LÖRDAG 24 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Softwerk ser nyanlända som en resurs för IT-branschen

För Softwerk i Växjö är det en självklarhet att söka brett vid nyrekryteringar.
Svårigheter att rekrytera IT-kompetens?

Då kan en möjlighet vara att se närmare på vad gruppen nyanlända har att tillföra. För Softwerk i Växjö är det en självklarhet att söka brett vid nyrekryteringar. Det har resulterat i att nästan alla anställda har utländsk bakgrund.

Softwerk är ett av Smålands många framgångsrika IT-företag. De håller till på Videum Science Park i Växjö där deras VD Eddie Freij tar emot.

Syftet med mötet är att diskutera rekrytering av nyanländ kompetens, en fråga som är högaktuell inom IT-branschen just nu och som Softwerk har god kännedom om eftersom det är det IT-företag i Växjö som har högsta andel utlandsfödda i personalen, 22 av 27 anställda.

– Om vi vill nå tillväxt är de nyanlända en viktig grupp, där vi kan hitta många duktiga medarbetare, säger Eddie Freij.

En svårighet initialt är valideringen av kunskaperna, men där har de haft god hjälp av Linnéuniversitetet.

Viktigt är också att ha ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Det har funnits ett gap i kompetensen kring IT-yrkena hos Arbetsförmedlingen, men det har blivit bättre efter det samarbete vi haft i Småland mellan IT- branschen, Arbetsförmedlingen, IEC och Linnéuniversitetet. För att få kandidater som stämmer bättre med behoven har arbetsförmedlare fått utbildning direkt av företrädare för branschen. Jag har själv medverkat i det, berättar Eddie Freij.

Han tillägger:
– Min upplevelse är att Arbetsförmedlingen har blivit mer öppna för arbetsgivarnas behov och mer tagit en matchmaking-roll.

Med stöd från Arbetsförmedlingen har Softwerk bland annat kunnat anställa Bastian Khalil från Syrien på ett nystartsjobb.

– Det finns fler utlandsfödda med IT-bakgrund som snurrar runt på Arbetsförmedlingen när vi i branschen istället borde ta emot dem. Med ett lönestöd från Arbetsförmedlingen underlättar det att ta ett beslut om anställning. Det ger också oss som arbetsgivare möjlighet att fasa in en person i arbetet. Det är viktigt att vi som arbetsgivare vågar ta det steget, säger Eddie Freij.

Bastian Khalil berättar att han har en bakgrund som programmerare från ett företag i Damaskus och att hans ambition sedan han kom till Sverige 2013 hela tiden har varit att jobba kvar inom IT-branschen.

– Via Arbetsförmedlingen har jag därför bland annat gått en kurs i dataspråk och de förmedlade också kontakt med Linnéuniversitetet, som hjälpte till med valideringen av min kompetens. Just nu studerar jag också datavetenskap på distans där.
Det var Diana Unander Nordle på IEC och Linnéuniversitet som förslog kontakten med Softwerk. Efter en vecka blev Bastian Khalil erbjuden jobb där.

En anledning till att så många nyanlända jobbar hos Softwerk menar Eddie Freij är att företaget startades 2006 av de tyska universitetsstudenterna Rüdiger Lincke och Welf Löwe. Redan då anställde de många utbytesstudenter från bland annat Ukraina, som hade ett starkt driv i sig.

Softwerk har en värdegrund som går ut på att se alla människors potential, drivkraft och förmågor. För att stötta utlandsfödda erbjuds alla gratis svenskundervisning fyra timmar i veckan av företaget, både på grundläggande och avancerad nivå, med timanställda lärare.

– Det är frivilligt, men än så länge har ingen tackat nej. Även om engelska är teknikspråket försöker vi av integrationsskäl få alla att prata svenska med varandra. Själv får jag också fylla rollen som ankare eller ”pappa”. Jag stöttar dem så gott jag kan med allt möjligt som inte har med jobbet att göra, säger Eddie Freij.

Han tror att det för många äldre IT-företag kan vara ett svårare steg att ta in utlandsfödda i personalen eftersom både programmering och dokumentation är gjord på svenska.

– Många har dessutom byggt en homogen kultur bland sina anställda som kan vara svår att bryta. Då kan det vara ett stort steg att ta in en utlandsfödd person som inte talar svenska, men det är oftast den första personen som man upplever det jobbigast med, sedan brukar allt lösa sig.

Arbetsförmedlingens lokala kontaktpersoner för IT-branschen

Kalmar län: Petronella Carlevad, 010-488 77 05, petronella.carlevad@arbetsformedlingen.se .

Kronobergs län: Anna Dahl, 010-488 18 48, anna.x.dahl@arbetsformedlingen.se  samt David Shahrestani, 010-488 10 82, david.shahrestani@arbetsformedlingen.se .

För hjälp med rekrytering i Europa, via EURES (European Employment Services): Elena Tornberg, 010-486 15 10, elena.tornberg@arbetsformedlingen.se .

För mer information:
Diana Unander Nordle, projekt- och forskningskoordinator IEC, 0730 - 57 70 64
Ola Lindblom, branschstrateg Arbetsförmedlingen Småland Blekinge, 010 - 486 65 15
2018-03-20
MQ förstärker digitalt med ny E-handelschef och IT-chefVärldens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåt
Annonser