LÖRDAG 15 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Storsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschen

Det har nog inte undgått många att kvinnor, och ickebinära, är underrepresenterade i bygg- och anläggningsbranschen.
Om vi går till statistiken är det faktiskt färre än en av tio kvinnor som arbetar inom branschen. Teknikhögskolan vill med näringslivet förändra den rådande bilden av branschen och arbetar för att alla ska ha möjlighet att jobba med det de har intresse för och tycker är roligt, oavsett kön.

Vi har pratat med representanter från Per Jacobsson Byggnads AB, Erlandsson Bygg och Sveriges Byggindustrier om den, idag mansdominerade byggbranschen. Dessa företag sitter även med i ledningsgruppen för Teknikhögskolans yrkeshögskoleutbildning Bygg- och anläggningsledare i Uddevalla.

Jag har arbetat i många miljöer, kvinnorepresenterade och mixade, kommunalt och privatägda företag. Min slutsats är att de mansdominerade arbetsplatserna kommit mycket längre i detta än de andra (med arbetet mot diskriminering). Jag har haft förmånen att arbeta med företagsledare som ser allas lika värde och inte begränsningar. Företagare som står upp för sin personal om de blir orättvist behandlade av kollegor eller kunder/beställare. Företagare som ställer samma krav oavsett kön.

– Kvinnlig medarbetare på Per Jacobsson Byggnads AB.
Byggbranschen är ständigt växande och i behov av fler utbildade medarbetare. Regeringen satsar på att få in fler kvinnor i branschen och deras mål är att minst 25 % av de som nyanställs år 2030 är just kvinnor. Att det satsas på att utbilda fler inom bygg- och anläggning märks också av i antalet beviljade yrkeshögskoleutbildningar.

– Vi på Per Jacobsson tycker att branschen behöver fler kvinnor. I alla branscher behöver man en mix av olika individer och byggbranschen är inget undantag, menar representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

Mångfald inom ett yrke och en bra arbetsmiljö är oerhört viktigt för trivseln på sin arbetsplats. ”(...) det finns många kvinnor som är intresserade av att jobba i branschen om bara arbetsmiljön tas på allvar”, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, i ett pressmeddelande tidigare i år. Situationen inom byggbranschen har en lång historia som kan vara problematisk, men arbetet för en jämställd och bra arbetsmiljö är igång och fortsätter.

– Branschen har kommit långt i arbetet mot diskriminering och särbehandling. Vi tror att man har varit för dålig att marknadsföra sig som en arbetsgivare med jämlikhet. Jämlikhet i den benämningen att man ser medarbetarnas styrkor och svagheter och använder dem på bästa sätt.

Branschen är rolig och har en gedigen historia som man ska veta om, men också dra nytta av. Den har utvecklats och är inte så olik övriga branscher, säger representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

Dan-Axel Rosendal, som läst Bygg- och anläggningsledare hos Teknikhögskolan, arbetar numera som platschef på Erlandsson Bygg. Han håller med om att vi måste öppna upp dialogen än mer och visa att branschen varmt välkomnar mångfald, att det är kunskapen som spelar roll – något som bland annat hans arbetsgivare arbetar framgångsrikt med.

– När kvinnor tagit klivet in i branschen är det viktigt att arbetet med jämställdhet fortsätter, att man blir sedd och respekterad utifrån sin kunskap, inte utifrån kön.

– Trots att det idag är en mansdominerad bransch så finns det många byggföretag som önskar sig en större mångfald, säger Pernilla Irewährn, verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier och fortsätter:

– Byggbranschen i Sverige är i topp när det gäller säkerhet på arbetsplatsen. Att arbeta i byggbranschen är utvecklande och spännande, det händer ständigt nya saker och man får se många platser. I byggbranschen får man också direkt resultat på det man är med och skapar. Inom branschen finns dessutom en otrolig mängd olika yrken – allt ifrån snickare, plattsättare, takläggare till kvalitet- och miljösamordnare, projektör, arbetschef samt många, många fler!

– För alla som vill in i branschen är det viktigt att veta att man är mycket välkommen. Alla yrken har en startsträcka och vi alla är nybörjare i starten, det kan ta tid att lära känna sin nya bransch men det är värt det, säger representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

De fortsätter:
– Man ska veta om att branschen är oerhört flexibel och passar personer som tycker om att arbeta med olika arbetsuppgifter och det finns stora utrymmen att utvecklas. Tillsammans skapar vi en bra arbetsplats och det ska alltid finnas rum för förändringar och förbättringar.

Det finns även nätverk, speciellt riktade för kvinnor, som man kan medverka i för gemenskap, affärsmässighet och karriär; Byggare Berit, Isabellestipendiet och Näta.

Representanter från Per Jacobsson Byggnads AB menar att det är viktigt att få in fler kvinnor så att det blir en mix av personer inom branschen. Hela samhället behöver mixen för bland annat arbetsmiljön, då klimatet blir annorlunda och bättre med en bredare arbetskraft.

Pernilla Irewährn, verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier håller med och menar på att företag som rekryterat kvinnor med syftet att öka mångfalden har upplevt ett ändrat arbetssätt som främjar användningen av bland annat lyfthjälpmedel för samtliga anställda. Även att tonen och samtalsklimatet justerats till att vara mer tolerant och tillmötesgående, vilket uppfattats positivt av alla på arbetsplatsen.

– Det är också så att enskilda företag som såväl branschen måste hänga med när världen förändras och nya framsteg och utveckling sker i högre grad när man har en större variation av tankar och idéer att tillgå. Helt enkelt: skall vi bygga mer måste vara fler!

Susanna Petersson
Marknadschef
susanna.petersson@plushogskolan.se
08-549 013 17
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser