SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora Enso accelererar tillväxtarbetet

Utvärderar konsumentförpackningar
Stora Enso inleder en förstudie om möjligheten att konvertera en inaktiv pappersmaskin vid anläggningen i finska Uleåborg till högvolymproduktion av konsumentkartong. Om slutsatserna från förstudien är positiva kan ett investeringsbeslut fattas i slutet av 2022. Tillverkningen kan i så fall påbörjas 2025.

Stora Ensos strategi är att investera i tillväxt för att stötta den starka efterfrågan på hållbara förpackningar. Som ett av koncernens viktigaste och strategiska fokusområden är målsättningen att växa marknadsandelen med både befintliga och nya kunder. Stora Enso har idag en ledande global marknadsposition inom segmentet. Den potentiella investeringen i Uleåborg skulle innebära tillverkning av högkvalitativa förpackningsprodukter med lågt koldioxidutsläpp för frysta och kylda livsmedel och drycker, samt andra produkter som läkemedel och kosmetika. Förstudien kommer även att analysera hur konverteringen kan bidra till Stora Ensos vetenskapligt baserade mål för verksamhetens koldioxidutsläpp.

– Investeringen skulle möta den starka efterfrågan från kunder om att ersätta plast i förpackningar. I studien kommer vi att utvärdera lönsamheten kring den eventuella konverteringen, samt hur vi kan optimera synergieffekterna med den befintliga produktionen för att skapa en modern jätteanläggning i Uleåborg. Utöver en stark efterfrågan kan vi förlita oss på erfarna medarbetare och lärdomar från den första framgångsrika konverteringen i Uleåborg, där vi uppnått lönsamhet snabbare än tidsplanen, säger Hannu Kasurinen, chef för divisionen Packaging Materials.

När produktionen når sin fulla kapacitet kan försäljningsintäkterna för konverteringen stegvis nå en årlig nivå på 800 MEUR. Investeringarna beräknas till 900–1 000 MEUR under 2023–2026. I investeringen inkluderas även konverteringen av en pappersmaskin och en arkningsanläggning. Det innebär dessutom investeringar i massavedshanteringen, produktionsanläggningen för blekt kemitermomekanisk massa (BCTMP), sodapannan för biomassa och spillvattenanläggningen.

Ökningen i förbrukningen av trämassa i Uleåborg skulle uppgå till cirka en miljon kubikmeter genom nyttjande av de volymer som frigörs efter stängningen av anläggningen i Veitsiluoto. Genom investeringen räknar man med att kunna anställa 150–200 nya medarbetare vilket inkluderar logistik och underhåll. I investeringen används egen kemisk massa, vilket innebär en nettominskning på 300 000 ton av Stora Ensos totala exponering för marknadsmassa.

Den planerade årliga kapaciteten för den konverterade maskinen är 750 000 ton falskartong (FBB), bestruken oblekt kraftkartong (CUK) och linerkartongkvaliteter.

För ytterligare information, kontakta:
Carl Norell
Presschef Stora Enso Sverige
tel. +46 72 241 0349

Frågor från investerare:
Anna-Lena Åström
SVP Investor Relations
tel. +46 70 210 7691

Kontaktinformation

Stora Enso Paper AB

Postadress
Nymölla­vägen 260 -15
29573 Nymölla
Region
Bromölla
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556070-4446
Grundat: 1959
Anställda: 1481
Välkommen till Stora Enso

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Bland våra kunder finns förpackningstillverkare, varumärkesägare, kartong- och pappertillverkare, förläggare, detaljhandlare, tryckerier, konverterare, snickerier och byggföretag.


Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Våra material är förnybara, återvinningsbara och går att återanvända. De utgör grunden för många innovativa lösningar inom förpackningar, träprodukter och biomaterial som kan användas istället för produkter som baseras på fossila bränslen och andra icke förnybara material.


Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare i över 30 länder och är börsnoterat i Helsingfors och Stockholm. Vår omsättning 2017 uppgick till 10 miljarder EUR och det operativa rörelseresultatet till 1 miljard EUR.


Vi gör vårt yttersta för att använda hela trädet till våra produkter samt bioenergi. Vi arbetar för koldioxidneutralitet i vår produktion i så stor utsträckning som det är tekniskt och kommersiellt möjligt. Vi förespråkar och praktiserar ett hållbart skogsbruk och arbetar för att säkerställa att fler träd planteras än vad som avverkas.

Kontakter

Carl Norell
Presskontakt
-

Filmer

Stora Enso e-TALES

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN