ONSDAG 23 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Självkörande med artificiell intelligens

Audi visar Q7 deep learning concept i samarbete med ledande företag inom elektronikindustrin
Audi demonstrerar Q7 deep learning concept och maskininlärning på CES i Las Vegas
•Nära samarbete med NVIDIA och Mobileye för självkörande teknik


Artificiell intelligens (AI) är en nyckelteknik för självkörande bilar. Audi bygger därför upp kompetensen inom maskininlärning tillsammans med marknadsledare inom elektronikindustrin. Vid Consumer Electronics Show (CES) som pågår den 5-8 januari i Las Vegas visar Audi upp en självkörande konceptbil, Audi Q7 deep learning concept, som utvecklats tillsammans med NVIDIA.

I samband med NVIDIAS keynote kommer Audi att visa prov på artificiell intelligens hos Audi Q7 deep learning concept inom ett specialanpassat område. Bilen orienterar sig själv med hjälp av en frontkamera som i sin tur kommunicerar med en NVIDIA Drive PX 2 processor, som därefter anpassar styrningen med mycket hög precision. Styrenheten är med sin höga prestanda specialutvecklad för självkörande teknik.

Det centrala i mjukvaran är s.k. deep neural networks som experter från Audi och NVIDIA utvecklat för autonom körning och igenkänning av dynamiska trafikskyltar: Audi Q7 deep learning concept lär sig rutten genom upprepad körning och observationer med en förare vid ratten och kompletterande kameror. Det skapar en koppling mellan förarens reaktioner och de händelser som upptäcks av kameran. Vid de följande körningarna kan bilen förstå instruktioner, som t.ex. från en tillfällig trafiksignal, tolka dem direkt och agera så som situationen kräver. När en motsvarande signal dyker upp ändrar konceptbilen direkt strategi och väljer alternativ väg.

Audi är övertygade om att artificiell intelligens är avgörande för självkörande bilar. Det är också orsaken till att man sedan många år samarbetar med ledande företag inom elektronikindustrin. Tillsammans med sina partners utvärderar Audi olika metoder för maskininlärning, för framtida implementering i kommande bilar.

Sedan 2005 har Audi samarbetat med NVIDIA som anses vara världens främsta aktör i halvledarbranschen med tillhörande systemkompetens. Redan 2007 användes ett NVIDIA-chip i Audi A4 och två år senare användes teknik från NVIDIA i förarmiljön i Audi A8. 2013 lanserades den modulära infotainmentplattformen (MIB) med Tegra 2 processor från NVIDIA. Sedan 2015 används NVIDIA T 30 processor i den andra generationen av den modulära plattformen (MIB2) i bl.a. Audi Q7.

Ny generation digital förarmiljö i kommande Audi A8 med processorer från NVIDIA

Nästa steg i utvecklingen av den modulära plattformen kallas MIB2+ och har premiär i år i helt nya Audi A8. En central byggsten är Tegra K1 processorn, som möjliggör nya funktioner och har tillräckligt datorkraft för att stödja flera högupplösta skärmar – inklusive den andra generationen av Audi virtual cockpit. Lokal och online-information kommer då att kombineras och göra bilen till en del av molnet i högre grad än någonsin. Tillsammans med MIB2+, kommer även den centrala styrenheten för alla förarassistanssystem (zFAS) göra premiär i Audi A8. Även K1 och i framtiden X1 processorn från NVIDIA kommer att vara ombord. Audi och NVIDIA planerar att intensifiera sitt mångåriga samarbete genom att kombinera NVIDIA’s expertis inom utveckling av AI applikationer med Audis erfarenheter inom bilautomatisering.

Bildigenkänning från Mobileye med deep learning i nya Audi A8

En annan nyckelpartner till Audi är Mobileye, vars bildbearbetningsprocessor är integrerad i den centrala superdatorn zFAS. Det högteknologiska israeliska företaget är världsledande inom bildigenkänning för bilindustrin. Mobileye levererar redan en kamera som används i bl.a. Audi Q7, A4/A5 och nya Q5 – vars mjukvara känner igen bl.a. vägmarkeringar, fordon, trafiksignaler och fotgängare.

I nya Audi A8 kommer Audi och Mobileye att visa nästa utvecklingssteg – med bildigenkänning som använder sig av deep learning metoder för första gången. Det minskar behovet av manuella träningsmetoder signifikant i utvecklingsfasen. Deep neural networks gör det möjligt för systemet att bli självlärande när det gäller att bestämma vilka särdrag som är relevanta för att identifiera de varierande föremålen.

Nya Audi A8 först ut med självkörande teknik vid kökörning

Nya Audi A8 kommer även att vara första modell att erbjudas med självkörande teknik vid kökörning. Det är det första steget som tas för serieproduktion och som gör det möjligt för föraren att tidvis lämna över full kontroll till fordonet. Med detta är grunden lagd för nästa årtionde med högre nivåer av automatisering i flera körsituationer.

Audi har vid ett flertal tillfällen visat prov på sin kompetens när det gäller självkörande bilar på CES. 2015 körde konceptbilen Jack hela den 90 mil långa vägen från San Fransisco till Las Vegas.

Läs mer på: http://autoshowsaudiusa.com/en-us/releases/11
2018-05-18
Nya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEKÖkat stöd för IoT i Dell Boomis integrationsplattformVattenfall påbörjar byggandet av en av Sveriges största vindkraftsparkerInstrumenta AB – ett vasst utvecklingsföretag i PartilleSvensk miljöteknik lockar hela världenGarmin® presenterar Varia Vision™ in-sight displayDe nya lättviktsmästarnaTelia utökar fibersatsning i Lund via förvärvStabil och anrik 70-åring firar hela åretIngram Micro LEASE – låser upp nya affärsmöjligheterLignin nytt supergrönt bränsle för bränslecellOrkla Foods Sverige höjer ambitionen och serverar en ny hållbarhetsstrategi Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapperKia introducerar 48V mildhybridDrev.se väljer Orio Logistics som partnerHultafors Group förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.Accelerator-bolaget Sellamigo vinnare i pitch-tävlingVDL får leverera 25 elled­bussar till Umeås stadstrafik
2018-05-15
Sverigepremiär för eldriven 25-tonnarePeab bygger akutmottagning på Sunderby sjukhus i LuleåÄntligen utrymme för att växa vidare!Fokus 2018: Smart IndustriNCC bygger trähöghus i ÖrebroStora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plastStålindustrin deltar på Havs- och VattenforumSchneider Electric lanserar ny serie motorskyddsbrytareAssemblin rekryterar från SwecoJan Kilström lämnar Green CargoCBRE GWS ser kraftig tillväxt och anställer försäljningschef
Annonser