LÖRDAG 21 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Softwerk ser nyanlända som en resurs för IT-branschen

För Softwerk i Växjö är det en självklarhet att söka brett vid nyrekryteringar.
Svårigheter att rekrytera IT-kompetens?

Då kan en möjlighet vara att se närmare på vad gruppen nyanlända har att tillföra. För Softwerk i Växjö är det en självklarhet att söka brett vid nyrekryteringar. Det har resulterat i att nästan alla anställda har utländsk bakgrund.

Softwerk är ett av Smålands många framgångsrika IT-företag. De håller till på Videum Science Park i Växjö där deras VD Eddie Freij tar emot.

Syftet med mötet är att diskutera rekrytering av nyanländ kompetens, en fråga som är högaktuell inom IT-branschen just nu och som Softwerk har god kännedom om eftersom det är det IT-företag i Växjö som har högsta andel utlandsfödda i personalen, 22 av 27 anställda.

– Om vi vill nå tillväxt är de nyanlända en viktig grupp, där vi kan hitta många duktiga medarbetare, säger Eddie Freij.

En svårighet initialt är valideringen av kunskaperna, men där har de haft god hjälp av Linnéuniversitetet.

Viktigt är också att ha ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det har funnits ett gap i kompetensen kring IT-yrkena hos Arbetsförmedlingen, men det har blivit bättre efter det samarbete vi haft i Småland mellan IT- branschen, Arbetsförmedlingen, IEC och Linnéuniversitetet. För att få kandidater som stämmer bättre med behoven har arbetsförmedlare fått utbildning direkt av företrädare för branschen. Jag har själv medverkat i det, berättar Eddie Freij.

Han tillägger:
– Min upplevelse är att Arbetsförmedlingen har blivit mer öppna för arbetsgivarnas behov och mer tagit en matchmaking-roll.

Med stöd från Arbetsförmedlingen har Softwerk bland annat kunnat anställa Bastian Khalil från Syrien på ett nystartsjobb.

– Det finns fler utlandsfödda med IT-bakgrund som snurrar runt på Arbetsförmedlingen när vi i branschen istället borde ta emot dem. Med ett lönestöd från Arbetsförmedlingen underlättar det att ta ett beslut om anställning. Det ger också oss som arbetsgivare möjlighet att fasa in en person i arbetet. Det är viktigt att vi som arbetsgivare vågar ta det steget, säger Eddie Freij.

Bastian Khalil berättar att han har en bakgrund som programmerare från ett företag i Damaskus och att hans ambition sedan han kom till Sverige 2013 hela tiden har varit att jobba kvar inom IT-branschen.

– Via Arbetsförmedlingen har jag därför bland annat gått en kurs i dataspråk och de förmedlade också kontakt med Linnéuniversitetet, som hjälpte till med valideringen av min kompetens. Just nu studerar jag också datavetenskap på distans där.
Det var Diana Unander Nordle på IEC och Linnéuniversitet som förslog kontakten med Softwerk. Efter en vecka blev Bastian Khalil erbjuden jobb där.

En anledning till att så många nyanlända jobbar hos Softwerk menar Eddie Freij är att företaget startades 2006 av de tyska universitetsstudenterna Rüdiger Lincke och Welf Löwe. Redan då anställde de många utbytesstudenter från bland annat Ukraina, som hade ett starkt driv i sig.

Softwerk har en värdegrund som går ut på att se alla människors potential, drivkraft och förmågor. För att stötta utlandsfödda erbjuds alla gratis svenskundervisning fyra timmar i veckan av företaget, både på grundläggande och avancerad nivå, med timanställda lärare.

– Det är frivilligt, men än så länge har ingen tackat nej. Även om engelska är teknikspråket försöker vi av integrationsskäl få alla att prata svenska med varandra. Själv får jag också fylla rollen som ankare eller ”pappa”. Jag stöttar dem så gott jag kan med allt möjligt som inte har med jobbet att göra, säger Eddie Freij.

Han tror att det för många äldre IT-företag kan vara ett svårare steg att ta in utlandsfödda i personalen eftersom både programmering och dokumentation är gjord på svenska.

– Många har dessutom byggt en homogen kultur bland sina anställda som kan vara svår att bryta. Då kan det vara ett stort steg att ta in en utlandsfödd person som inte talar svenska, men det är oftast den första personen som man upplever det jobbigast med, sedan brukar allt lösa sig.

Arbetsförmedlingens lokala kontaktpersoner för IT-branschen

Kalmar län: Petronella Carlevad, 010-488 77 05, petronella.carlevad@arbetsformedlingen.se .

Kronobergs län: Anna Dahl, 010-488 18 48, anna.x.dahl@arbetsformedlingen.se  samt David Shahrestani, 010-488 10 82, david.shahrestani@arbetsformedlingen.se .

För hjälp med rekrytering i Europa, via EURES (European Employment Services): Elena Tornberg, 010-486 15 10, elena.tornberg@arbetsformedlingen.se .

För mer information:
Diana Unander Nordle, projekt- och forskningskoordinator IEC, 0730 - 57 70 64
Ola Lindblom, branschstrateg Arbetsförmedlingen Småland Blekinge, 010 - 486 65 15
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser