SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Skanska väljer innerväggar från Xella till Natrium

I februari 2020 gick startskottet för byggandet av Natrium
Just nu håller Akademiska Hus, tillsammans med Skanska, på att bygga Natrium – den nya byggnaden för Göteborgs universitet på Medicinareberget. För att förenkla monteringen, öka flexibiliteten och förebygga brand och fuktskador valde man att investera i innerväggar från Xella, ledande tillverkare av hållbara byggsystem.

I februari 2020 gick startskottet för byggandet av Natrium, Göteborgs universitets nya naturvetenskapliga byggnad. Natrium ska samla stora delar av den naturvetenskapliga fakulteten under samma tak, med två huskroppar som ska hysa bland annat forskningslabb och utbildningslokaler för studenter och personal inom allt från kemi till molekylärbiologi.

Då flera olika verksamheter kommer att hålla till i den nya byggnaden sattes stora krav på byggmaterial och konstruktionssystem. Därför valde Skanska, som totalentreprenör för projektet, att investera i innerväggar från Xella – bestående av block och stående väggelement av Ytong lättbetong samt väggprodukter av Silka kalksandsten.

Snabbt och enkelt
Även om det utvändiga arbetet med stomresning och fasadarbete påbörjades redan tidigt under 2020, var det inte förrän årsskiftet 2021 som det invändiga arbetet gick igång. Då lades fokus på att skapa flexibla utrymmen som tål allt från vatten till brand. Lucas Svensson, arbetsledare på Skanska, berättar:
- Natrium är en byggnad som kommer att innehålla flera olika rum med varierande funktioner. Det är ett installationstätt hus, vilket ställer stora krav på konstruktionen och materialvalet. Därför valde vi lösningar från Xella. Xellas väggelement monteras fort, är lättarbetade och tål vatten och stänk. Framför allt är det en stor fördel att produktionstiden är väldigt låg jämfört med traditionella gipsväggar. Det går snabbt och är enkelt, vilket vi uppskattar.

Flexibla lokaler för framtidens behov
Byggnaden kommer att vara hemvist för studenter och personal inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper, geovetenskaper, kulturvård och fakultetskansliet. Allt kommer att samlas i en byggnad bestående av två huskroppar med sju våningsplan och lokalerna får en flexibel utformning som möjliggör ändringar i takt med att framtidens behov ändras.
Xellas byggsystem med stående väggelement skapar en monolitisk vägg som monteras snabbare och minskar risken för misstag i utförandet, jämfört med träreglar och traditionella gipsväggar. Dessutom kan man med element bygga närsomhelst i projektet, vilket skapar flexibilitet – något som passar lokalernas utformning. Fredrik Johansson, CEO för Xella Scandinavia, förklarar:
- Med ett byggsystem av Ytong lättbetong får man ett material som är hållbart och tåligt, till ett konkurrenskraftigt pris. Lättbetong kan varken brinna eller ruttna, något som är A och O när man bygger forskningslabb och universitetslokaler. För även om lättbetong skulle utsättas för extrema vattenmängder får det tillbaka dess ursprungliga egenskaper när det torkar igen.

Han avslutar:
- Skanska har dessutom kompletterat med väggprodukten Silka kalksandsten, som inte bara är ett hållbart byggmaterial utan även ett material som är perfekt för utrymmen som kräver hög hållfasthet och god ljudisolering. Vi är jätteglada över att Skanska har valt ett nytt system från oss och vi hoppas att varje student och medarbetare kommer att vara nöjda med de nya lokalerna.

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Johansson | CEO Scandinavia, Xella Sverige AB | T +46 734 22 69 73 | E-mail: fredrik.johansson@xella.com
För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, vänligen kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR | T +45 20802637 | E-mail: evelina@perfektapr.se
Kontaktinformation
Postadress

11251 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556000-4615
Grundat: 1897
Anställda: 42903
Välkommen till Skanska

Våra värderingar

Våra värderingar beskriver hur vi beter oss. De stödjer vårt löfte att bygga ett bättre samhälle och vägleder oss i vårt agerande.
Värna om livet

Vi bryr oss om både människor och miljön. Vi arbetar säkert, eller inte alls. Vi går aldrig förbi om vi ser någon agera riskfyllt. Vi främjar hälsa och välbefinnande. Vi tar initiativ till gröna lösningar och strävar efter minimal miljöpåverkan. Vi tar ansvar gentemot kommande generationer.

Läs mer om hur Skanska arbetar med säkerhet och hållbarhet.
Agera etiskt och öppet

Vi gör affärer med en hög nivå av integritet och transparens. Vi lever i enlighet med vår uppförandekod och accepterar inga genvägar. Vi är måna om ett arbetsklimat där alla får komma till tals.

Läs mer om hur Skanska arbetar med etik.
Bli bättre – tillsammans

Vi strävar efter att hela tiden bli bättre på det vi gör. Vi är en lärande organisation och delar gärna med oss av vår kunskap. Vi bygger ett Skanska-team tillsammans med våra kunder, samarbetspartners och de samhällen där vi verkar. Vi drar nytta av mångfald för att leverera bästa tänkbara lösning. Vi främjar en inkluderande arbetskultur som präglas av förtroende och respekt för varandra.

Läs mer om Skanskas arbete med mångfald.
Vid kundens sida

Vi hjälper våra kunder att nå framgång. Vi strävar efter att förstå behoven hos våra kunder och deras kunder. Vi finns här för att hjälpa våra kunder att göra sina visioner till verklighet.

Kontakter

Edvard Lind
Presschef
-

Filmer

Skanska presenterar: Ingenjörer

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN