SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SSAB blir först i världen med fossilfritt stål på marknaden

Stålkoncernen SSAB presenterar nu en plan för att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden.
För första gången presenterades planen för omställningen till fossilfri stålproduktion från järnmalm för över 400 kunder och branschaktörer i samband med SSAB’s Swedish Steel Prize seminariedagar i Stockholm.

─ SSAB ska erbjuda det första fossilfria stålet till marknaden redan 2026. Vi vill inleda partnerskap med våra kunder kring gemensamma mål så att de kan bli först i världen med fossilfritt stål i sina produkter, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB.

Nyligen beslutades att HYBRIT-initiativet, där SSAB är en av ägarna, ska snabba på sitt arbete och att SSAB ska kunna leverera fossilfritt stål till marknaden redan under 2026.

I linje med SSAB:s globala mål planerar även företagets amerikanska verksamhet, som använder skrotbaserad elektrisk ljusbågsugn (EAF) –teknik, att ställa om till helt förnybar energi år 2022 i sin produktion i Iowa. Den amerikanska verksamheten kommer också att kunna erbjuda fossilfria stålprodukter, redan från 2026, med järnsvamp från Hybritprojektet i Sverige.

Att SSAB nu även vill engagera sina kunder i planerna för konverteringen till en helt ny ståltillverkningsteknologi är ett naturligt steg i företagets ambition att öka tempot i omställningen till fossilfritt.

─ Det är en helt ny marknad av fossilfria produkter som ska växa fram och det tar tid. Vi måste börja nu. Vi vill tillsammans med våra kunder hitta framgångsrika affärsmodeller för en introduktion av fossilfria produkter på marknaden redan 2026.

─ Fossilfritt stål kommer att bidra till att exempelvis bilindustrin, transport- och byggsektorn kan bli fossilfri. Tillsammans med våra samarbetspartners och kunder kommer vi kunna erbjuda en helt fossilfri värdekedja från gruvan till den färdiga slutprodukten, säger Martin Lindqvist.

2016 startade SSAB, tillsammans med LKAB och Vattenfall, HYBRIT-initiativet, med syfte att ersätta kol och koks som reduktionsmedel i ståltillverkningen och istället använda fossilfri vätgas. Intresset för fossilfritt stål har sedan dess vuxit snabbt.

I september var Martin Lindqvist inbjuden till FNs Climate Action Summit i New York, för att som enda stålbolag i världen vid toppmötet tala om möjligheterna till nettonollutsläpp från stålindustrin, något som hittills betraktats som en omöjlighet.

─ Vi vill visa att omställningen av stålindustrin är möjlig – och helt nödvändig. När vi visar vägen, tror jag fler följer efter, säger Martin Lindqvist.

Stålindustrin globalt står för cirka 7 procent av världens koldioxidutsläpp. I Sverige står ståltillverkningen för 10 procent och i Finland 7 procent. Tekniken att reducera järnmalm med vätgas istället för med kol är känd, men har aldrig framgångsrikt prövats i industriell skala. HYBRIT bygger nu en pilotanläggning på SSABs område i Luleå för järnsvamp (DRI) som ska stå klar sommaren 2020.

─ Den tekniska utvecklingen är redan i full gång. Genom att utmana en närmare tusenårig teknologi, ska vi i princip eliminera alla fossila koldioxidutsläpp. Hittills har CO2 varit en oundviklig restprodukt, en naturlag när man tillverkar stål från järnmalm. Med HYBRIT blir restprodukten helt vanligt vatten, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB och ordförande för HYBRIT.

Ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall har beslutat om investeringar om sammanlagt ca 1,7 miljarder kronor och svenska Energimyndigheten har beviljat statligt stöd om totalt 599 miljoner kronor.

Vidare har SSAB beslutat att ersätta de två masugnarna i Oxelösund med en elektrisk ljusbågsugn redan 2025, vilket tar bort merparten av utsläppen av koldioxid från SSAB i Oxelösund. Bytet till en ljusbågsugn är ett nödvändigt steg för att kunna använda den järnsvamp som kommer från Hybrits demonstrationsanläggning som tas i drift samtidigt.

─ Vi ska successivt konvertera hela produktionskedjan fram till färdigt stål i hela SSABs produktionssystem i Sverige, Finland och USA. Målet är att hela bolaget är fossilfritt senast 2045, säger Martin Pei.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mia Widell, Press Relations Manager, mia.widell@ssab.com, tel: +46 76 527 2501
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
TECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management SystemNordkoreanskt kopplad hotaktör
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa