TISDAG 26 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Science Park-bolag utsedda till länets bästa innovatörer

SKAPA länspris och SKAPA länspris för unga innovatörer delades ut till Joakim Staberg och Ahmed Mireé av landshövding Helena Jonsson på Länsresidenset i Jönköping.
Under onsdagen delades det prestigefyllda SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer ut vid en högtidlig ceremoni på Residenset i Jönköping. Vinnare blev Joakim Staberg på Science Park-bolaget Coloreel samt Ahmed Mireé på Science Park-bolaget Progressive Safety, som tog emot utmärkelserna av landshövding Helena Jonsson.

SKAPA-priset delas ut årligen i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. Årets vinnare, Joakim Staberg från Science Park-bolaget Coloreel, tilldelades utmärkelsen för sin idé Coloreel, en banbrytande innovation som möjliggör högkvalitativ infärgning av textiltråd.

Juryns motivering:

”Årets vinnare av SKAPA-priset i Jönköpings län effektiviserar produktionen och minskar miljöpåverkan i en hel industri samtidigt som tekniken möjliggör helt nya uttrycksformer för designers. Genom sin innovativa trådinfärgningslösning revolutionerar vinnaren en hel bransch.”

– Fantastiskt roligt att få ta emot en sådan här utmärkelse. Jag hoppas att vår resa kan uppmuntra andra att våga satsa fullt ut på sina idéer, säger Joakim om vinsten.

Coloreel lanserar sin trådinfärgningsenhet på mässan Avantex i Paris, den 17-20 september. Världsledande företag inom textil, mode och sportkläder står på kö för att använda den revolutionerande produkten.

Eftersom var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år, vill SKAPA uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. 2011 lanserades därför utmärkelsen SKAPA-priset för unga innovatörer. Bakom priset står Vinnova.

Under onsdagens prisceremoni tilldelades Ahmed Mireé, från Science Park-bolaget Progressive Safety, SKAPA-priset för unga innovatörer för sin idé E-Z Pin, en säkerhetssprint för handbrandsläckare.

”Årets vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer i Jönköpings län löser ett problem som kan få stora konsekvenser. Genom sin innovativa och användarvänliga säkerhetssprint har vinnaren lyckats förbättra dagens handbrandsläckare på ett sätt som kan vara avgörande vid kritiska och livsavgörande situationer.”

– Det känns väldigt kul att E-Z Pin uppmärksammas med SKAPAs prestigefyllda pris. Problemet med att användare klämmer brandsläckarsprinten vid panikartade situationer har existerat väldigt länge, vilket uppmärksammats av bland annat räddningstjänsten. Jag har jobbat med att hitta en lösning under två års tid och därför är jag väldigt glad att nu kunna lansera produkten. Samtidigt väljer Presto, som är Nordens största tillverkare av handbrandsläckare, att ha E-Z Pin som standardutrustning på sina bästa släckare, säger Ahmed Mireé om vinsten.

Länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer får tillsammans med diplom, 10.000 kronor vardera från Stiftelsen SKAPA samt deltagande i den nationellt prestigefyllda tävlingen. De nationella vinnarna av SKAPA-priset delar på en total prissumma på 550.000 kronor och vinnarna av SKAPA-priset för unga innovatörer delar på en totalsumma på 250.000 kronor. De nationella vinnarna presenteras på mässan Eget Företag i Stockholm den 8 november.

Vi önskar Joakim, Coloreel, Ahmed och Progressive Safety stort grattis och lycka till i den nationella tävlingen!

Tobias Dahlberg
Affärsutvecklare
Acceleratorprogrammet, affärsutveckling
tobias.dahlberg@sciencepark.se
036-30 51 61
2019-03-20
Roboten iMow klipper mer än någonsin och kommer i ny skepnad Allmännyttiga bostadsbolag bäst på 3D-teknik 2GKN visar senaste raket­teknologin vid RymdforumRiksbyggen allt mer populärt hos civilingenjörer, högskoleingenjörer och ekonomerNetOnNet väljer Barium som partner för sin fortsatta tillväxtKjell & Company får växtkraft med Episerver CommerceDollarstore lanserar e-handel och inleder samarbete med Qliro.Bilbransch och miljöinstitut tar samlat grepp – elbilar är bättre för miljönEngcon investerar 90 miljoner i nya maskiner – tredubblar produktionskapaciteten90 miljoner till innovation i små och medelstora företagSnart får Trelleborgarna ren och tyst stadsbusstrafik
2019-03-19
Öppet hus i ny form!Trelleborg förvärvar italiensk distributör av lantbruksdäckGrumsföretaget som expanderar utan växtvärkDelvator lanserade ny hemsidaABS Wheels nominerade i 2 av 5 kategorierUlrika Stålhammar stärker Sigma Technologys LedningsgruppBrother vinner fyra nya priser för fyra skrivare och en skannerNya krav på elmätare – ett steg närmare ett smartare elnät Rototilt fortsätter expandera globalt med importör i AustralienHöganäs vd representerar stålindustrin i klimat­konferens med regeringenAtlas Copco har förvärvat en kanadensisk fullservice­leverantör av system för medicinsk gasBehöver du tips och råd vid val av slipprodukt?Högskolan i Skövde arrangerar NSA Hack Event – landskamp i hacking!Grön el sparar Kumla kommun miljonbeloppWSP redovisar sitt bästa resultat någonsinFlexQube Inc. och LR Intralogistik GmbH ingår exklusivt importörsavtal för NordamerikaUtveckling av aggregat för klenträdsavverkningStark leverans av svenska energiinnovationer på Startup Energy Transition Peter Lindström blir ny vd på Bygma
2019-03-18
Hos Swecon är jobbet är roligare än någonsinNy Ahlsellbutik i Karlskrona nästa år!NCC bygger toppmodern bilhall för Audi i JönköpingFörsta Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärv
Annonser