TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel

Normalt används ett skyddsrum för IT-infrastruktur, men Västvatten gick längre än så.
Rent vatten är ett värdefullt livsmedel. För att skydda dricksvattnet i Uddevalla valde Västvatten att öka säkerhetsnivån med ett säkerhetsrum från Rittal.

– Det började med att vi behövde installera nya processteg i Mariebergs vattenreningsverk i Uddevalla för att rena vattnet innan vi levererar det. Bland annat installerade vi UV-ljus för att ta död på virus och bakterier. Allt detta krävde någon form av PLC-styrning, förklarar Yngve Persson på Västvatten.

Investeringen gjordes i samband med att Västvatten bildades 2013. Företaget är ett kommunalt driftbolag som svarar för kranvattnet i kommunerna Sotenäs, Uddevalla, Munkedal och Färgelanda. Yngve Persson är chef för El och automation på Västvatten, en avdelning med tio anställda. De tänkte till innan investeringen. Brandskyddet aktualiserade frågan om säkerhet.

– Vi tänkte att vi gör ett inre skalskydd, ett nytt rum i reningsverket som blir en brandcellsgräns, och som även har egen atmosfär med klimatisering. Det ger skydd för damm och en perfekt temperatur för all elektronik.

In i rummet flyttade, utöver styrsystem, även nätverk, UPS-central och övrig IT-utrustning. Alla 230 V-matningar ut i reningsverket kommer från centralen inne i säkerhetsrummet. Vid ett eventuellt strömavbrott tar UPS hand om spänningen tills reservkraftverket då anläggningen är i gång. Rittal levererade ett släcksystem baserat på gas för rummet och rummet täcks med ett eget brandlarmsystem, ett system utöver det som finns för hela reningsverket.

– Brinner vattenreningsverket, då brinner kablarna av men värdet i apparaterna finns kvar, säger Yngve Persson och betonar att allt bygger på säkerhet.

– Resultatet är vi mycket nöjda med. Samarbetet med projektledaren från Rittal fungerade också väldigt bra. Det är väldigt viktigt att någon tänker till i förstadiet. Vi fick med allting som vi ville ha.

Från början tittade Västvatten på en containerlösning, men problemet var att få in den i Mariebergs vattenreningsverk. Rittals säkerhetsrum levererades i sektioner som gick att lyfta in genom en altandörr. Sedan monterade Rittal rummet på plats.

– Vi hade förberett med kabelhål i golvet. Det var allt. Av estetiska skäl byggde vi sedan en vägg utanför säkerhetsrummet, så det syns överhuvudtaget inte. Säkerhetsrummet har ett eget passagesystem, och därmed, för att komma in till verkets allra heligaste, behöver besökaren passera tre skalskydd.

Mariebergs vattenreningsverk är klassat som skyddsobjekt, med skydd mot intrång och brand samt en optimal miljö för elektroniken med inkapsling mot de kemikalier som används i processerna. Därtill en hög flexibilitet och användarvänlighet.

– Verksamheten är en levande process. Vi behöver kunna komplettera. Det finns 40 procent reservkapacitet så vi kan plocka signaler i många år framåt. Även om vi någon gång behöver byta elektroniken, känns det att vi har en väldigt lång livslängd på säkerhetsrummet, understryker Yngve Persson.

Olof Tambour
Scandinavian Product Manager IT Infrastructure
olof.tambour@rittal.se
072-3851646
2019-03-18
Enzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö Class
Annonser