SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stålåret 2020: ett helt nytt perspektiv

2020 startade bra, med en återgång till mer normala förhållanden för stålindustrin. Balansen mellan utbud och efterfrågan blev bättre. Sedan vet alla vad som hände, världen bytte skepnad på bara ett par veckor.
Det som vi tyckte var störande i februari, har vi glömt bort idag. Nu har vi riktiga problem. Liv och död, nedläggningar, permitteringar, smittorisk och så vidare. Med dessa rader försöker jag reda ut hur vi som jobbar med stål påverkas.

Tillgängligheten på i stort sett alla former av stål är god, trots att producenterna anpassat sin produktion genom att stänga masugnar, minska skiftgång, tidigarelägga underhållsstopp och korttidspermittera personal. De minskande volymerna leder ofta till längre valsningsintervall och att det kan vara svårare att koordinera transporter. Nu startar tung industri successivt upp i Europa och det kan tänkas att tillfälliga bristsituationer kan uppstå.

Spotpriserna för stål sjönk under större delen 2019, för att stärkas under de sista månaderna. Det tycks som om den uppgången nu backar. Som exempel kan nämnas SBB Platts prisutveckling för grovplåt i Nordeuropa. Den bottnade ut i mitten av november 2019 och steg sedan med 30 EUR/t fram till en topp 31 mars 2020. Därifrån har den sjunkit 20 EUR/t fram till 12 maj. Med tanke på producenternas låga lönsamhet finns inte utrymme för stora prissänkningar om inte kostnadsmassan kan minskas.

Eurometal (paraplyorganisation för de Europeiska branschorganisationerna för ståldistribution) informerar på sin hemsida att Europakommissionen ser över importkvoterna för stål. EC gick ut 1 maj och bad om remissvar senast 7 maj, vilket tyder på rekordsnabb hantering. Det är logiskt att EU kommer stärka gränsskyddet mot importerat material, eftersom man ändå kommer att behöva gå in med finansiellt stöd till stora delar av stålindustrin i Europa. Eurofer, som är överorgan för de Europeiska stålproducenternas branschorganisationer, skrev 12 maj i sin marknadsrapport för andra kvartalet att man på grund av osäkerheten orsakad av Covid-19 pandemin inte ger prognoser på marknadsutvecklingen för 2020 och 2021, men tillägger att man ser tydligt negativ påverkan under både kvartal 3 och 4, 2020 och förväntar sig en normalisering av efterfrågan först i början på 2021. Det bör ses som en partsinlaga av en bransch som i början av året såg bättre tider efter att ha sett minskade volymer och priser under hela 2019 och som i mars fick en ny käftsmäll av pandemin.

Svenskt näringsliv presenterade 28 april en rapport som heter ”Ekonomiska scenarier i coronakrisen” där man räknat på tillväxt, sysselsättning och arbetslöshet för tre olika lägen. Man jämför med tidigare kriser och det är tydligt att svensk ekonomi kommer att påverkas starkt av pandemin, BNP-tillväxten 2020 beräknas hamna på mellan -8 till -11%.
Covid-19 kommer säkert att få många företag att uppdatera sin strategi och titta på hur risker kan minskas och delas. När ni samlar in fakta för att se över försörjningsstrategin för stålprodukter är vi på BE Group gärna med. Prata med din kontaktperson.

Ta hand om varandra!

MAX FJAESTAD
PRODUKT & INKÖP
BE GROUP SVERIGE


Jens Karlsson
Marknadskoordinator
jens.karlsson@begroup.se
040-384124
Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN