MÅNDAG 27 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SAS vd Rickard Gustafson: ”Samhället kollapsar utan flyget”

SAS och flygets betydelse för samhällsekonomi, teknikutveckling och i förlängningen ett hållbart samhälle. Det var temat för ett seminarium på torsdagsmorgonen i Stockholms Handelskammare.
– Samhället kollapsar om flyget inte finns. Teknikutveckling och hållbarhet måste vi jobba med. Så att vi kan flyga mer, inte mindre, i framtiden, sade SAS vd Rickard Gustafson på seminariet.

Av Thomas Andersson

Affärschef Eva Rytter Sunesen, från FDI Copenhagen Economics, inledde torsdagsmorgonens frukostseminarium på Stockholms Handelskammare med att presentera en rapport om SAS och flygets betydelse för svensk ekonomi och samhällsutveckling.

Närmare bestämd för handel, turism och tillgänglighet i ett till ytan avlångt och jämförelse glest befolkat land med stora avstånd.

SAS flyger varje år 6,7 miljoner passagerare till och inom Sverige och står för 32 procent av landets samlade nationella och internationella ”tillgänglighet”, enligt sammanställningen från Copenhagen Economics.

– Det tar 15 timmar för vårt kära SJ att åka från Stockholm till Kiruna. Med flyg tar det 90 minuter. Det här säger något om flygets betydelse för att hålla ihop vårt land och faktiskt också bidra till samhällsekonomin, kommenterade SAS vd Rickard Gustafson.

Niklas Nordström, ordförande i Svenskt Flyg och socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, förutspådde via Skype ett ökat globalt flygresande i takt med ekonomisk utveckling.

– Då ska vi göra det på ett sätt som är smart för klimatet. Där har vi goda förutsättningar med den svenska resursen i form av skog. Vi kan producera biobränsle för flyget med mindre klimatpåverkan och se till att vi har en flygindustri som fortsätter att utveckla modern teknik, tillade han.

Nationell flygstrategi

Politikerna Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), efterlyste båda en nationell strategi för att utveckla en innovativ och hållbar svensk flygbransch.

– Flygskatten är direkt skadlig. Här ser jag gärna att vi får en nationell, blocköverskridande, politik, sade Anna König Jerlmyr på morgonseminariet i Stockholms Handelskammare.

www.dagensinfrastruktur.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-22
​Land Rover Discovery Sport uppdaterasInformationsträffar ökar återbruk av byggpallarDirektflyg från fem städer till Skandinaviens största skidområdeAMAB Hydraul öppnar butik i StockholmReningsverk ovan jord med möjlighet att återanvända renat avloppsvattenTyréns fortsätter sin expansion i Uppsala och flyttar till större kontorSVAB visar framtidskonceptet ToolTip Control på MaskinExpoAlmi Invest investerar i Peafowls unika solcellsteknikGekås Ullareds nya plastpåse ger miljonbelopp till välgörenhet!Dachser Air & Sea Logistics startar verksamhet i SverigeBrister i skydd för anställda vid sanerings- och rivningsarbeteÄngelholm är bäst i landet på avfallshantering
2019-05-21
Rekordung plåtslagare belönas med prestigefylld utmärkelseConrad utmanar marknaden med storsatsning på B2BSkanska bygger bostäder åt SGS Studentbostäder i Göteborg för 385 miljoner kronorFärgstarka profiler speglar het branschFörvärv av Pilotene Transport: Best Transport expanderar vidareTvå vindkraftsprojekt klimatkompenserar alla utsläpp av växthusgaser från BRAUnder 2019 kommer vi att lansera ett tiotal produkter.RF-modul ger ökad säkerhet och precisionGymnasium Skövde i unikt samarbeteRedskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety Day
Annonser