SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Störst i Småland!

Att inte känna begränsningar är en skön känsla. Att fördubbla sin maskinkapacitet är ännu bättre förstås.
Det har HEMA i Älmhult gjort. Med råge!

HEMA Rostfritt AB har 23 anställda. På Lillsjöns Industriområde ryms hela verksamheten på generöst tilltagna 8000 kvadrat. Storleken behövs, för här tillverkas vattenreningstankar modell större. De vanligaste är sju meter höga, men även tankar med tolv meters höjd byggs emellanåt i lokalerna. Runt 250 ton rostfritt förädlas årligen. Vi tittade in och fick en rundvandring av VD Stefan Moberg.

Två giganter sida vid sida
Det första man ser när man kommer in är en glänsande ny 20 meter lång fiberlaserskärmaskinen på 6 kW. Den har installerats under våren och har kapacitet att skära plåtar med 6,2 meters längd en bredd på 2,5. Det är imponerande i sig, men det speciella är att det i samma rum står en liknande, fast äldre.
– Den är på 4 kW och är ännu längre med sina 23 meter. Med den kan vi ta plåtar upp till 8 meters längd vilket vi behöver skära ibland för våra största vattentankar säger Stefan.

Export till Thailand
Företaget bildades 1970 och är idag ett rent legoföretag som tillverkar stora tankar och rostfria anläggningar för kunder som Nordic Water, Åhus Vin & Sprit, GB-glass, Larsson Starch och kommunala vattenreningsanläggningar med mera. Man kan därför anta att vi alla i någon form kommit i kontakt med en produkt som på något sätt passerat HEMA:s tillverkade produkter.
– Så är det nog, men mycket av det vi gör går även på export. Runt 75 procent ungefär, Thailand producerar fem gånger mer stärkelse än hela Europa, så många anläggningar går dit berättar Stefan.

Föregångare
Det är alltid spännande med stora maskiner. Här i Älmhult var man bland de första i Norden med en 8-meters laser. Det är den som står kvar i samma rum som den nya. Laseroperatören Håkan Moberg minns när han startade den första laserskärarmaskinen som på den tiden var en revolutionerande maskin.
– Det var vecka 17 år 2001 då vi tryckte på startknappen, det var en speciell känsla minns jag, och den har gått många timmar sedan dess.
En riktig trotjänare med andra ord. Är den pensionerad nu?
– Nejdå, vi körde den igår, och vi har ordrar som ligger på den, de allra största tankarna vi får beställningar på behöver just den här storleken. Det är klart att den nya är snabbare, i den är det bara att lägga in plåten och trycka på start. Skärhastigheten med fibertekniken är imponerande säger Håkan Moberg.

Ny säljare imponerad
Både den gamla och nya lasern förmedlades till HEMA av Bystronics säljare Thomas Eklund som började på det södra distriktet 1989 och gick i pension före årsskiftet. Den trevlige och sympatiske Thomas besökte under sina 31 år så gott som alla mekaniska verkstäder i hela södra Sverige.

Nu efterträds han av Jannis Kolimenos och vi undrar lite nyfiket vem han är som nu kommer att besöka verkstäder i distriktet?
– Jag föddes i Trelleborg för 49 år sedan och bor sedan 15 års ålder i Malmö. Tidigare har jag sålt tryckeriutrustning inom den grafiska branschen vilket fört mig ut över hela Europa, så jag har lång erfarenhet av stora anläggningar och kapitalprodukter. I höstas klev jag över till Bystronic då Thomas gick i pension och ser fram emot att träffa både gamla och nya kunder.
Vad gör du på fritiden?
– Jag har hållit på med fridykning sedan jag var 11 år, och spelat med i Svenska Landslaget i undervattensrugby under fyra år. Jag har fått vara med att ta guld i tre nordiska mästerskap!
Det var imponerande, så du simmar inte bara på ytan?
– Nej, jag tar ett djupt andetag och går neråt, mitt personbästa är 30 meter djupt där jag även fiskat med harpun.
Och nu har du dykt in på djupet av fiberlaserskärmaskiner och kantpressar och maskiner som hjälper mekaniska verkstäder att skapa tillväxt i verksamheten?
– Ja, och det känns spännande. Att besöka HEMA här i Älmhult var trevligt och imponerade att se en riktigt stor fiberlaser in action.

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Per Göransson (VD). per.goransson@bystronic.com

HEMA Rostfritt AB:
Stefan Moberg (VD) stefan.moberg@hemarostfritt.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN