SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SAS vd Rickard Gustafson: ”Samhället kollapsar utan flyget”

SAS och flygets betydelse för samhällsekonomi, teknikutveckling och i förlängningen ett hållbart samhälle. Det var temat för ett seminarium på torsdagsmorgonen i Stockholms Handelskammare.
– Samhället kollapsar om flyget inte finns. Teknikutveckling och hållbarhet måste vi jobba med. Så att vi kan flyga mer, inte mindre, i framtiden, sade SAS vd Rickard Gustafson på seminariet.

Av Thomas Andersson

Affärschef Eva Rytter Sunesen, från FDI Copenhagen Economics, inledde torsdagsmorgonens frukostseminarium på Stockholms Handelskammare med att presentera en rapport om SAS och flygets betydelse för svensk ekonomi och samhällsutveckling.

Närmare bestämd för handel, turism och tillgänglighet i ett till ytan avlångt och jämförelse glest befolkat land med stora avstånd.

SAS flyger varje år 6,7 miljoner passagerare till och inom Sverige och står för 32 procent av landets samlade nationella och internationella ”tillgänglighet”, enligt sammanställningen från Copenhagen Economics.

– Det tar 15 timmar för vårt kära SJ att åka från Stockholm till Kiruna. Med flyg tar det 90 minuter. Det här säger något om flygets betydelse för att hålla ihop vårt land och faktiskt också bidra till samhällsekonomin, kommenterade SAS vd Rickard Gustafson.

Niklas Nordström, ordförande i Svenskt Flyg och socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, förutspådde via Skype ett ökat globalt flygresande i takt med ekonomisk utveckling.

– Då ska vi göra det på ett sätt som är smart för klimatet. Där har vi goda förutsättningar med den svenska resursen i form av skog. Vi kan producera biobränsle för flyget med mindre klimatpåverkan och se till att vi har en flygindustri som fortsätter att utveckla modern teknik, tillade han.

Nationell flygstrategi

Politikerna Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), efterlyste båda en nationell strategi för att utveckla en innovativ och hållbar svensk flygbransch.

– Flygskatten är direkt skadlig. Här ser jag gärna att vi får en nationell, blocköverskridande, politik, sade Anna König Jerlmyr på morgonseminariet i Stockholms Handelskammare.

https://www.dagensinfrastruktur.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN