LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smarta elnät ”ett smörjmedel” för omställningen

I det senaste avsnittet av podden Framtidskraft tar vi oss an de smarta elnäten.
Vad handlar det om egentligen och vilken nytta av dem kommer vi att kunna se i framtiden? Forskaren Cecilia Katzeff, Lokalkrafts vd Bosse Andersson och Energimarknadsinspektionens chefsekonom Thérese Hindman-Persson ger sina perspektiv på en vital nätutveckling med hjälp av smarthet.

Lyssna på avsnittet här: www.jamtkraft.se/om-jamtkraft/nyhetsrum/framtidens-smarta-elnat/

Elnätens funktion blir allt viktigare
Sveriges elnät är väldigt leveranssäkert med få avbrott som i regel dessutom avhjälps snabbt. För att det ska fortsätta vara trygg leveranssäkerhet behövs smarta elnät, menar forskaren Cecilia Katzeff.

– Utan de smarta framtidens elnät kanske det inte skulle vara en självklarhet med trygga elleveranser, så det är ett sätt att bibehålla den här lyxen som vi har blivit vana vid. Det här är ett väldigt starkt värde med de smarta näten, men inget som syns för hushållen i dag för vi har det redan, säger hon.

Det här resonemanget är även Bosse Andersson, vd för Lokalkraft Sverige, inne på. Näten kommer att behöva vara smarta för att fortsätta kunna leverera det som kunderna förväntar sig: el när de behöver den. Och nätens funktion blir allt viktigare med tanke på energiomställningen, menar han. När produktionen förändras genom att kraftproduktion som går att planera ersätts av kraft som är beroende av vädret behövs ett smart nät ”lite som ett smörjmedel” för att hantera det nya läget, resonerar Bosse Andersson, som dock understryker att näten kan inte lösa allt – produktionen måste bidra för att systemet ska hålla ihop.

Från mätpunkt till kund
Att de smarta elnäten blir viktiga för hållbarheten och för att lyckas få in mer väderberoende kraft i systemet resonerar Thérese Hindman Persson också kring, det handlar om att de smarta elnäten kommer att kunna bidra med resurseffektivitet. Hon pekar dessutom på kundnyttan.

– Ur kundperspektivet är kanske den tydligaste nyttan att kunderna kommer att kunna utöva ett inflytande. De kommer att kunna göra fler val på marknaden, till exempel kan de styra sin förbrukning, de kan också utnyttja fler produkter och tjänster och det kan det leda till ökad energieffektivisering, säger Thérese Hindman Persson.

Cecilia Katzeff säger att här har elnätsföretagen mycket kvar att jobba med. Att lära känna användarna kommer att krävas för att få driv i utvecklingen av de smarta elnäten är hennes resonemang.

– Det här är en omställning för kunderna och också energibolagen som fram till nu faktiskt har haft synen på hushåll som mätpunkter, men som nu är människor som man vill aktivera. Vad är skillnaden mellan en mätpunkt och en kund?

Lyssna i mobilen
Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på Spotify, iTunes, Acast och PodBean. Avsnitten finns även på vår webbplats.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser