SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SSAB och Luleå Energi samverkar

För ett cirkulärt och fossilfritt energisystem i staden
SSAB och Luleå Energi har slutit en överenskommelse att tillsammans arbeta för ett cirkulärt och fossilfritt energisystem, när SSAB ställer om till fossilfri stålproduktion.

Teknikskiftet mot en fossilfri ståltillverkning har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med mer än 10 procent och är ett viktigt steg för att Sverige och Europa ska kunna nå sina klimatmål. Samtidigt skapas nya förutsättningar för den lokala fjärrvärmeproduktionen i Luleå som idag bygger på återvinning av restgaser från masugnsprocessen.

Överenskommelsen innebär att SSAB och Luleå Energi tillsammans kommer att utreda såväl tekniska som andra viktiga förutsättningar för att kunna ta tillvara restenergier från framtida fossilfria ståltillverkningsprocesser med målet att skapa ett cirkulärt och fossilfritt energisystem.

– Vi har en unik relation där vi i över 50 år har arbetat tillsammans för att ta vara på restenergier och skapa fjärrvärme lokalt. När vi nu planerar att bygga ett nytt produktionssystem i Luleå och därmed i stort sett ta bort alla våra koldioxidutsläpp, är målet att tillsammans med Luleå Energi se hur vi på bästa sätt kan bidra till Luleås fjärrvärmesystem även i framtiden, säger Tomas Hirsch, ansvarig för energifrågor på SSAB och SSABs styrelserepresentant i LuleKraft.

Nya förutsättningar bidrar till att utveckla fjärrvärmesystemet

I Luleå värms i stort sett samtliga småhus, flerfamiljshus och offentliga byggnader med hjälp av restenergier från SSAB. Idag har systemet en hög nyttjandegrad, samtidigt som det sker ett pågående arbete för att använda varje producerad grad värme på rätt sätt.

– Vi har ett väldigt stabilt fjärrvärmesystem i Luleå. I takt med att vi hittar fler möjligheter att nyttja tekniken, och kanske också hittar nya källor för fjärrvärme, fortsätter vi också utveckla systemet.

Fjärrvärmen är redan idag cirkulär, och tillsammans med SSAB är målet att Luleåborna ska få värme som både är fossilfri och cirkulär, avslutar Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Läs mer om SSABs omställning:

SSAB planerar för nytt produktionssystem i Norden och tidigarelägger den gröna omställningen - SSAB

För mer information:

Luleå Energi:
Jacob Westman, chef Varumärke och Kommunikation, 0920-26 44 13, jacob.westman@luleaenergi.se

SSAB:
Mia Widell, presschef SSAB, +46765272501, mia.widell@ssab.com
Kontaktinformation
Postadress
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556016-3429
Grundat: 1918
Anställda: 13639
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Kontakter

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
Säljchef
xx
Johan Lundin
-

Filmer

Superpowers of steel

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN