ONSDAG 21 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SAS vd Rickard Gustafson: ”Samhället kollapsar utan flyget”

SAS och flygets betydelse för samhällsekonomi, teknikutveckling och i förlängningen ett hållbart samhälle. Det var temat för ett seminarium på torsdagsmorgonen i Stockholms Handelskammare.
– Samhället kollapsar om flyget inte finns. Teknikutveckling och hållbarhet måste vi jobba med. Så att vi kan flyga mer, inte mindre, i framtiden, sade SAS vd Rickard Gustafson på seminariet.

Av Thomas Andersson

Affärschef Eva Rytter Sunesen, från FDI Copenhagen Economics, inledde torsdagsmorgonens frukostseminarium på Stockholms Handelskammare med att presentera en rapport om SAS och flygets betydelse för svensk ekonomi och samhällsutveckling.

Närmare bestämd för handel, turism och tillgänglighet i ett till ytan avlångt och jämförelse glest befolkat land med stora avstånd.

SAS flyger varje år 6,7 miljoner passagerare till och inom Sverige och står för 32 procent av landets samlade nationella och internationella ”tillgänglighet”, enligt sammanställningen från Copenhagen Economics.

– Det tar 15 timmar för vårt kära SJ att åka från Stockholm till Kiruna. Med flyg tar det 90 minuter. Det här säger något om flygets betydelse för att hålla ihop vårt land och faktiskt också bidra till samhällsekonomin, kommenterade SAS vd Rickard Gustafson.

Niklas Nordström, ordförande i Svenskt Flyg och socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, förutspådde via Skype ett ökat globalt flygresande i takt med ekonomisk utveckling.

– Då ska vi göra det på ett sätt som är smart för klimatet. Där har vi goda förutsättningar med den svenska resursen i form av skog. Vi kan producera biobränsle för flyget med mindre klimatpåverkan och se till att vi har en flygindustri som fortsätter att utveckla modern teknik, tillade han.

Nationell flygstrategi

Politikerna Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), efterlyste båda en nationell strategi för att utveckla en innovativ och hållbar svensk flygbransch.

– Flygskatten är direkt skadlig. Här ser jag gärna att vi får en nationell, blocköverskridande, politik, sade Anna König Jerlmyr på morgonseminariet i Stockholms Handelskammare.

www.dagensinfrastruktur.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-15
Johan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i UmeåMaskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i HelsingborgGPA levererade till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg
2019-08-13
Bra mix av mässbesökare ger affärerSchneider Electric når över hållbarhetsmålen för andra kvartalet 2019NCC bygger 65 bostadsrätter i ÄngelholmLaserrök – ett mycket hälsofarligt ämneNordens ledande Fastighetsmässor sedan 2009 är tillbaka till GöteborgHyundai kopplar upp nya modeller med Bluelink® Connected Car ServicesRobotar lockar rekordpublik till Tekniska – dubblade besökarsiffror för juliSöderberg & Haak visar upp BomagNolias vd: ”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North” nVent visar digitala nyheter på Elmässan NorrBörja resan mot fossilfrihet - möt oss på FastighetsmässanMellansvenska Fasad går med i FasadgruppenTillförordnad vd Daniel Andoff blir ordinarie VD för Scandbio Hur säkrar din organisation informationssäkerheten i ICS- och SCADA system?Historiskt stark orderstock Sommarens elpriser högre än väntatToppmodell av Porsche Cayenne som plug-in hybrid Peter Sjölin ny försäljningsdirektör på Uponor AB Digitalisera produktionen - hur gör man?Solcellsparken snart slutsåldTre av fem chefer redo att låta AI:n ta beslut
2019-08-12
ABB utser Björn Rosengren till ny VD och koncernchefNya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschen
Annonser