LÖRDAG 17 FEBRUARI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Starta hjärtan med hjälp av drönare!

Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.
Idag på alla hjärtans dag kommer Liberalerna att lämna in en motion om att Region Skåne ska undersöka möjligheten att införa hjärtstartsdrönare.

- Ny teknik kan rädda liv på ett sätt som vi inte ens drömt om för några år sedan. Jag vill att Skåne ska ligga i framkant och dra nytta av alla framstegen, säger Gilbert Tribo (L) gruppledare i Region Skåne.

. – Det är otroligt viktigt att det finns. Detta är ett nytt sätt att nå ut till alla skåningar. En hjärtstartare räddar liv, säger Christer Sörliden (L) ledamot i regionfullmäktige.

En drönare kan användas för många olika ändamål, den kan flyga av sig själv eller fjärrstyras. Använt på rätt sätt kan tekniken användas för att utveckla hälso- och sjukvården i Skåne. På flera håll har man nu t ex utvecklat drönare som kan transportera hjärtstartare för att hjälpa människor som drabbats av hjärtstopp.

Ett system med hjärtstartardrönare skulle öka tryggheten för många människor särskilt i vårt län med många äldre boende i glesbygd. Ambulanser har ofta långa utryckningstider i dessa områden och hjärtstartardrönare skulle kunna rädda liv.Drönarna kan därför vara ett viktigt komplement dit ambulanser har svårt att nå i tid. I ett försök inom området genomförs i norra Roslagen och på Karolinska Institutet testas och utvärderas drönarsystem inom hälso- och sjukvården. Systemet bygger på en samverkan med SOS Alarm räddningstjänsten.

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. På årsbasis innebär det att av de 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus så överlever 500 personer (Källa: Sveriges Hjärtstartarregister).

Den viktigaste enskilda faktorn för att öka överlevnaden är att minska tiden mellan hjärtstopp och det att patienten defibrilleras. Att snabbt kunna få tillgång till en hjärtdefibrillator (eller i folkmun hjärtstartare) är med andra ord avgörande för att kunna rädda liv vid ett hjärtstopp.

Motionen bifogas.
För mer info kontakta:
Gilbert Tribo (L), gruppledare - 0768-87 03 07
Christer Sörliden (L), ledamot i regionfullmäktige - 070-767 40 73
2018-02-15
Fortsatt stark passagerartillväxt gav rekordårRenault och GreenMobility ingår internationellt samarbetsavtalHållbart resande med elbussarKomatsu ställer ut på Intermat 2018Vägledning för underhåll i elnätNy miljöutbildning på distansSöderberg & Partners investerar i Learnster300 tjejer visade intresse för DeromeNytt samarbete på fasadmarknadenTvå nya chefer på Umeå kommunStora teknikutmaningen är tillbakaVärldens största initiativ för crowd-investering inom solenergiIKEA IT besöker högskolan – vill samverka om innovationSwedfund stärker stödet till små och medelstora företag i östra och västra AfrikaHur mäter man sin elanvändning?Lerumselever blev behöriga till gymnasiet på ett årStarkt logistikläge satsar på hållbart kluster Från traditionell mekanisk verkstad till leverantör för flygindustrinCaverion rekryterar Daniel Backman till Syd/Väst - ny regionchef från februari
2018-02-14
SSAB Borlänge uppgraderar onlineövervakning i varmvalsverket till Intellinova Parallel ENSTOREBRO och SMT ny återförsäljare för SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH.Två helt nya MOTOMAN® målningsrobotarMOHV stärker sin organisation och satsar vidareTitania Bygger 500 bostäder i Hallunda Gård.5G för industrin, när kommer det i verkligheten?Navigator expanderar med tre nya medarbetareNu bygger vi 57 hyreslägenheter i kv Kronborg, MalmöSvevia bygger nya Kronholmskajen i HärnösandHelt nya BMW X4Automatiskt montage av ändhylsor även utan tryckluft
Annonser