TISDAG 21 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stabil och anrik 70-åring firar hela året

Två gamla anrika företag, två olika företagsnamn och två ägare, ett gemensamt mål.
Två gamla anrika företag, två olika företagsnamn och två ägare, med ett gemensamt mål, bäddar för långvarig och långsiktig succé med nöjda kunder

Året var 1948 då den 29-årige Artur Davidsson startade sin verksamhet i Uråsa. Artur sålde lantbruksmaskiner och 1952 såldes den första traktorn. Verksamheten växte och 1961 flyttade den till Ingelstad och i samband med detta, startades också en egen verkstad. 1973 tog svärsonen Hans Färdigh över verksamheten och under hans tid som ägare och VD, fortsatte verksamheten att utvecklas och växa. 1988 började Jonas Arvidsson som mekaniker och tretton år senare, 2001, påbörjade även Karl-Johan Karlsson sin yrkeskarriär i samma företag.

Åren gick och både Jonas och Karl-Johan hann prova sina vingar i andra företag, men efter ett par år återvände de båda till Uråsa Maskinaffär. Denna gång som kompanjoner och ägare, då de 2013 övertog verksamheten när Hans Färdigh gick i pension.

Uråsa Maskinaffär ligger strategiskt utmed väg 27 och har legat på samma plats sedan 1980. Många stannar gärna till och det är inte bara maskiner som säljs, utan även verktyg och gräsklippare. När Jonas och Karl-Johan övertog verksamheten, var det första de gjorde att måla om byggnaden och fräscha upp verkstaden.

Under 2017 påbörjades en större renovering och under året färdigställdes butik, personalutrymmen, kontor, omklädningsrum och duschutrymmen. Butiken har blivit dubbelt så stor och där kan man köpa allt från handskar till stora maskiner. Fas två blir att bygga ett inbjudande tak över entrén och i framtiden kommer man att bygga ut verkstaden, där man idag får plats med fyra stora maskiner.

Ett år efter att Jonas Arvidsson och Karl-Johan Karlsson köpt Uråsa Maskin, togs nästa steg för att stärka sin konkurrenskraft. Då köptes Carl Nilsson i Älmhult, som sålde samma maskinprogram som Uråsa Maskinaffär.

2014 firade Carl Nilsson, detta anrika företag, 100 år och historien börjar 1914, då Carl Nilsson, efter några lyckosamma år som guldgrävare i Alaska, kom tillbaka med pengar för att starta sin verksamhet. Allt började med en mjöl-, spannmåls- och gödningsämnesbutik, men utvecklades sedermera till en maskinaffär. Carl Nilsson har en stor butik och omsätter cirka 20 miljoner bara i butiken.

Carl Nilsson är Sveriges äldsta återförsäljare av Söderberg & Haak och då även Uråsa hade inlett samarbete med Söderberg & Haak, så kändes det som en god idé att äga båda företagen. ”Kunden blir den stora vinnaren”, säger Karl-Johan. ”Genom affären fick vi ett större geografiskt område, med större volymer, som ledde att vi kunde utöka vår service och flexibilitet.”

Viktor, arbetar sedan fyra år tillbaka som mekaniker hos Uråsa Maskin och han började arbeta i verkstaden direkt efter skolan.

”Jag trivs tillsammans med mina arbetskollegor och att få arbeta med maskiner. Ingen dag är den andra lik och det är kul att lösa de problem som uppstår. Jag uppskattar de utbildningar som vi får hos Söderberg & Haak, som ger mig en chans att utvecklas”.

Uråsa Maskinaffär och Carl Nilsson ligger sju mil från varandra och trots avståndet så har man dagligt samarbete som gynnar bådas affärer. ”Fördelen är att vi kan samarbete med personal och maskiner. Vi kan hjälpas åt, om det blir några toppar”, säger Jonas Arvidsson.

”Service och närheten till våra kunder, är vår styrka”, säger Karl-Johan. Bolagen utnyttjar modern teknik och effektiva system i sitt dagliga arbete. Genom att använda sin kompetens och kreativitet, förblir man konkurrenskraftig och med effektiv planering ser man till att arbetet flyter jämt och är klart för nästkommande individ att ta över processen.

Området kring Uråsa är ett bra jordbruksdistrikt då det är öppet landskap. Krones vallmaskiner (slåtterkrossar, pressar, vändare, strängare) säljer bra och maskinerna från Amazone går i vågor ”men det känns som vi arbetar med helt rätt produkter” säger Karl-Johan. Han påpekar att maskinbranschen har varit snurrig och turbulent en period och att det dröjer nog ytterligare en tid innan det rättar till sig, men man ser med tillförsikt fram emot framtiden.

Uråsa Maskins 70-årsjubileum firas kontinuerligt under året. I början av året arrangerades en PUB-kväll, då det dukades upp i verkstaden dit 110 gäster bjöds in till mat och mingel. I mars höll Uråsa sin årliga maskinvisning, med ännu fler maskiner på plats, vilket resulterade i ett besöksrekord. Karl Johan berättade att man siktar på att göra något till sommaren och att 70-årsfirandet kommer att märkas hela året. Håll utkik på deras Facebooksida så att ni inte missar några arrangemang.

Jonas och Karl-Johan är väldigt måna om både sin personal och sina kunder. Som anställd är det viktigt att man förstår vilken anda man för vidare. I mars 2017 åkte man tillsammans med sina respektive ned till Söderberg & Haak i Staffanstorp och det gav en möjlighet för alla att se vad Söderberg & Haak gör och vilka de är.

”Söderberg och Haak arbetar, som vi, långsiktigt och målmedvetet, med att sätta kunderna i fokus”, avslutar Karl-Johan. Tillsammans med deras kompetens och breda maskinsortiment bryter vi ny mark.”

För mer information, kontakta

Jonas Arvidsson , telefon 0470-73 80 51, email: jonas.arvidsson@urasamaskin.com

Karl-Johan Karlsson, telefon 0470-73 80 53, email: kalle@urasamaskin.com
2018-08-16
Rafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
2018-08-14
Kungen besöker Trä & Teknik på Svenska MässanNyskapande fjäder i självvärmande nappflaska Scantruck laddar för Elmia Lastbil Ny medlem i koncernledningen på InterrollDen lilla stegmotor­styrningen SMCI33 är till stor hjälp vid maskinoptimering20 augusti sista ansökan för Nordic Edtech AwardsPetzl DUO S - Ny ljusstark jägarlampaInnovation som grunden till framgång!Tack för en lyckad maskinmässa på SolvallaHitachis storsäljare på Entreprenad LiveFrida Ronge blir ambassadör för hållbart fiskeAltia i nytt samarbete med Hernö GinSvenska priser på Mercedes V6-pickupHumanoid robot senaste medarbetaren på TUITid att uppgradera din gamla spänningsreferens till Fluke 732C/ 734CStörre avrop gällande infotainment till kollektivtrafikenSå mycket mer än det "gamla visitkortet" av papperBilfinger fortsätter arbetet med att certifiera sina projektledareSträngbetong levererar brobalkar till ny bro i HärnösandFem fastighetsutvecklare kraftsamlar för Luleås framtidDigitalisering förbättrar vården50 år med fjärrvärme i TranåsStark orderingång förbättrade orderstocken
Annonser