SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stålåret 2019: vart är vi på väg?

Hur utvecklar sig stålmarknaden framöver? Efterfrågan, handelshinder, råvarupriser och valutaeffekter är några områden som har påverkan.
Liksom deltagare i SVT:s ”På spåret” spanar vi intensivt efter tecken, ledtrådar och indicier som kan ge svar. Vissa saker svischar förbi snabbt, annat sägs i kryptiska gåtor, men en hel del är ganska klart.

I Teknikföretagens konjunkturprognos skriver chefsekonomen Mats Kinnwall att avmattningen i världsekonomin, som började i slutet av 2017 för att sedan ta en paus i början av 2019, kommer fortsätta under resten av 2019. Sedan ökar tillväxten igen redan 2020. Läs hela rapporten på Teknikföretagens hemsida.

De stora stålproducenterna har naturligtvis god omvärldskunskap och en tillfällig svacka i efterfrågan, samtidigt som de har betydligt högre kostnader för insatsmaterial (främst malm), är för dem en tuff kombination. Som marknadsledande producent presenterade därför ArcelorMittal den 7:e maj att man under en begränsad tid drar ner sin produktionskapacitet med ca 3 miljoner ton på årsbas. Bland annat genom att lägga verket i Krakow i malpåse. Det spekuleras i nyhetsbrevet Steel Business Briefing om att andra kan komma att följa exemplet om det behövs. Syftet är att matcha minskad efterfrågan med minskat utbud och därmed undvika priskrig.

Den 3:e maj publicerade Europeiska Kommissionen nya anti-dumping och anti-subsidie insatser, utvecklade för att säkerställa rättvisa marknadsvillkor för EU:s stålproducenter. Det bygger på en EU-lag instiftad i december 2017 och används nu första gången i praktiken för att tullbelägga import av plåt med organisk beläggning från Kina. Det blir tullar i intervallet 13,7% till 58,3% och är en förlängning med fem år av den ursprungliga antidumpningsåtgärden för dessa material som startades redan 2013. Skillnaden är således att den nya lagen gör det enklare att sätta upp skyddstullar om utländska producenter har otillåtet stöd.

Analysföretaget MEPS publicerade den 24 april en ny sammanställning av historiska priser och – mest intressant – prognos för utvecklingen av priserna månadsvis. För platta produkter förväntar de sig en stegvis sättning ner till en lägstanivå i juli som ligger cirka 15 EUR/t lägre än dagens nivå. Därefter stiger priserna igen fram till oktober, då man räknar med nivåer som ligger runt 15–20 EUR/t högre än idag. För långa produkter spås en liknande utveckling: ner cirka 15 EUR/t till juli och därefter upp igen 20 EUR/t till september. För armering spås en mindre sättning och ett större lyft. Troligen en säsongseffekt.

Sammantaget ser jag en bild framåt med ganska små prisförändringar. En riktigt osäker parameter för oss svenskar är den nu så omtalade kronan. Varje 10 öres förändring av växelkursen motsvarar cirka 1 procent på priset för importerat stål. För inhemsk produktion slår det såklart mindre. I Svenska Dagbladet den 9 maj säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist att det är ”riksbankens fel att kronan är så svag”. SEB spår fortsatt försvagning och varnar för att kronan kan komma att sjunka till 10,90 SEK/EUR fram till årsskiftet.

I samma tidning uttrycker Investors ordförande Jacob Wallenberg en oro för att den svaga valutan gör svenska exportföretag mindre konkurrenskraftiga på lång sikt.

– När de kan sälja sina varor billigt utomlands finns det en risk för att de tappar bort den nödvändiga effektiviseringen, säger han.

En glad nyhet är att medlemmarna i Stål & Metallföreningen rapporterar att man tillsammans sålt 1,45 procent mer stål (ton) från sina lager under första kvartalet 2019 jämfört med 2018.

Som avslutning hoppas jag att våra kära ”Tre Kronor” inte drabbats av devalvering utan lyckas med att ta ett tredje VM guld i rad i ishockey. När ni läser detta vet ni hur det gick, jag lever på hoppet!

Max Fjaestad
Produkt & inköp
BE GROUP SVERIGE
Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN