SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stålåret 2019: Nu laddar vi om

Hur utvecklar sig stålmarknaden framöver? Efterfrågan, handelshinder, råvarupriser och valutaeffekter är några områden som har påverkan.
Mitt garage har det senaste året varit ockuperat av ett sportbilsprojekt. Inte mitt eget, utan sonens. Men det har varit kul att följa hur bilen tagit form, steg för steg, och igår var den plötsligt färdigbyggd. Det är bara besiktning kvar. Med känslan av tillfredställelse som ett avslutat projekt innebär, kommer också ett slags tomhet: Vad sker nu?

Jag ska ladda om, städa ur garaget och sedan starta ett båtbygge!

Lite samma sak gäller för oss i stålbranschen: semestern är över och vi laddar för en höst med hårt arbete.

Det har talats och skrivits mycket om högre malmpriser. Olika siffror har nämnts, men de är inte helt enkla att relatera till. För att förstå gjorde jag lite efterforskningar. Som källa använde jag SBB Platts Steel Price Analyzer.

Den första september 2018 var spotpriset för brasiliansk malmpellets (”SB01095 - Raw Materials/ Iron ore pellet / Brazil export”) 103,12 USD per ton. Enligt Worldsteel Association behövs det 1 370 kg malm för att göra ett ton stål. Det betyder att malmkostnaden var cirka 141 USD per ton stål. Första augusti 2019 kostade samma pellet 160,09 USD eller nästan 220 USD/t stål. Det är 78 USD/t högre kostnad!

Om vi startar jämförelsen vid årsskiftet är ökningen mer än 50 USD/t stål. Verken köper naturligtvis inte allt råmaterial till spotpriser, men min tanke är ändå att detta är huvudorsaken till den minskade lönsamhet som flera Europeiska plåtproducenter presenterat i sina kvartalsrapporter.

Om vi fortsätter med återblickarna, rapporterar medlemmarna i Stål & Metallföreningen att man tillsammans sålt knappt 629 000 ton stål från sina lager under de första sju månaderna av 2019. Det är en minskning med 2,3 procent jämfört med 2018. Däremot har försäljningen av produkter levererade direkt från verk ökat 2,7 procent till drygt 89 000 ton.

Den senaste analysen från MEPS publicerades 19 juli. För platta produkter spår de att spotpriserna kommer minska med 5–7 EUR per ton under juli och sedan succesivt öka med cirka 30 EUR/t till första oktober. Stabila priser i oktober och november följt av ytterligare ökning om 10 EUR per ton till första januari. För långa produkter ser de en snarlik utveckling, men med ett prisfall om 5 EUR/t från första oktober till 1 november. Även för långa produkter spås en uppgång till 1 januari. Sammantaget kvarstår intrycket från förra utgåvan. Det finns i nuläget inga tecken på radikala prisförändringar.

Var och en kan själv slå upp tidningarnas affärssidor och där läsa om alla möjliga skräckscenarier vilka kan tänkas ha påverkan på konjunkturen, men alla kan väl inte slå in? I alla fall inte samtidigt.

En sak som är säker det är att BE Group ställer ut på Elmia Subcontractor i Jönköping 12–15 november. Hoppas vi ses där!

MAX FJAESTAD
PRODUKT & INKÖP
BE GROUP SVERIGE


PS: Bilprojektet är en replika av Lotus Super Seven. Den består av idel kända material: 25 mm fyrkantsrör och 1 mm aluminiumplåt runt en tvåliters Fordmotor med dubbla förgasare.

BE Group Sverige ingår i koncernen BE Group, ett ledande handels- och servicebolag med ett brett sortiment inom stål, rör, specialstål, armering, rostfritt stål och aluminium. BE Group är etablerat i åtta länder i nordöstra Europa.
Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN