MÅNDAG 20 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så kommer modern datadelning att förändra SaaS

Traditionella metoder för datadelning hämmar företag på många olika sätt.
Att behöva hämta in data både inifrån och utifrån företaget för att få mer omfattande analyser är tidskrävande, arbetsintensivt, kostsamt och statiskt. I slutändan kan organisationer endast fragmentariskt dra nytta av dataintegreringar för att kunna effektivisera sin verksamhet, leda sina branscher och erbjuda sina kunder bättre service.

Endast en modern och disruptiv form av datadelning kan erbjuda den snabba och effektiva process som krävs för att kunna leverera data som är levande och redo att användas över och bortom hela organisationen. Banbrytande teknologi av denna omfattning har många olika tillämpningar, varav en kan råda bot på den nästan 20 år långa frustration som har följt i kylvattnet av de fördelar som uppkom med SaaS.

Datadelning då och nu
I början av årtusendet började företagen, av flera olika anledningar, använda olika SaaS-baserade applikationer framför lokalbaserade lösningar. Resten är historia. Nu kan företag ha ett abonnemang på en automatiserad marknadsplattform, en för kundrelationshantering (CRM), en för företagsresursplanering (ERP) och så vidare. Trots de uppenbara fördelarna med lägre initialkostnaderer och att slippa hantera IT-infrastruktur, så erbjuder SaaS-applikationerna mindre tillgång till kundernas data än vad lokalbaserade applikationer gör.

Varför? Jo, för att kundernas data inte längre finns in-house, eftersom varje SaaS-applikation lagrar kunddata i en separat och därmed osammanhängande databas utanför företaget.

Om t ex företag A, B och C använder en SaaS-applikation för att driva marknadsföringskampanjer, så får automationsföretaget för marknadsföring datainformation om hur dessa kampanjer fungerar. Däremot så får deras företagskunder endast tillgång till uppgifterna i den analysform som SaaS-leverantören erbjuder. Ännu fler begränsningar uppstår då företag även har andra lokalbaserade data som, i kombination med SaaS-data, skulle kunna ge ännu bredare insikter än att endas separat analysera SaaS och lokala data.

En strukturell uppdelning
Utan en gemensam infrastruktur för att stödja direktåtkomst, så fångas SaaS-företagskunder i den oändliga processen att manuellt behöva begära att SaaS-leverantören återsänder data till dem. Därefter påbörjas processen med hantering av FTP-protokoll, krypterade filer som e-postbilagor eller, ännu värre, manuella leveranser av data som lagras på hårddiskar.

Nettoresultatet för verksamheten blir förlorade möjligheter. För att maximera datavärdet måste företag få tillgång till och kunna analysera data i realtid. På grund av de traditionella datadelningsmetodernas begränsningar, kommer informationen att vara inaktuell när den väl når fram till till SaaS-prenumeranten.

Omfattande datadelning utan friktion
En verkligt modern datadelningslösning måste härledas från ett molnbyggt data warehouse med flera hyresgäster, som skiljer datalagringen från beräkningsskiktet och fungerar som en gemensam plattform för SaaS-företagskunder för att få tillgång till information från alla SaaS-leverantörer. Denna banbrytande form av datadelning utökar och förvandlar ett data warehouse till ett data sharehouse.

Med lagrings- och beräkningsskikt som fungerar oberoende av varandra kan nya dataset läggas till i farten, utan att det innebär störningar för någon som samtidigt gör en sökning mot det datasetet. Den nya metoden för datadelning skapar också ett scenario där en SaaS-leverantörs data sharehouse både kan sorteras och delas (i ett skrivskyddat format) via en säker och styrd kanal på bara några minuter. Det går inte att kopiera eller flytta data. Denna modell innebär en total förändring inom dataåtkomst. För SaaS-leverantörer och deras abonnenter innebär Data sharehouse att de enkelt kan skapa mängder av relationsformer, som t ex one-to-one, one-to-many och many-to-many, för att kunna dela och konsumera data på många olika sätt. SaaS-abonnenterna kommer att ha ett mer djupgående partnerskap med sina SaaS-leverantörer, då de har tillgång till sina egna data.

Ett data sharehouse kommer också att stärka den operativa effektiviteten, eftersom det eliminerar de moment som krävs för att manuellt flytta runt data via FTP, e-post mm. Samtidigt försvinner behovet av datasilos. Inom företag, så kommer datakonsumenter (oavsett geografi) att få tillgång till samma informationsbank, som därmed blir den enda sanningsenliga källan.

Big Data ger utökade möjligheter
Alla dessa funktioner tillsammans utgör en ny bas för datadelning. För professionella datahanterare, innebär modern datadelning en möjlighet att avsevärt minska arbetsbelastningen. I stället för att ständigt behöva hantera och flytta runt data, kommer du att stödja komponenter, såväl interna och externa, genom att erbjuda dem data i realtid med låg granularitet och utan att låsa in dem i din egen BI eller API. Data kommer alltid att vara aktuell, säker, hanterbar och i rätt format, samt kommer inte att kunna kopieras eller flyttas. Vad är mest inspirerande? Vi har ännu inte kunnat föreställa oss vad organisationer kommer att kunna uppnå när datatillgången äntligen blir fri från sina bojor.

Av: Sameet Agrawal, Vice President of Engineering vid Snowflake Computing

Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Kungsgatan 60 | 111 22 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation
Postadress
Västmanna­gatan 9
11124 Stockholm
Besöksadress
Västmanna­gatan 9
11124 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-15
Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”Trästomme och stenull gav fördelar i TrikåfabrikenEtt nytt rekordår för Midroc EuropeSäkerhet hela veckan i BoKlokYtterbygg satsar på solkraftEnkel mobil ​app​ vägleder patienter inför operationNytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printingIT-utrustning för industrin Panasonic introducerar R32 Big PACi – ny serie anpassad för grön omställningSäkerhet i fokus tillsammans med Skanska på Safety WeekNya Opel Grandland X Hybrid4 - Opel goes electricBahcos sortiment av tillbehör för maskindrivna verktyg nu komplettRenova bygger för världsunik metallåtervinningSTANLEY lanserar FATMAX CLASSIC PRO vattenpass
2019-05-13
3D Center utökar sin MJF-portfölj med 5200 produktions 3D-skrivarserierKompakt fläktlös IoT edge server med 8-kärnors Intel Core i9-9900KABB tar hem stororder för överföring av vindkraft från NordsjönHexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning Stefan Lindau tar över rodret för Panasonic TOUGHBOOK i NordenHSF, Vimmerby investerar Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektionFörenklad hanteringen av maskin- och transporttjänster med autotilldelningAPM Terminals öppnar i Gävle16 maj öppnar Würths nya butik i MalmöSvevia sanerar mark med sjöutsiktNytt avtal för yrkesutbildningen ska ge fler lärlingarVäghyvel i mästarklass när Hidromek kommer till MaskinExpo
2019-05-10
Kalle Lindh Vargas, operativ chef, har en samordnande roll för kundens bästaLyckad första dag på SPINNERs IN-House Mässa i MünchenJacob Birkeland ny presschef på Skanska ABMaskinFransson har ny hemsidaOracle prisar Panasonic för förmågan att kunna leverera enastående kundupplevelserSå reparerar man komponenter i metall på ett hållbart sättNy Logistikchef på Wibax Redan fler än 10 000 förbokningar för Volkswagens nya elbil ID.3Svevia slår rekord i vunna beläggningsjobb för TrafikverketÅrets omgång av Venture Cup Startup imponerar! Circle K inviger första korridoren av supersnabbladdareDavid Frykerås och Elin Ledskog är årets mottagare av Jan Häckners bioenergiprisNy teknik minskar behov av växthusgas Rekordsnabbt bygge av kontor, verkstad och nordiskt reservdelslagerHidromek bryter ny mark sin nya generation maskiner
Annonser