SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

STÅLÅRET 2020: NU VÄNDER DET, MEN OLIKA SNABBT

Stålbranschen fortsätter att utvecklas med stark påverkan av pandemin och marknadsanalysen omfattar denna gång rubrikerna "Global utveckling - Europa - Tufft för producenterna - Starkt ökade stålbehov - Priserna".
Valet i USA är över och en ny president har korats i ett val med historiskt många röstande. Det blev en riktig nagelbitare till slut och en viktig seger för demokratin, men det är ingen enkel uppgift som väntar den nya presidenten, Joe Biden.

Fyrtiofem män och inga kvinnor har haft ämbetet innan Joe Biden. Bara tio av dem har misslyckats med att bli omvalda. Senaste gången det hände var för 28 år sedan, då George H. W. Bush förlorade mot Bill Clinton. Även om Trump fick se sig besegrad så kan vi konstatera att han har satt ett rejält avtryck i stålindustrin. Främst genom skyddstullar mot import, men också genom andra åtgärder. En mer frihandelsvänlig politik skulle sannolikt göra gott för stålproducenterna, men frågan är om frihandel är Joe Bidens paradfråga?

GLOBAL UTVECKLING

I mitten på oktober släppte World Steel Association en uppdaterad version av sin närtidsprognos. Läs gärna ”Short Range Outlook” på www.worldsteel.org om du vill veta mer. De skriver att stålbehovet 2020 kommer minska mindre än tidigare befarat, med -2,4 procent till 1725 miljoner ton jämfört med 2019, och att det 2021 kommer öka med 4,1 procent till 1795 miljoner ton.

Dragloket är Asien, främst Kina, där det fortsatt råder stålboom vilken håller råvarupriserna på en hög nivå.

EUROPA

För länderna i EU 28 spår World Steel ett tapp på -15,2 procent till 134 miljoner ton 2020, och en ökning med 11,0 procent till 149 miljoner ton 2021. Det låter som en stor återhämtning, men då ska man betänka att stålbehovet i Europa 2019 var drygt 158 miljoner ton.

Den europeiska stålverksorganisationen, Eurofer, redovisade nyligen liknande, men något mer optimistiska, siffror. De menar att det blir full återställning redan under 2021.

TUFFT FÖR STÅLPRODUCENTERNA

Den stora minskningen av stålbehovet i Europa gjorde att den väntade prisuppgången i början av 2020 helt kom av sig. I många fall föll priserna ytterligare. Minskad volym, lägre priser och högre råvarukostnader blev en besk cocktail för stålproducenter i Europa som redan hade det knapert. Detta kan ses tydligt i finansiella rapporter och också i det starkt ökade intresset av konsolidering. Man försöker skapa starkare och större allianser som har bättre möjligheter att variera sin produktionsvolym. Det krävs också starka företag för att kunna genomföra den revolution som utsläppsfri järnframställning innebär.

STARKT ÖKADE STÅLBEHOV

De senaste månaderna har fordonsindustrin i Europa ökat sina inköp. Producenterna har varit försiktiga med att öka sin kapacitet med underskott som följd. Ledtiderna och spotpriserna för varmvalsad, kallvalsad, belagd plåt och även aluminiumplåt drog iväg och fortsätter att öka. Importalternativen har inte velat möta priserna, eftersom deras hemmamarknader är goda.

Långa produkter, grovplåt och byggstål vänder sig inte till fordonsindustrin och upplever inte samma ökning av behoven. Enligt SBB Platts har spotpriset för stålskrot (Rotterdam shredded) haft en uppåtgående trend sedan början på april. Det trycker upp produktionskostnaden för armering, långa produkter, specialstål och andra skrotbaserade stål. Även svenska Järnbruksförnödenheter visar på sin hemsida ökade skrotpriser efter semestern.

PRISERNA

Som beskrivit ovan, har i stort sett alla europeiska producenter behov av högre lönsamhet. De kommer att försöka höja sina priser ytterligare och för eftertraktade produkter kommer de sannolikt lyckas, för andra inte.

Fortsätt ta hand om varandra!

MAX FJAESTAD
STRATEGISKT INKÖP
BE GROUP SVERIGE

Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa