ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stena Recycling inleder samarbete med Högskolan i Halmstad

Stena Recycling inleder ett samarbete med Högskolan i Halmstad och passar samtidigt på att inrätta ett stipendium som delades ut den 5 juni under Utexpo.
Stipendiet delas ut till studenter vars examensarbete handlar om innovativa lösningar inom återvinning med fokus på rätt resurshantering.

- Som Sveriges ledande återvinningsbolag behöver vi hela tiden hålla oss uppdaterade på allt som rör utveckling kopplat till hållbar resurshantering. Våra 70 000 kunder kräver av oss att vi ska ligga i framkant, och vad är bättre då än att ta tillvara på och premiera studenternas arbeten, säger Kristofer Sundsgård, VD Stena Recycling.

Årets stipendiater, som får dela på 10 000 kronor, heter Filip Göranson och Johannes Hellgren och deras examensarbete vid Akademin för informationsteknologi handlar om optisk sopsortering med spiralkoder. Just sortering och att göra det på rätt sätt, är viktigt i samband med återvinning. Ju renare fraktioner, desto enklare att ta tillvara på materialen för att skapa ny råvara.

Samarbetet mellan Högskolan och Stena Recycling syftar till att stärka såväl lärosätets attraktivitet som Stena Recyclings konkurrenskraft. Genom samverkan skapas synergier mellan utbildning, forskning och innovation, där Stena Recycling får tillgång till studenter och forskares kunskaper, och Högskolan knyter en långsiktig kontakt med Sveriges ledande återvinningsbolag.

- Det är viktigt för oss att samarbeta med akademin, inte minst med tanke på vår verksamhet i Halmstad, Stena Nordic Recycling Center. Vid Högskolan finns flera intressanta akademier och forskningsprogram, något som vi gärna vill dra nytta av i ett långsiktigt kunskapsutbyte. Vi får ta del studenters och forskares arbeten, högskolan får en partner som ligger långt framme både operativt och strategiskt inom återvinningsområdet, säger Kristofer Sundsgård.

Examensarbetet Optisk sopsortering med spiralkoder
Filip Göransons och Johannes Hellgrens examensarbete är en undersökning av möjliga tillämpningar för en teknik som är baserad på "spiralkoder" applicerat på området sopsortering. Rapporten visar framtagning och avläsning av spiralkoder genom bildanalys, och undersökningar för resultatet av tekniken i praktiska test. Idag avskiljs matavfall från övriga hushållssopor med hjälp av en optisk teknik som särskiljer soppåsarna med avseende på färg. Konceptet benämns "Gröna påsen" då påsarna för matavfallet är gröna. Filip Göranson och Johannes Hellgren undersöker om det genom att trycka olika spiralkoder på soppåsar går att, med hjälp av bildanalys, identifiera påsens innehåll och ursprung. Resultatet från labbmiljö visar en korrekt identifiering av soppåsar på 100 procent med sex stycken identiteter.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser