut i reningsverket kommer från centralen inne i säkerhetsrummet. Vid ett eventuellt strömavbrott tar UPS hand om spänningen tills reservkraftverket då anläggningen är i gång. Rittal levererade ett släcksystem baserat på gas för rummet och rummet täcks med ett eget brandlarmsystem, ett system utöver det som finns för hela reningsverket.

– Brinner vattenreningsverket, då brinner kablarna av men värdet i apparaterna finns kvar, säger Yngve Persson och betonar att allt bygger på säkerhet.

– Resultatet är vi mycket nöjda med. Samarbetet med projektledaren från Rittal fungerade också väldigt bra. Det är väldigt viktigt att någon tänker till i förstadiet. Vi fick med allting som vi ville ha.

Från början tittade Västvatten på en containerlösning, men problemet var att få in den i Mariebergs vattenreningsverk. Rittals säkerhetsrum levererades i sektioner som gick att lyfta in genom en altandörr. Sedan monterade Rittal rummet på plats.

– Vi hade förberett med kabelhål i golvet. Det var allt. Av estetiska skäl byggde vi sedan en vägg utanför säkerhetsrummet, så det syns överhuvudtaget inte. Säkerhetsrummet har ett eget passagesystem, och därmed, för att komma in till verkets allra heligaste, behöver besökaren passera tre skalskydd.

Mariebergs vattenreningsverk är klassat som skyddsobjekt, med skydd mot intrång och brand samt en optimal miljö för elektroniken med inkapsling mot de kemikalier som används i processerna. Därtill en hög flexibilitet och användarvänlighet.

– Verksamheten är en levande process. Vi behöver kunna komplettera. Det finns 40 procent reservkapacitet så vi kan plocka signaler i många år framåt. Även om vi någon gång behöver byta elektroniken, känns det att vi har en väldigt lång livslängd på säkerhetsrummet, understryker Yngve Persson.

Olof Tambour
Scandinavian Product Manager IT Infrastructure
olof.tambour@rittal.se
072-3851646
2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser