TORSDAG 22 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Starta hjärtan med hjälp av drönare!

Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.
Idag på alla hjärtans dag kommer Liberalerna att lämna in en motion om att Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.

- Ny teknik kan rädda liv på ett sätt som vi inte ens drömt om för några år sedan. Jag vill att Skåne ska ligga i framkant och dra nytta av alla framstegen, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare i Region Skåne.

. – Det är otroligt viktigt att det finns. Detta är ett nytt sätt att nå ut till alla skåningar. En hjärtstartare räddar liv, säger Christer Sörliden (L) ledamot i regionfullmäktige.

En drönare kan användas för många olika ändamål, den kan flyga av sig själv eller fjärrstyras. Använt på rätt sätt kan tekniken användas för att utveckla hälso- och sjukvården i Skåne. På flera håll har man nu t ex utvecklat drönare som kan transportera hjärtstartare för att hjälpa människor som drabbats av hjärtstopp.

Ett system med hjärtstartardrönare skulle öka tryggheten för många människor särskilt i vårt län med många äldre boende i glesbygd. Ambulanser har ofta långa utryckningstider i dessa områden och hjärtstartardrönare skulle kunna rädda liv.Drönarna kan därför vara ett viktigt komplement dit ambulanser har svårt att nå i tid. I ett försök inom området genomförs i norra Roslagen och på Karolinska Institutet testas och utvärderas drönarsystem inom hälso- och sjukvården. Systemet bygger på en samverkan med SOS Alarm räddningstjänsten.

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. På årsbasis innebär det att av de 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus så överlever 500 personer (Källa: Sveriges Hjärtstartarregister).

Den viktigaste enskilda faktorn för att öka överlevnaden är att minska tiden mellan hjärtstopp och det att patienten defibrilleras. Att snabbt kunna få tillgång till en hjärtdefibrillator (eller i folkmun hjärtstartare) är med andra ord avgörande för att kunna rädda liv vid ett hjärtstopp.

Motionen bifogas.
För mer info kontakta:
Gilbert Tribo (L), gruppledare - 0768-87 03 07
Christer Sörliden (L), ledamot i regionfullmäktige - 070-767 40 73
2018-11-19
Sverige når långt över målen för återvinning av förpackningarBahco erbjuder en komplett verktygsserie för arbeten på hög höjdAtt köra med gott samveteElitfönster lanserar Svanenmärkta fönsterNytt projekt ska utveckla självstyrande skogsmaskinerLinde Roadster vinner prestigefylld designtävlingEuropa minskar avfallet -förebygg elavfall och reparera elektronik med GreenhackGBGProton Lighting deltar i Wasteland - ett unikt samarbete mellan företag och universitetBilligare energi, men dyrare elCepa firar 40 år på Elmia SubcontractorPon Equipment inför DNA-märkning på alla nya maskiner
2018-11-16
SPM Instrument ingår samarbetsavtal med PichanoNy på jobbet − Daniel EjdeholmKliv in i Welands virtuella monterXylem bland topp tio på Fortune-listan ”Change the World”Johan Kring cyklade ihop 30 115 kronor till njurforskningenKompakt time of flight sensor för Industri 4.0 applikationer.Volvo Studio i Stockholm får nytt ansikteSkanska investerar cirka 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate i GöteborgForSea slutför konverteringen av världens största batterifärjorMAN kräver kvalitet och säkerhet : "Du måste kunna lita på utrustningen" Turbinen: Nytt klimatsmart datacenter Studenter träffar över 100 företag på karriärmässaDimitris Gioulekas utsedd till årets vdNy verkstad i Skurup ger nya jobbMärsta Förenade besöker Scania och diskuterar hållbara transporterSe upp för väghållningsfordon i vinter – mörk olycksstatistikBrandskyddet i Sverige måste stärkasFord satsar på hattrick i ShanghaiTillväxttro med utmaningar i svensk industriBrommapojkarnas samhällsprojekt ger ungdomar fast arbete hos lokala företagRådhuset får Sveriges största arkitekturprisHydroscand lanserar mobil slangservice i HalmstadFörnybara material för svensk industri Välkommen till mässan som gör dig redo för framtidens studier och jobb120 miljoner kronor till forskning för en giftfri miljöNetNordic förvärvar Radpoint – En väletablerad aktör inom cybersäkerhetSjälvkörande fordon väntar runt hörnetEnklare BilLiv med intelligent logistikStorsatsning: Västsverige ska bli världsledande på hållbar industriMidroc utses till Karriärföretag – för sjätte året i rad!
2018-11-15
Skyltmax – Gasellföretag för femte året i radAhlsell rustar sig för att ta sprinkler ut i NordenAvancerad teknik och ingenjörskonst gör nya Ford Focus till ett av företagets säkraste bilar Vilket kommer först? – Självkörande bilar eller självgående produktionslinjerMakitas kedjesåg DUC303 bäst i test hos Råd & RönAutomationsdagen 2018 - med digitalisering i fokusMinsta spannmålsskörden sedan 1950-taletTre anledningar till att digitalisera sin verksamhetTransportföretagens HållbarhetsprisTvå nya samarbeten med ledande energibolag - ny svensk teknik inom energilagringBest Transport rustar för rekordvolymer under Black WeekEffektiv steglös R32 utomhusdel nu med värme- och kylproduktionVolvo och BMW överraskar med nya konceptbilar på eCarExpoMitsubishi Motors i Tyskland - störst växande märke i oktober 2018 (+63,3%)Populär kran nu med 7,3 m räckvidd!Smarta allianser – industrins nyckel till IoTFortsatt samarbete med My Dream Now: Tre nya klasscoacher från ForsenFull kontroll, färre lastbilar och mer godsNy standard visar hur man hanterar tillförlitligheten i system
2018-11-14
Gnosjö Automatsvarvning presenterar idéer för att framtidssäkra svensk legotillverkningSkandinaviska Områdesskydd öppnar kontor i Göteborg
Annonser