SÖNDAG 27 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Starta hjärtan med hjälp av drönare!

Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.
Idag på alla hjärtans dag kommer Liberalerna att lämna in en motion om att Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.

- Ny teknik kan rädda liv på ett sätt som vi inte ens drömt om för några år sedan. Jag vill att Skåne ska ligga i framkant och dra nytta av alla framstegen, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare i Region Skåne.

. – Det är otroligt viktigt att det finns. Detta är ett nytt sätt att nå ut till alla skåningar. En hjärtstartare räddar liv, säger Christer Sörliden (L) ledamot i regionfullmäktige.

En drönare kan användas för många olika ändamål, den kan flyga av sig själv eller fjärrstyras. Använt på rätt sätt kan tekniken användas för att utveckla hälso- och sjukvården i Skåne. På flera håll har man nu t ex utvecklat drönare som kan transportera hjärtstartare för att hjälpa människor som drabbats av hjärtstopp.

Ett system med hjärtstartardrönare skulle öka tryggheten för många människor särskilt i vårt län med många äldre boende i glesbygd. Ambulanser har ofta långa utryckningstider i dessa områden och hjärtstartardrönare skulle kunna rädda liv.Drönarna kan därför vara ett viktigt komplement dit ambulanser har svårt att nå i tid. I ett försök inom området genomförs i norra Roslagen och på Karolinska Institutet testas och utvärderas drönarsystem inom hälso- och sjukvården. Systemet bygger på en samverkan med SOS Alarm räddningstjänsten.

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. På årsbasis innebär det att av de 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus så överlever 500 personer (Källa: Sveriges Hjärtstartarregister).

Den viktigaste enskilda faktorn för att öka överlevnaden är att minska tiden mellan hjärtstopp och det att patienten defibrilleras. Att snabbt kunna få tillgång till en hjärtdefibrillator (eller i folkmun hjärtstartare) är med andra ord avgörande för att kunna rädda liv vid ett hjärtstopp.

Motionen bifogas.
För mer info kontakta:
Gilbert Tribo (L), gruppledare - 0768-87 03 07
Christer Sörliden (L), ledamot i regionfullmäktige - 070-767 40 73
2018-05-23
SEKAB:s teknik i fokus när EU mångmiljonsatsar på bioflygbränsleNy lysande katalog för 2018/19 från astro LIGHTINGSigma stärks inom Test & Quality med ett nytt tjänsteområde i Malmö Toppolitiker och ordförande­skifte på Företagarnas kongressFour PR expanderar till KarlstadKronans Apotek ökar satsningen på affärsutvecklingVanderbilt är nominerade till PSI Premier Awards
2018-05-22
Erfaren ledare och inköps­specialist till affärsområde IndustriNu slår Rusta upp portarna i norska Stord KGK visar vägen framåt på Elmia LastbilStorsatsning på solel för fastighetsägare i Västra GötalandStort intresse för att hitta nästa stora energiinnovationFlowscape och Ericsson i globalt erbjudande mot teleoperatörerVessla öppnar i TysklandInrikesflygbolaget BRA har Sveriges nöjdaste flygresenärerSmarta lösningar för ditt hem Fungerande transport och drivmedelsförsörjningJämställdhet, miljö och hållbara produkterEtt steg till mot ny spårväg i LundSaxtorp Svamp odlar flera olika utsökta svampar!MTR Express Sveriges bästa tågbolag för tredje året i rad enligt Svenskt KvalitetsindexVästtrafik testar hyrcyklar Ergonomisk kökssax som öppnar sig självTilldelningsbeslutet som gör resandet enklare för resenärenScandic Täby bygger ut – adderar två våningsplanI FabLab Umeå kan alla bli innovatörer PFOS-sanering vid Barkaby­staden utförs av SveviaVärldens första anläggning för förnybar energigas till stålindustrin byggs nu i HöganäsFords nya väderfabrik simulerar alla väder – från bister kyla till ökenhettaSusanne Liljedahl blir vd för Wästbygg ABHandelskammaren listar 100 styrelsekompetenta kvinnorByggvarulistan och Logiq Finfo digitaliserar byggmaterialhandelnDEKRA öppnar nytt kontor i ÖrnsköldsvikTre arkitektbyråer utformar IT-nav i Växjö
2018-05-21
Kantpressarens smartaste trickTipsen som företag tjänar hundratusentals kronor påSwecon tänker större på Svenska Maskinmässan 2018 NCC bygger skola och idrottshall i KatrineholmPeab bygger ny skola i VårgårdaAxelent Engineering förvärvar och tar hem viktiga affärerGiftfri miljö i fokus för ny forskningssatsningBest Transport & Plantagen inleder samarbeteHyundai i30 N sätter helt ny standard enligt AutocarTräffa framtidens innovatörer vid årets examensmässaBefintliga biopannor skulle kunna klara hela Sveriges omställning till förnybara bränslenSveriges bästa person­transportföretag utsettFörsta spadtaget för 107 lägenheter på Sorgenfri i MalmöHoly Greens vinnare i Gasellsprånget100 % fibertäckning på Katrineholms landsbygdDet måste bli enklare att leva, bygga och driva företag på landsbygdenSKB mångdubblar laddplatserna för elbilarSnart 50 butiker för Stadium OutletBalco tecknar order för ombyggnation av balkonger utanför StockholmTomas Hedman Strömhielm blir ny försäljningschef på XL-BYGGNya besiktningsregler gäller för gasdrivna bilarPreem tillsätter ny chef för Supply & TradingAB Golv & Tak är i framkant i Västerås med sitt hållbarhetsarbeteNola Inside Swedish Design ICFF i New York
2018-05-18
Design utmanar teknik när ICS kommer till Trä & TeknikKONE lanserar nytt totalkoncept för installation av hiss i hisslösa husVolvo Cars tar bort engångs­artiklar i plast.Rekordmånga ansluter sig till Övik Energis fibernät 2018
Annonser