SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Snabba puckar när Tre D Mekaniska AB investerar för framtiden

Tre D Mekaniska AB i Vilshult ville bredda sin palett av tjänster och investerade därför i "snabba puckar" från SCHUNK. Resultatet – nya kunder och fler order.
– ”Det blev stor skillnad för oss. Jobben bokstavligen trillade in och vi fick nya kunder. Resan har bara börjat och vi tittar faktiskt redan på nästa steg med hur vi kan använda oss av Schunks nollpunktssystem i andra processer, säger beredaren Fredrik Jönsson”.

Tre D Mekaniska AB som grundades 2003 är en legoleverantör som arbetar med laserskärning i 2D, 3D och rörlaserteknik. Man vidareförädlar också med kantpressning, svetsning, maskinbearbetning och ytbehandling. Företaget har i dag 55 anställda, omsätter 82 miljoner om året och har runt 175 kunder.

Företaget vill vara i den tekniska framkanten och man har genom åren investerat i nya maskiner och lösningar i takt med att behovet tillkommit. För ett par år sedan såg man att det fanns ett behov av att ha en fleroperationsmaskin och man investerade då i sin första maskin. För drygt ett och ett halv år sedan investerade företaget i ytterligare en fleroperationsmaskin som bestyckades med en robot.

– I stället för att skicka iväg arbetsstyckena för vidareförädling så bestämde vi oss för att investera i nya maskiner för att tillmötesgå våra kunders behov och önskemål. Vi märkte att vi kunde förädla bitarna själva. När vi köpte vår andra fleroperationsmaskin insåg vi att vi behövde även investera i ett nollpunktssystem. Valet föll på Schunk och deras palettväxlingsmodul VERO-S NSE3, säger Fredrik Jönsson.

Schunk är ledande inom gripsystem och spännteknik och det unika med palettväxlingsmodulen VERO-S NSE3 är att man snabbt och enkelt kan byta mellan olika paletter och växla mellan arbeten med bibehållen precision.

– Vi ser att efterfrågan på vårt nollpunktssystem VERO-S ökar hela tiden. Det beror framförallt på att det går så snabbt att byta från en uppsättning till en annan vilket kortar ställtiderna och ökar kapaciteten på maskinen avsevärt, säger Jonas Roos som är säljare på Schunk.

Tre D Mekaniska investerade i VERO-S till båda sina maskiner. Kapaciteten har ökat men det tog lite tid att trimma in det nya sättet att jobba.

– Det är inte nollpunktssystemet i sig som är det svåra. Det är ingen konst att stoppa in en pallet i nollpunktsystemet men vår utmaning låg i att vi var
tvungna att tänka om helt och hållet i våra processer. Vi har fått tänka på att arbetsflödet blir rätt hela vägen. Vi är inte klara med den resan men vi känner att vi är på rätt väg. Det senaste kvartalet har vi sett en stor förändring och ett positivt resultat av vårt arbete. Vi är väldigt nöjda, säger Fredrik Jönsson.

Målsättningen är att maskinerna ska ha så hög nyttjandegrad som möjligt. Därför kommer man att gå upp till tvåskift med en operatör. Nollpunktssystemet VERO-S har gjort det möjligt. – Nollpunktssystemet VERO-S har verkligen hjälpt oss med detta. Det går snabbt att rigga och det blir en säkrare produktion när detaljerna alltid hamnar på samma position. Tidigare fick vi manuellt mäta in positionen manuellt på fixturerna. Vi har blivit effektivare och dessutom fått en bättre arbetsmiljö på köpet. Den som sköter maskinen slipper långa ställtider, säger Fredrik Jönsson och avslutar:

– ”Vi har verkligen blivit inspirerade av resultatet med robot och nollpunktssystem till våra fleroperationsmaskiner. Vi kommer därför att titta på samma lösning när det gäller svets och kantpressning. Fantasin har kommit igång för oss”.

Petra Israelsson
Marketing & Sales Support
Sweden, Finland, Norway

Contact data:
SCHUNK Intec AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884