SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så gör nätverksjätten Cisco sin molnresa

Kan ett företag som traditionellt förknippas med hårdvara hålla sig relevant i framtidens IT-landskap?
För Cisco har förändringarna inneburit nya lösningar, nya affärer – och ett nytt ledarskap.

För några år sedan skulle nog ingen ha beskrivit nätverksjätten Cisco som ett molnföretag – snarare fanns det en utbredd uppfattning om att den snabba rörelsen mot molnet snarare skulle leda till företagets undergång, på grund av minskande efterfrågan på hårdvara. Men under de senaste åren har Cisco både utvecklat tjänsteutbudet och stärkt organisationen för att vara ledande även inom framtidens IT.

Och det är ändå bara början.

”Även om vi kanske inte definieras som ’molnföretag’ så tror jag ingen längre ser molnet som ett hot mot Cisco, det är en styrka. Idag är mer än hälften av våra intäkter från annat än hårdvara, och vi fortsätter växa starkt med tjänster och lösningar byggda direkt för molnet”, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt på Cisco Sverige.

Ett av de mest framgångsrika exemplen är Cisco Meraki, en nätverkslösning där all administration är molnbaserad, vilket gör den både lätthanterlig, säker och skalbar. Allt man behöver göra för att installera den är att koppla upp den, resten sker automatiskt.

Den molnbaserade säkerhetsplattformen Cisco Umbrella växer också i snabb takt, och hanterar dagligen fler än 620 miljarder DNS-requests för kunder i fler än 190 länder.

De principer som Ciscos molnstrategi bygger på bygger på grundpelarna att framtidens IT måste vara mer agil, med flexibla applikationer som kan anpassas snabbt efter nya förutsättningar. Även infrastrukturen måste vara flexibel, inte minst för att möta stora och oväntade händelser, samtidigt som den måste vara säker och lättövervakad även vid distansarbete. Den bygger också mer på samverkan och kräver verktyg som ger medarbetarna större handlingskraft.

”Pandemin och allt den fört med sig har naturligtvis snabbat på utvecklingen, och fått molnet att gå från något som var en intressant möjlighet för ett företag, till att bli ett absolut måste, men det var ett arbete vi började med långt innan”, säger Peter Jerhamre.

Även om Cisco öppnar allt fler datacenter världen över - bland annat det första på svensk mark, för säkerhetslösningen Umbrella, i mitten av april – ser man det inte som ett självändamål att konkurrera om marknadsandelar för just datacentermarknaden.

”Vi är helt leverantörsneutrala, och har goda relationer med alla de större molnleverantörerna – AWS, Google och Microsoft - vilket är till stor hjälp när det blivit tydligt att de flesta verksamheter slutgiltigt landat i en multicloud-strategi. Vi kan hjälpa våra kunder i alla delar av molnresan, från rådgivning och planering till implementering. Oavsett var du lagrar dina IT-resurser behöver de ju kunna fungera sömlöst tillsammans”, säger Peter Jerhamre.

Onsdagen den andra juni äger Ciscos virtuella event ”Future Cloud” rum, där ett antal nyheter på molnområdet presenteras.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web