SÖNDAG 15 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel

Normalt används ett skyddsrum för IT-infrastruktur, men Västvatten gick längre än så.
Rent vatten är ett värdefullt livsmedel. För att skydda dricksvattnet i Uddevalla valde Västvatten att öka säkerhetsnivån med ett säkerhetsrum från Rittal.

– Det började med att vi behövde installera nya processteg i Mariebergs vattenreningsverk i Uddevalla för att rena vattnet innan vi levererar det. Bland annat installerade vi UV-ljus för att ta död på virus och bakterier. Allt detta krävde någon form av PLC-styrning, förklarar Yngve Persson på Västvatten.

Investeringen gjordes i samband med att Västvatten bildades 2013. Företaget är ett kommunalt driftbolag som svarar för kranvattnet i kommunerna Sotenäs, Uddevalla, Munkedal och Färgelanda. Yngve Persson är chef för El och automation på Västvatten, en avdelning med tio anställda. De tänkte till innan investeringen. Brandskyddet aktualiserade frågan om säkerhet.

– Vi tänkte att vi gör ett inre skalskydd, ett nytt rum i reningsverket som blir en brandcellsgräns, och som även har egen atmosfär med klimatisering. Det ger skydd för damm och en perfekt temperatur för all elektronik.

In i rummet flyttade, utöver styrsystem, även nätverk, UPS-central och övrig IT-utrustning. Alla 230 V-matningar ut i reningsverket kommer från centralen inne i säkerhetsrummet. Vid ett eventuellt strömavbrott tar UPS hand om spänningen tills reservkraftverket då anläggningen är i gång. Rittal levererade ett släcksystem baserat på gas för rummet och rummet täcks med ett eget brandlarmsystem, ett system utöver det som finns för hela reningsverket.

– Brinner vattenreningsverket, då brinner kablarna av men värdet i apparaterna finns kvar, säger Yngve Persson och betonar att allt bygger på säkerhet.

– Resultatet är vi mycket nöjda med. Samarbetet med projektledaren från Rittal fungerade också väldigt bra. Det är väldigt viktigt att någon tänker till i förstadiet. Vi fick med allting som vi ville ha.

Från början tittade Västvatten på en containerlösning, men problemet var att få in den i Mariebergs vattenreningsverk. Rittals säkerhetsrum levererades i sektioner som gick att lyfta in genom en altandörr. Sedan monterade Rittal rummet på plats.

– Vi hade förberett med kabelhål i golvet. Det var allt. Av estetiska skäl byggde vi sedan en vägg utanför säkerhetsrummet, så det syns överhuvudtaget inte. Säkerhetsrummet har ett eget passagesystem, och därmed, för att komma in till verkets allra heligaste, behöver besökaren passera tre skalskydd.

Mariebergs vattenreningsverk är klassat som skyddsobjekt, med skydd mot intrång och brand samt en optimal miljö för elektroniken med inkapsling mot de kemikalier som används i processerna. Därtill en hög flexibilitet och användarvänlighet.

– Verksamheten är en levande process. Vi behöver kunna komplettera. Det finns 40 procent reservkapacitet så vi kan plocka signaler i många år framåt. Även om vi någon gång behöver byta elektroniken, känns det att vi har en väldigt lång livslängd på säkerhetsrummet, understryker Yngve Persson.

Olof Tambour
Scandinavian Product Manager IT Infrastructure
olof.tambour@rittal.se
072-3851646
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkan26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser