TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så kommer modern datadelning att förändra SaaS

Traditionella metoder för datadelning hämmar företag på många olika sätt.
Att behöva hämta in data både inifrån och utifrån företaget för att få mer omfattande analyser är tidskrävande, arbetsintensivt, kostsamt och statiskt. I slutändan kan organisationer endast fragmentariskt dra nytta av dataintegreringar för att kunna effektivisera sin verksamhet, leda sina branscher och erbjuda sina kunder bättre service.

Endast en modern och disruptiv form av datadelning kan erbjuda den snabba och effektiva process som krävs för att kunna leverera data som är levande och redo att användas över och bortom hela organisationen. Banbrytande teknologi av denna omfattning har många olika tillämpningar, varav en kan råda bot på den nästan 20 år långa frustration som har följt i kylvattnet av de fördelar som uppkom med SaaS.

Datadelning då och nu
I början av årtusendet började företagen, av flera olika anledningar, använda olika SaaS-baserade applikationer framför lokalbaserade lösningar. Resten är historia. Nu kan företag ha ett abonnemang på en automatiserad marknadsplattform, en för kundrelationshantering (CRM), en för företagsresursplanering (ERP) och så vidare. Trots de uppenbara fördelarna med lägre initialkostnaderer och att slippa hantera IT-infrastruktur, så erbjuder SaaS-applikationerna mindre tillgång till kundernas data än vad lokalbaserade applikationer gör.

Varför? Jo, för att kundernas data inte längre finns in-house, eftersom varje SaaS-applikation lagrar kunddata i en separat och därmed osammanhängande databas utanför företaget.

Om t ex företag A, B och C använder en SaaS-applikation för att driva marknadsföringskampanjer, så får automationsföretaget för marknadsföring datainformation om hur dessa kampanjer fungerar. Däremot så får deras företagskunder endast tillgång till uppgifterna i den analysform som SaaS-leverantören erbjuder. Ännu fler begränsningar uppstår då företag även har andra lokalbaserade data som, i kombination med SaaS-data, skulle kunna ge ännu bredare insikter än att endas separat analysera SaaS och lokala data.

En strukturell uppdelning
Utan en gemensam infrastruktur för att stödja direktåtkomst, så fångas SaaS-företagskunder i den oändliga processen att manuellt behöva begära att SaaS-leverantören återsänder data till dem. Därefter påbörjas processen med hantering av FTP-protokoll, krypterade filer som e-postbilagor eller, ännu värre, manuella leveranser av data som lagras på hårddiskar.

Nettoresultatet för verksamheten blir förlorade möjligheter. För att maximera datavärdet måste företag få tillgång till och kunna analysera data i realtid. På grund av de traditionella datadelningsmetodernas begränsningar, kommer informationen att vara inaktuell när den väl når fram till till SaaS-prenumeranten.

Omfattande datadelning utan friktion
En verkligt modern datadelningslösning måste härledas från ett molnbyggt data warehouse med flera hyresgäster, som skiljer datalagringen från beräkningsskiktet och fungerar som en gemensam plattform för SaaS-företagskunder för att få tillgång till information från alla SaaS-leverantörer. Denna banbrytande form av datadelning utökar och förvandlar ett data warehouse till ett data sharehouse.

Med lagrings- och beräkningsskikt som fungerar oberoende av varandra kan nya dataset läggas till i farten, utan att det innebär störningar för någon som samtidigt gör en sökning mot det datasetet. Den nya metoden för datadelning skapar också ett scenario där en SaaS-leverantörs data sharehouse både kan sorteras och delas (i ett skrivskyddat format) via en säker och styrd kanal på bara några minuter. Det går inte att kopiera eller flytta data. Denna modell innebär en total förändring inom dataåtkomst. För SaaS-leverantörer och deras abonnenter innebär Data sharehouse att de enkelt kan skapa mängder av relationsformer, som t ex one-to-one, one-to-many och many-to-many, för att kunna dela och konsumera data på många olika sätt. SaaS-abonnenterna kommer att ha ett mer djupgående partnerskap med sina SaaS-leverantörer, då de har tillgång till sina egna data.

Ett data sharehouse kommer också att stärka den operativa effektiviteten, eftersom det eliminerar de moment som krävs för att manuellt flytta runt data via FTP, e-post mm. Samtidigt försvinner behovet av datasilos. Inom företag, så kommer datakonsumenter (oavsett geografi) att få tillgång till samma informationsbank, som därmed blir den enda sanningsenliga källan.

Big Data ger utökade möjligheter
Alla dessa funktioner tillsammans utgör en ny bas för datadelning. För professionella datahanterare, innebär modern datadelning en möjlighet att avsevärt minska arbetsbelastningen. I stället för att ständigt behöva hantera och flytta runt data, kommer du att stödja komponenter, såväl interna och externa, genom att erbjuda dem data i realtid med låg granularitet och utan att låsa in dem i din egen BI eller API. Data kommer alltid att vara aktuell, säker, hanterbar och i rätt format, samt kommer inte att kunna kopieras eller flyttas. Vad är mest inspirerande? Vi har ännu inte kunnat föreställa oss vad organisationer kommer att kunna uppnå när datatillgången äntligen blir fri från sina bojor.

Av: Sameet Agrawal, Vice President of Engineering vid Snowflake Computing

Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Kungsgatan 60 | 111 22 Stockholm
www.northernlinkpr.se

Northern Link PR

2019-03-15
Ekolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö ClassPanasonic lanserar ett nytt Aquarea-sortiment med R32Pressinbjudan: Artificial intelligence SeminarISH 2019: GROHE formar framtiden inom vatten med rekordmånga innovationer5G blir en revolution för oss alla
2019-03-12
Unik Cadillac såldes för 1,3 miljoner på auktionDags att börja fräsa gängor istället för att skära gängorMultiFLOW luft- & vätskepistolSKF inviger nytt kompetenscenter för digitalisering av industrin Minimera din maskins stilleståndDEFA – inte bara laddstolpar – även utbildningGripsystem för battericeller Högpresterande Edge Data Center för smarta koncept inom transport och logistikHenkels nya digitala flerkanaliga styrenhet Bonderite E-CO DMC Skapar fossilfria produkter av brukens restströmmar Trustly Sveriges snabbaste växande fintech-bolag enligt Financial TimesIterio vill inspirera tjejer att välja ingenjörsyrket ”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”Anders Wall-stipendium till gymnasieelev som vill lösa världens vattenbristNy klimatneutral behandlingsteknik minskar koldioxidutsläppen i NorrköpingFjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin
Annonser