TISDAG 15 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningen

I det senaste avsnittet av podden Framtidskraft tar vi oss an de smarta elnäten.
Vad handlar det om egentligen och vilken nytta av dem kommer vi att kunna se i framtiden? Forskaren Cecilia Katzeff, Lokalkrafts vd Bosse Andersson och Energimarknadsinspektionens chefsekonom Thérese Hindman-Persson ger sina perspektiv på en vital nätutveckling med hjälp av smarthet.

Lyssna på avsnittet här: www.jamtkraft.se/om-jamtkraft/nyhetsrum/framtidens-smarta-elnat/

Elnätens funktion blir allt viktigare
Sveriges elnät är väldigt leveranssäkert med få avbrott som i regel dessutom avhjälps snabbt. För att det ska fortsätta vara trygg leveranssäkerhet behövs smarta elnät, menar forskaren Cecilia Katzeff.

– Utan de smarta framtidens elnät kanske det inte skulle vara en självklarhet med trygga elleveranser, så det är ett sätt att bibehålla den här lyxen som vi har blivit vana vid. Det här är ett väldigt starkt värde med de smarta näten, men inget som syns för hushållen i dag för vi har det redan, säger hon.

Det här resonemanget är även Bosse Andersson, vd för Lokalkraft Sverige, inne på. Näten kommer att behöva vara smarta för att fortsätta kunna leverera det som kunderna förväntar sig: el när de behöver den. Och nätens funktion blir allt viktigare med tanke på energiomställningen, menar han. När produktionen förändras genom att kraftproduktion som går att planera ersätts av kraft som är beroende av vädret behövs ett smart nät ”lite som ett smörjmedel” för att hantera det nya läget, resonerar Bosse Andersson, som dock understryker att näten kan inte lösa allt – produktionen måste bidra för att systemet ska hålla ihop.

Från mätpunkt till kund
Att de smarta elnäten blir viktiga för hållbarheten och för att lyckas få in mer väderberoende kraft i systemet resonerar Thérese Hindman Persson också kring, det handlar om att de smarta elnäten kommer att kunna bidra med resurseffektivitet. Hon pekar dessutom på kundnyttan.

– Ur kundperspektivet är kanske den tydligaste nyttan att kunderna kommer att kunna utöva ett inflytande. De kommer att kunna göra fler val på marknaden, till exempel kan de styra sin förbrukning, de kan också utnyttja fler produkter och tjänster och det kan det leda till ökad energieffektivisering, säger Thérese Hindman Persson.

Cecilia Katzeff säger att här har elnätsföretagen mycket kvar att jobba med. Att lära känna användarna kommer att krävas för att få driv i utvecklingen av de smarta elnäten är hennes resonemang.

– Det här är en omställning för kunderna och också energibolagen som fram till nu faktiskt har haft synen på hushåll som mätpunkter, men som nu är människor som man vill aktivera. Vad är skillnaden mellan en mätpunkt och en kund?

Lyssna i mobilen
Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på Spotify, iTunes, Acast och PodBean. Avsnitten finns även på vår webbplats.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskapÅtta myndigheter tar krafttag mot brott i byggsektornRejlers förvärv från Neste Engineering Solutions är slutförtAriya Finergy tecknar ramavtal om förvärv av produktionslina i KenyaBygma kraftsamlar i Skellefteå – slår ihop två anläggningarInterrolls nya anläggning i Thailand i full drift Interrolls nya anläggning i södra Tyskland börjar med investeringar på 40 miljoner euro
2019-09-30
Nya förvaringssskåp för litiumjonbatterier – från DENIOSOla Tengroth blir ny vd för LesjöforsHöganäs AB prisas för sitt jämställdhetsarbeteManitou MRT2550 den perfekta maskinen för Skanska FyrstadIngenjörerna på Industridagen: Study Friday-modellen ger livslångt lärandeNytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknikBonbio inleder samarbete med Helsingborg stad kring cirkulär stadsodlingTele2 storlanserar: Sveriges mest generösa familjepaket och utökad roaming i 60 länderContinental lanserar framtidens smarta däckBublar Group vinner globalt ramavtal för ScaniaSmart Eye erhåller ytterligare åtta design-wins från nuvarande japansk och europeisk OEM
2019-09-27
WAGO Touch Panels 600Mimecast underlättar övergång från Symantecs Email Security.cloud Ferry Svan klar för VM i Timbersports – tävlar om världsmästartiteln
Annonser