ONSDAG 22 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Starta hjärtan med hjälp av drönare!

Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.
Idag på alla hjärtans dag kommer Liberalerna att lämna in en motion om att Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.

- Ny teknik kan rädda liv på ett sätt som vi inte ens drömt om för några år sedan. Jag vill att Skåne ska ligga i framkant och dra nytta av alla framstegen, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare i Region Skåne.

. – Det är otroligt viktigt att det finns. Detta är ett nytt sätt att nå ut till alla skåningar. En hjärtstartare räddar liv, säger Christer Sörliden (L) ledamot i regionfullmäktige.

En drönare kan användas för många olika ändamål, den kan flyga av sig själv eller fjärrstyras. Använt på rätt sätt kan tekniken användas för att utveckla hälso- och sjukvården i Skåne. På flera håll har man nu t ex utvecklat drönare som kan transportera hjärtstartare för att hjälpa människor som drabbats av hjärtstopp.

Ett system med hjärtstartardrönare skulle öka tryggheten för många människor särskilt i vårt län med många äldre boende i glesbygd. Ambulanser har ofta långa utryckningstider i dessa områden och hjärtstartardrönare skulle kunna rädda liv.Drönarna kan därför vara ett viktigt komplement dit ambulanser har svårt att nå i tid. I ett försök inom området genomförs i norra Roslagen och på Karolinska Institutet testas och utvärderas drönarsystem inom hälso- och sjukvården. Systemet bygger på en samverkan med SOS Alarm räddningstjänsten.

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. På årsbasis innebär det att av de 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus så överlever 500 personer (Källa: Sveriges Hjärtstartarregister).

Den viktigaste enskilda faktorn för att öka överlevnaden är att minska tiden mellan hjärtstopp och det att patienten defibrilleras. Att snabbt kunna få tillgång till en hjärtdefibrillator (eller i folkmun hjärtstartare) är med andra ord avgörande för att kunna rädda liv vid ett hjärtstopp.

Motionen bifogas.
För mer info kontakta:
Gilbert Tribo (L), gruppledare - 0768-87 03 07
Christer Sörliden (L), ledamot i regionfullmäktige - 070-767 40 73
2018-08-20
Erik Bengtsson ny VD för Ramirent ABNorrtälje först i Sverige med enbart elbussar i stadstrafik Utsläppsrätter drar upp kraftprisernaFöretagande är nyckeln till integrationLitium rekryterar partnerchef från Klarna
2018-08-17
SPM Instrument presenterar Condmaster Ruby 2019ABUS kransystem fortsätter med att vidareutveckla lättraverssystemenNCC renoverar 179 hyreslägenheter i FalkenbergNy smart batterigaranti för Panasonics robusta enheter HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.gop lanserar nya LED-produkter på årets Sign, Print & PackAlma Property Partners förvärvar industrifastighetHans Lindqvist ny vd i Christian Berner ABNu bygger vi helt nya skollokaler för Laröds skolaHamneda Grus & Åkeri och Kubicom inleder samarbeteWästbygg bygger förskola i JönköpingEn kraftfull minsting – SLD presenterar nytt mini-arbetsljusNy bogserande rotorklippare från Toro - GM 1200.120-års kalas!Nominerade till Founders Alliance utmärkelse Årets Unga EntreprenörWoodsafe ökar takten i miljoninvesteringsprogram.Hos OEM Automatic hittar du det du behöver till din kabel
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina mål
Annonser