ONSDAG 22 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Storsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschen

Det har nog inte undgått många att kvinnor, och ickebinära, är underrepresenterade i bygg- och anläggningsbranschen.
Om vi går till statistiken är det faktiskt färre än en av tio kvinnor som arbetar inom branschen. Teknikhögskolan vill med näringslivet förändra den rådande bilden av branschen och arbetar för att alla ska ha möjlighet att jobba med det de har intresse för och tycker är roligt, oavsett kön.

Vi har pratat med representanter från Per Jacobsson Byggnads AB, Erlandsson Bygg och Sveriges Byggindustrier om den, idag mansdominerade byggbranschen. Dessa företag sitter även med i ledningsgruppen för Teknikhögskolans yrkeshögskoleutbildning Bygg- och anläggningsledare i Uddevalla.

Jag har arbetat i många miljöer, kvinnorepresenterade och mixade, kommunalt och privatägda företag. Min slutsats är att de mansdominerade arbetsplatserna kommit mycket längre i detta än de andra (med arbetet mot diskriminering). Jag har haft förmånen att arbeta med företagsledare som ser allas lika värde och inte begränsningar. Företagare som står upp för sin personal om de blir orättvist behandlade av kollegor eller kunder/beställare. Företagare som ställer samma krav oavsett kön.

– Kvinnlig medarbetare på Per Jacobsson Byggnads AB.
Byggbranschen är ständigt växande och i behov av fler utbildade medarbetare. Regeringen satsar på att få in fler kvinnor i branschen och deras mål är att minst 25 % av de som nyanställs år 2030 är just kvinnor. Att det satsas på att utbilda fler inom bygg- och anläggning märks också av i antalet beviljade yrkeshögskoleutbildningar.

– Vi på Per Jacobsson tycker att branschen behöver fler kvinnor. I alla branscher behöver man en mix av olika individer och byggbranschen är inget undantag, menar representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

Mångfald inom ett yrke och en bra arbetsmiljö är oerhört viktigt för trivseln på sin arbetsplats. ”(...) det finns många kvinnor som är intresserade av att jobba i branschen om bara arbetsmiljön tas på allvar”, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, i ett pressmeddelande tidigare i år. Situationen inom byggbranschen har en lång historia som kan vara problematisk, men arbetet för en jämställd och bra arbetsmiljö är igång och fortsätter.

– Branschen har kommit långt i arbetet mot diskriminering och särbehandling. Vi tror att man har varit för dålig att marknadsföra sig som en arbetsgivare med jämlikhet. Jämlikhet i den benämningen att man ser medarbetarnas styrkor och svagheter och använder dem på bästa sätt.

Branschen är rolig och har en gedigen historia som man ska veta om, men också dra nytta av. Den har utvecklats och är inte så olik övriga branscher, säger representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

Dan-Axel Rosendal, som läst Bygg- och anläggningsledare hos Teknikhögskolan, arbetar numera som platschef på Erlandsson Bygg. Han håller med om att vi måste öppna upp dialogen än mer och visa att branschen varmt välkomnar mångfald, att det är kunskapen som spelar roll – något som bland annat hans arbetsgivare arbetar framgångsrikt med.

– När kvinnor tagit klivet in i branschen är det viktigt att arbetet med jämställdhet fortsätter, att man blir sedd och respekterad utifrån sin kunskap, inte utifrån kön.

– Trots att det idag är en mansdominerad bransch så finns det många byggföretag som önskar sig en större mångfald, säger Pernilla Irewährn, verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier och fortsätter:

– Byggbranschen i Sverige är i topp när det gäller säkerhet på arbetsplatsen. Att arbeta i byggbranschen är utvecklande och spännande, det händer ständigt nya saker och man får se många platser. I byggbranschen får man också direkt resultat på det man är med och skapar. Inom branschen finns dessutom en otrolig mängd olika yrken – allt ifrån snickare, plattsättare, takläggare till kvalitet- och miljösamordnare, projektör, arbetschef samt många, många fler!

– För alla som vill in i branschen är det viktigt att veta att man är mycket välkommen. Alla yrken har en startsträcka och vi alla är nybörjare i starten, det kan ta tid att lära känna sin nya bransch men det är värt det, säger representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

De fortsätter:
– Man ska veta om att branschen är oerhört flexibel och passar personer som tycker om att arbeta med olika arbetsuppgifter och det finns stora utrymmen att utvecklas. Tillsammans skapar vi en bra arbetsplats och det ska alltid finnas rum för förändringar och förbättringar.

Det finns även nätverk, speciellt riktade för kvinnor, som man kan medverka i för gemenskap, affärsmässighet och karriär; Byggare Berit, Isabellestipendiet och Näta.

Representanter från Per Jacobsson Byggnads AB menar att det är viktigt att få in fler kvinnor så att det blir en mix av personer inom branschen. Hela samhället behöver mixen för bland annat arbetsmiljön, då klimatet blir annorlunda och bättre med en bredare arbetskraft.

Pernilla Irewährn, verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier håller med och menar på att företag som rekryterat kvinnor med syftet att öka mångfalden har upplevt ett ändrat arbetssätt som främjar användningen av bland annat lyfthjälpmedel för samtliga anställda. Även att tonen och samtalsklimatet justerats till att vara mer tolerant och tillmötesgående, vilket uppfattats positivt av alla på arbetsplatsen.

– Det är också så att enskilda företag som såväl branschen måste hänga med när världen förändras och nya framsteg och utveckling sker i högre grad när man har en större variation av tankar och idéer att tillgå. Helt enkelt: skall vi bygga mer måste vara fler!

Susanna Petersson
Marknadschef
susanna.petersson@plushogskolan.se
08-549 013 17

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-17
Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän vägLesjöfors köper holländska fjäderföretagen Tribelt och De SpiraalPeab Asfalt vinner kontrakt i Växjö kommunTre nya kursnyheter till hösten inom plastsvetsningBerendsen lanserar 2018 års hållbarhetsrapport E.ON förvärvar CoromaticScantruck drar till skogsArtificiell intelligens eftertraktad innovation Vattenfall tar plats i styrelsen för Swedish Green Building CouncilMercedes-Benz Trucks årets generalagent för andra året i radDubbelvinst för Sweco när järnvägen i Boråsområdet ska rustas uppÅngströmlaboratoriet vid Uppsala universitet expanderarÖkat antal lastbilstransporter i inrikestrafikenFerry Svan och Emil Hansson laddar för rekord i Champions Trophy och Rookie-VM ebm-papst fläktserie AxiBlade utökasNya Opel Movano - med hög säkerhet och flexibilitetVolvo omkörd på topplista för begagnade bilarVilka av de 10 finalisterna vinner årets viktigaste elbilspris? Carin Stoeckmann ny ordförande för Sveriges Byggindustrier
2019-05-15
Intercut förstärker sin avdelning för eftermarknadDigitalisering, AI och innovationsfokus på VitalisSuccéstart för EdmoLift i DanmarkPolestar 2 världsturné kommer till Europa Besiktningstekniker till Opus i KarlskronaSju steg som framåtblickande företag tar i sin digitaliseringsresa Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är här
Annonser