TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säljstart för nya Kia Sportage

Introduktonspriserna startar på 269 900 kronor för 1,6 T-GDI AWD Advance.
Kia Sportage med nya drivlinor, 48 V mildhybrid, uppdaterad design och de senaste assistanssystemen går nu att beställa.

Premiär hos återförsäljarna helgen 15-16 september.

Kia öppnar nu försäljningen av Kia Sportage med nya drivlinor med bland annat en 48-volts dieselmildhybrid, mer uttrycksfull design och de senaste assistanssystemen. Den kompakta suven Sportage är Kias bästsäljande modell i Europa. Den senaste generationen presenterades 2016 och nu introduceras ett nytt utseende och en rad förbättringar på modellen.

De stora nyheterna börjar på motorsidan med en ny 1,6-liters dieselmotor på 136 hästkrafter och 320 Nm i maximalt vridmoment. Motorn driver på alla fyra hjulen via en sexväxlad manuell växellåda alternativt en sjuväxlad DCT dubbelkopplingslåda.

Den större dieselmotorn på 2,0 liter förses med ett ett 48 V-mildhybridsystem, EcoDynamics+. Hybridiseringen innebär sänkt förbrukning och dämred även sänkta utsläpp.

Fördelarna är att det med relativt ekonomiskt överkomlig teknik går att sänka koldioxidutsläppet med upp till 7 procent (NEDC-körcykeln) respektive 4 procent (WLTP).

Hjärtat i mildhybridsystemet är en kombinerad generator/startmotor, MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator), som via en rem är kopplad till motorns vevaxel. När MHSG arbetar som motor ger den 16 hästkrafter, som ger extra kraft vid acceleration och bilen upplevs extra vridstark.

Släpper föraren upp gaspedalen börjar enheten istället att agera generator. Vid inbromsning återvinns bromskraften som lagras i ett litiumjonbatteri på 0,44 kWh som sitter monterat under bagagerumsgolvet. När bilen närmar sig ett stopp (i farter under ca 30 km/h) och föraren anlägger lätt på bromspedalen stannar dieselmotorn helt, men bilen fortsätter att rulla.

Systemet fungerar som ett utvecklat start/stopp-system som avlastar förbränningsmotorn och ger extra kraft. Sportage 2,0 CRDi MHEV med åttaväxlad automatväxellåda har har en sammanlagd effekt på 185 hästkrafter och 400 Nm i vridmoment från 1 750 varv/min.

Kia Sportage erbjuds även med bensinmotor på 1,6 T-GDi på 177 hästkrafter. Alla drivlinor är anpassade till gällande reglemente Euro 6d TEMP.

Sportage har fått uppdaterad design. I fronten är stötfångaren omarbetad med nya luftinsläpp samt ny huvudstråkastare med LED-teknik. Baktill utmärker sig det nya ljusarrangemanget med ett tvärgående reflektorband och C-formad signatur.

Även stötfångaren har fått sig ett lyft med en integrerad kromlist. Nya 17-tumsfälgar och fem nya lackkulörer hör också till nyheterna.

Det sportiga GT Line-utförandet kännetecknas utvändigt bland annat av den mörktonade grillen och kromlisterna på trösklarna och på bakluckan, dimljus med iskubsform samt de unika 19-tumsfälgarna.

Interiört uppdateras Sportage med en ny ratt och ett reviderad instrumentering. Inramningen av den 8 tum stora infotainmentskärmen har snyggats till och klimatanläggningen har fått nya vred.

Ökad ljudisolering ger bättre ljudkomfort och stort fokus har lagts på utökade säkerhetsssystem. Bland annat finns smart adaptiv farthållare med kökörningsfunktion och start/stopp-system, 360-graderskamera för att underlätta parkering samt trötthetsvarnare.

Kia Sportage – introduktionspriser
1,6 T-GDI Advance AWD 269 900 kr (DCT 284 900 kr)
1,6 CRDi Advance AWD 284 900 kr (DCT 299 900 kr)
1,6 T-GDI GT Line AWD DCT 322 900 kr
1,6 CRDI GT Line AWD DCT 337 900 kr
2,0 CRDI MHEV GT Line AWD DCT 352 900 kr
Advance Plus-paket 14 900 kr
GT Line Plus-paket 19 900 kr
2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser