SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkning

SSAB inleder nu en förstudie i Finland för fossilfri ståltillverkning.
Därmed tas, i linje med HYBRIT-projektet, nästa steg för en helt fossilfri stålvärdekedja. Tillsammans med Gasum, Neste och St1, inleder SSAB en Energy4HYBRIT-förstudie som stöttas av Business Finland för att undersöka användningen av fossilfria energikällor, främst sidoströmmar av biomaterial, för att ersätta fossila bränslen i vissa ståltillverkningsprocesser som exempelvis valsningen. Raahe-anläggningen kommer att vara SSAB:s pilotanläggning.

HYBRIT-initiativet, som ägs av SSAB, LKAB and Vattenfall, syftar till att ersätta koks med vätgas under tillverkningen av järnmalmsbaserat stål. Järnframställning står för cirka 90% av SSABs koldioxidutsläpp. Med den nya processen skulle restprodukten bli vatten istället för koldioxid.

Laboratorietester och en förstudie har visat att processen fungerar och en pilotanläggning som byggs i Luleå, kommer att vara klar 2020. Målet är ambitiöst. Med HYBRIT-initiativet är målet att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 10% och Finlands med 7%.

─ Det finska projektet är ett viktigt steg i vår strävan mot fossilfrihet i all vår verksamhet. Tillsammans med våra samarbetspartners ska vi införa en helt fossilfri värdekedja, från gruvan till färdig stålprodukt. Vårt mål är att bli först i världen med fossilfritt stål på marknaden redan 2026, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB.

─ Det gemensamma Energy4HYBRIT-projektet som nu inleds fokuserar på de återstående 10% av koldioxidutsläppet som har sitt ursprung i många andra ståltillverkningsprocesser än järnframställning. Ett av huvudmålen i förstudien är att undersöka möjligheten att använda andra bränslen än fossila bränslen i de här processerna. När det gäller biodrivmedel kommer projektet att studera möjligheterna att samla in, transportera och använda avverkning och andra bioavfalls- och sidoströmprodukter från Östersjöregionen, säger Harri Leppänen, chef för miljö- och säkerhet på SSAB.

SSAB Raahe kommer att vara SSAB:s pilotanläggning. Universitetet i Uleåborg och VTT (The Technical Research Center of Finland Ltd) att studera och modellera alla energiflöden. De energiföretag som är involverade i förstudien kommer att undersöka användningen och tillgängligheten av alternativa energikällor. Studien kommer att pågå fram till juni 2020.

För mer information om HYBRIT initiativet läs mer här:
https://www.ssab.se/ssab-koncern/hallbarhet/hallbar-verksamhet/hybrit
https://www.hybritdevelopment.com/

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Harri Leppänen, Director, Environment and Safety at SSAB, at harri.leppanen@ssab.com, tel. +358 40 557 8939
Mia Widell, Press Relations Manager, mia.widell@ssab.com, tel: +46 76 527 2501
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884