MÅNDAG 14 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Standarder får världen att fungera

Standarder finns överallt i vår vardag, men vi tänker sällan på dem.


Tänk dig att du ska stoppa in ditt bankkort i en bankomat, men ditt kort passar inte. Eller att du stannar vid ett trafikljus och ett blått sken blinkar. Gemensamma lösningar på gemensamma problem, så kallade standarder, hade gjort våra liv betydligt svårare om de inte hade funnits.

– Standarder förekommer överallt och är ett starkt verktyg för att skapa förståelse, säger Henrik Smedjegård, tjänsteägare för SSG Standarder.

Gemensamma standarder finns med oss dagligen, allt ifrån elkontakter till tidsangivelser och adresser. Det är någonting som många tar för givet i sitt liv och något man inte alltid tänker på eller ser. Men bakom varje standard finns ett arbete och en grupp människor som tillsammans har kommit överens om hur man bäst får något att fungera för många.

– En standard är resultatet av vad en grupp experter enats om i en gemensam lösning för hur något ska vara, säger Henrik Smedjegård. Det är ett bra verktyg för att säkerställa kvalitet och följa lagar. När många har samma behov så är det klokt att komma överens om hur man bäst löser det.

En förutsättning för en hållbar industri

Standarder förekommer även inom industrin. Redan på 50-talet initierade SCA ett samarbete med kringliggande skogsbolag om att försöka ha gemensamma branschstandarder när man upphandlade komponenter till anläggningarna. Målet var att försöka påverka de då få leverantörerna att bygga kostnadseffektiva och hållbara anläggningar.

– Trots att det är över 60 år sedan så är idén med standarder lika aktuell då som nu, säger Henrik Smedjegård, att vara kostnadseffektiv och minska resursslöseriet.

SCA:s samarbete kring standarder blev till slut ett eget bolag, det som idag är SSG, Standard Solutions Group. Och utvecklingen av standarder har fortsatt i rask takt. Idag finns fler än 300 stycken, sprungna ur SSGs tio kommittéer där tekniska experter inom sina områden sitter. Tillsammans diskuterar de vilka gemensamma problem eller behov som de har, och hur man kan lösa dem tillsammans. I kommittéerna bildas sedan arbetsgrupper med experter där SSG driver arbetet med inspel av myndigheter eller sakkunniga. Resultatet från arbetsgruppen blir en standard.

– När smarta människor får sitta tillsammans kan det hända bra saker, säger Henrik Smedjegård. Det unika med SSGs standarder är att det är just användarna i industrin som styr vilka standarder som tas fram. Det kan vara en vägledning, hur något ska tillverkas eller det ska underhållas. Ofta handlar det om hur industrianläggningar ska byggas och underhållas på ett hållbart, ekonomiskt och arbetsmiljömässigt sätt över tid.

Standarderna ger konkreta råd

Oftast ger standarder anvisningar om vilka krav som måste uppfyllas för att något ska vara korrekt. SSGs standarder har dock en mer konkret utgångspunkt, De kan ge direkta råd, så som hur du ska isolera, hur en plåt ska målas, var en pump ska placeras, hur trappor och räcken ska utföras för att klara laster och vara säkra. En sorts best practice inom industrin, baserade på kraven i ISO- eller europeiska standarder.

– Våra standarder tittar på de bästa praktiska lösningarna inom industrin och är inriktade mot slutanvändaren - industrianläggningarna, säger Henrik Smedjegård. Om man ska bygga en industrianläggning och ställer krav enligt en SSG-standard så behöver man inte tänka ut en ny teknisk lösning och fundera på om det håller måttet eller uppfyller krav. Det är industrin själv som har tänkt ut det. Det är en mer konkret förlängning av en internationell standard.

En viktig funktion för vår omvärld

Så skulle vi inte ha enats om hur vi vill att saker och ting ska fungera hade vår vardag blivit betydligt mer komplicerad. Något man hade insett när man åker till en annan kontinent och upptäcker att mobiltelefonladdaren inte går in i eluttaget.

– Gemensamma lösningar på problem, det vill säga standarder, var en förutsättning för ett ekonomiskt och tekniskt hållbart samhälle för 60 år sedan när SSG bildades och är det även i minst lika hög grad idag, säger Henrik Smedjegård

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-03
Schneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskapÅtta myndigheter tar krafttag mot brott i byggsektornRejlers förvärv från Neste Engineering Solutions är slutförtAriya Finergy tecknar ramavtal om förvärv av produktionslina i KenyaBygma kraftsamlar i Skellefteå – slår ihop två anläggningarInterrolls nya anläggning i Thailand i full drift Interrolls nya anläggning i södra Tyskland börjar med investeringar på 40 miljoner euro
2019-09-30
Nya förvaringssskåp för litiumjonbatterier – från DENIOSOla Tengroth blir ny vd för LesjöforsHöganäs AB prisas för sitt jämställdhetsarbeteManitou MRT2550 den perfekta maskinen för Skanska FyrstadIngenjörerna på Industridagen: Study Friday-modellen ger livslångt lärandeNytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknikBonbio inleder samarbete med Helsingborg stad kring cirkulär stadsodlingTele2 storlanserar: Sveriges mest generösa familjepaket och utökad roaming i 60 länderContinental lanserar framtidens smarta däckBublar Group vinner globalt ramavtal för ScaniaSmart Eye erhåller ytterligare åtta design-wins från nuvarande japansk och europeisk OEM
2019-09-27
WAGO Touch Panels 600Mimecast underlättar övergång från Symantecs Email Security.cloud Ferry Svan klar för VM i Timbersports – tävlar om världsmästartiteln Företag får chans till fem timmars gratis rådgivningMekonomen starkaste varumärket i branschenStort klimatengagemang inom SacoStor efterfrågan på jul- och nyårsflyg till Sälen och ÅreVänsterpartiet uppmanar regeringen till samtal för att stoppa döden på jobbetÖkad användning av digital teknik i arbete och privatliv väcker olika strategierSaab får Squadron 2020-beställning från Finland
2019-09-26
Xylem Water Solutions global sponsor för Stockholm Junior Water PrizeSe nyheterna i SOLIDWORKS 2020 och lär dig mer om 3d-printBrist på rätt kompetens hotar svensk gruv- och stålindustriEvergrande samarbetar med världsledande bilindustri­företag för att stärka sin NEV-utveckling
Annonser