TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så går det till att besikta en motorcykel

Du kanske har läst våra tidigare artiklar där vi har skrivit om hur det går till när vi på Opus Bilprovning besiktar bilar.
I den här artikeln tänkte vi ge alla motorcykelentusiaster lite mer kött på benen och berätta lite om vad vi kontrollerar när vi gör en MC-besiktning.

Rätt motorcykel och rätt uppgifter
Precis som när vi besiktar en bil kontrollerar vi först av allt att det är rätt fordon vi har att göra med när vi ska besikta MC. Vi kontrollerar fordonets identitet, karosserikod, kopplingsanordning, färg med mera. Mätarställningen kontrolleras och förs in i protokollet.

Härefter följer utvändig kontroll när motorcykeln står på marken. Stommen och ramen kontrolleras. Vi undersöker framgaffeln inklusive fjädring och stötdämpning.

Motor och kraftöverföring kontrolleras. Här tittar vi bland annat på bränsleslangar, avgassystem, elsystemet, kraftöverföringssystemen såsom drev/kedja eller remskiva/rem samt drivknutar.

Vi utför ett högtrycks och ett lågtrycksprov, kontrollerar bromsarna (inklusive ABS-system) och genomför en funktionskontroll. Vid bromskontrollen ser vi även över transmission, hjulbromsar och manövreringssystem.

Karosseriet inspekteras. Vi tittar bland annat på sätet, fotstöden, central- och sidostöd och ser efter så att det inte har monterats några trafikfarliga anordningar på motorcykeln.

Samtliga lyktor och signalsystem kontrolleras. Det inkluderar bland annat positionsljus, reflexer, skyltlykta, stoppljus, blinkers och huvudstrålkastare.

Din motorcykel lyfts upp
I nästa steg lyfter vi upp motorcykeln för att kunna kontrollera mekaniska detaljer såsom hjul, däck och länkarm. Dina däck måste givetvis uppfylla de gällande kraven på mönsterdjup (1 millimeter, men mer är önskvärt för högre säkerhet). Vi kontrollerar att hjulens balans stämmer samt att hjullagren rullar fritt.

Vid underredskontrollen tittar vi på hur ramen ser ut undertill och att motorns fästanordning är hel.

Dags att provköra
Precis som hos bilar genomför vi en provkörning för att få en bättre uppfattning om motorcykeln. Vi känner efter så att inget känns skevt eller instabilt, att fjädringen reagerar normalt och att stötdämpningen fungerar. Styrsystemet ska fungera utan att kärva liksom gas- och bromsreglage.

Vi lyssnar så det inte förekommer någon form av missljud i hjullager, kraftöverföring eller från avgassystemet. Om din motorcykel är mycket högljudd kan vi komma att genomföra en bullermätning för att mäta om den håller sig inom de lagliga gränserna.

Vi kör ett stycke och gör ett bromstest där vi känner efter om bromsegenskaper och rörelsereserv fungerar som önskat.

Hastighetsmätaren kontrolleras, vi testar signalhornet, kontrollerar backspeglar och eventuella rengörare, rutor och vindskydd.

Om det inte finns något att anmärka på har du nu en nybesiktad motorcykel som du kan njuta av sommaren på.

MC-test - extra säkerhet för dig som förare
Om det inte är dags för besiktning än, men du ändå känner att det finns några punkter som du är osäker på om de är i skick, erbjuder vi Opus MC-test. Det kan vara bra att utföra mellan varven eftersom motorcyklar bara besiktas vartannat år. Vi rekommenderar det särskilt om du ska ge dig ut på en långresa så att din motorcykel får en ordentlig koll innan.

Boka tid för besiktning här: bilprovning.se/Boka-besiktning.
Kontaktinformation
Postadress
Skattegårds­vägen 122
16250 Vällingby
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556865-1342
Grundat: 2011
Anställda: 556
Välkommen till Opus Bilprovning!

Opus Bilprovning finns på 92 platser från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Vi utför kontroll- och registreringsbesiktning på motor- och släpfordon (personbilar, lastbilar, bussar, husvagnar, husbilar, släpvagnar och motorcyklar) samt kategori-3 fordon (grävmaskiner, lastmaskiner, grävlastare, teleskoptruckar och kranar).
Utöver den ordinarie kontrollbesiktningen erbjuder vi även fordonstester, slippa vänta-garantier och skräddarsydda företagslösningar.

Opus Bilprovning är det enda besiktningsföretaget i Sverige som klimatkompenserar hela verksamheten, till och med våra kunders resor till och från besiktningsstationen. Det betyder att du kan välja Opus Bilprovning med gott samvete när det är dags att boka besiktning.

Opus Bilprovning ingår i Opus Group AB (publ) som är ett bolag med stark tillväxt, noterat på Nasdaq (Stockholmsbörsen). Från och med januari 2018 består Opus av två divisioner – Vehicle Inspection och Intelligent Vehicle Support.
Opus är en ledande aktör på den internationella marknaden för fordonsbesiktning och support för avancerade fordon och hanterar årligen över 30 miljoner besiktningar världen över.
Bolaget har verksamhet i Europa, Nord-, Sydamerika, Asien och Australien och det totala antalet anställda uppgår till cirka 2 600.

Kontakta oss gärna på 0775-500 300, vi hjälper dig med rådgivning och tidsbokning för din besiktning.

Alla våra tjänster är 100% klimatkompenserade.

Certifieringar

ISO 14001:2015

Kontakter

Rosén, Per Gotthard
VD
0775-500300
Marika Ireblad
Kommunikations- och marknadschef
+46 10 804 99 21

Filmer

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)
The Opus Way (svensk text)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser