MÅNDAG 24 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel

Normalt används ett skyddsrum för IT-infrastruktur, men Västvatten gick längre än så.
Rent vatten är ett värdefullt livsmedel. För att skydda dricksvattnet i Uddevalla valde Västvatten att öka säkerhetsnivån med ett säkerhetsrum från Rittal.

– Det började med att vi behövde installera nya processteg i Mariebergs vattenreningsverk i Uddevalla för att rena vattnet innan vi levererar det. Bland annat installerade vi UV-ljus för att ta död på virus och bakterier. Allt detta krävde någon form av PLC-styrning, förklarar Yngve Persson på Västvatten.

Investeringen gjordes i samband med att Västvatten bildades 2013. Företaget är ett kommunalt driftbolag som svarar för kranvattnet i kommunerna Sotenäs, Uddevalla, Munkedal och Färgelanda. Yngve Persson är chef för El och automation på Västvatten, en avdelning med tio anställda. De tänkte till innan investeringen. Brandskyddet aktualiserade frågan om säkerhet.

– Vi tänkte att vi gör ett inre skalskydd, ett nytt rum i reningsverket som blir en brandcellsgräns, och som även har egen atmosfär med klimatisering. Det ger skydd för damm och en perfekt temperatur för all elektronik.

In i rummet flyttade, utöver styrsystem, även nätverk, UPS-central och övrig IT-utrustning. Alla 230 V-matningar ut i reningsverket kommer från centralen inne i säkerhetsrummet. Vid ett eventuellt strömavbrott tar UPS hand om spänningen tills reservkraftverket då anläggningen är i gång. Rittal levererade ett släcksystem baserat på gas för rummet och rummet täcks med ett eget brandlarmsystem, ett system utöver det som finns för hela reningsverket.

– Brinner vattenreningsverket, då brinner kablarna av men värdet i apparaterna finns kvar, säger Yngve Persson och betonar att allt bygger på säkerhet.

– Resultatet är vi mycket nöjda med. Samarbetet med projektledaren från Rittal fungerade också väldigt bra. Det är väldigt viktigt att någon tänker till i förstadiet. Vi fick med allting som vi ville ha.

Från början tittade Västvatten på en containerlösning, men problemet var att få in den i Mariebergs vattenreningsverk. Rittals säkerhetsrum levererades i sektioner som gick att lyfta in genom en altandörr. Sedan monterade Rittal rummet på plats.

– Vi hade förberett med kabelhål i golvet. Det var allt. Av estetiska skäl byggde vi sedan en vägg utanför säkerhetsrummet, så det syns överhuvudtaget inte. Säkerhetsrummet har ett eget passagesystem, och därmed, för att komma in till verkets allra heligaste, behöver besökaren passera tre skalskydd.

Mariebergs vattenreningsverk är klassat som skyddsobjekt, med skydd mot intrång och brand samt en optimal miljö för elektroniken med inkapsling mot de kemikalier som används i processerna. Därtill en hög flexibilitet och användarvänlighet.

– Verksamheten är en levande process. Vi behöver kunna komplettera. Det finns 40 procent reservkapacitet så vi kan plocka signaler i många år framåt. Även om vi någon gång behöver byta elektroniken, känns det att vi har en väldigt lång livslängd på säkerhetsrummet, understryker Yngve Persson.

Olof Tambour
Scandinavian Product Manager IT Infrastructure
olof.tambour@rittal.se
072-3851646
2018-09-19
Tyrolit presenterar en helt ny serie av supertunna kapskivorPengar till samarbetsprojekt för ökad användning av digital teknikNyföretagandet i Västmanland ökarSolör Bioenergi fortsätter expandera i VårgårdaSvenska startups tar nya innovationer till andra sidan AtlantenUpptäck ebm-papst i applikationer - TransportteknikDIGG – Myndigheten för digital förvaltning startar med Episerver i molnetMakita lanserar 36V kombihammare med SDS-Max och AWSEffektiv elektronikylning som aldrig krånglar viktigt för världsledande robottillverkareFickvänlig fotoskrivare för mobilkamerorDet tunga digitala tåget mot framtidenNy minivinkelslip för bearbetning i svåråtkomliga utrymmenNy patentlösning stärker järnväg och sparar underhållSmart Ethernetswitch från Moxa tilldelas Red Dot Award 2018
2018-09-18
Ny prognos Q4: Rejält ökad sysselsättning inom industrin under höstenStor premiär för MEKOM på nordens största elmässa.Carina Thern ny säljare hos Nimo-KG40 år med Mitsubishis framgångsrika pickuper Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätet
Annonser