LÖRDAG 17 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stort antal EC-fläktar gav kraftigt sänkta energi­kostnader i gaskraftverk

Resultatet blev en energibesparing på nästan 87 procent.
Det tyska företaget Zeppelin Power Systems GmbH & Co har en mycket bred verksamhet med bl a försäljning och distribution av energisystem för tillverknings-, marin-, olje- och gas- och järnvägsindustrin. Företaget marknadsför också dieselmotorer och gasmotorer samt tjänster för service och underhåll till kunder inom många olika industrisegment. Förutom Tyskland är Zeppelin Power Systems etablerat i exempelvis Österrike, Ryssland, Ukraina, Tjeckien och Slovakien. Ett exempel på företagets stora bredd är att man också ansvarar för energi- och elleveranser till större företag. Med ett gaskraftverk framställer Zeppelin Power Systems el som levereras till Globalfoundries fabrik i tyska Dresden. Globalfoundries, med huvudkontor i USA, är en av världens största producenter av mikrochipp och ställer mycket höga krav på säkra och stabila elleveranser till sina produktionsanläggningar. Genom att ligga i teknikens framkant inom energiområdet kan Zeppelin Power Systems svara upp mot kraven. Företaget lägger också stor vikt vid egna energieffektiviseringar. Vid gaskraftverket i Dresden har man också lyckats med det genom att modernisera takkondensorerna för kraftverkets kylanläggning med ett stort antal av ebm-papst EC-fläktar.

Andreas Büttner är serviceingenjör hos Zeppelin Power Systems och berättar att nya möjligheter till energibesparingar alltid står i fokus. ”Vi tittar ständigt på hur vi kan bli effektivare som energileverantör och leverera mer men till en mindre energikostnad. En anledning är att vi har högt ställda miljö- och klimatmål. Under 2015 och 2016 moderniserade vi därför takkondensorerna med mer än 200 EC-fläktar från ebm-papst. Resultatet blev en energibesparing på nästan 87 procent. Att besparingen blev så stor ledde till att vi började titta på andra applikationer där vi kunde spara energi med ebm-papst EC-teknik. Ett område som blev aktuellt var anläggningens luftintagssystem”.

Luftintagssystemet förser gasturbinerna med förbränningsluft och kyler även det utrymme där de är placerade. Under många år har en stor AC-centrifugalfläkt varit monterad vid luftintaget på taket. Fläktlösningen gav inte den önskade kapaciteten och det fanns också brister i dimensionen på luftkanalerna som bidrog till problemen. Företaget bestämde sig därför att genomföra en modernisering som bland annat innebar att tre av ebm-past axialfläktar ersatte den äldre AC-fläkten.

Andreas Büttner anlitade ett ingenjörsföretag som fick i uppdrag att se över luftintagssystemet och där ett av målen var att kraftigt minska lufttrycket utan att förändra det önskade luftflöde. "Vi förstorade luftkanalernas tvärsnitt och gjorde andra förändringarna som bidrog till att optimera luftflödet. Resultatet blev att trycket reducerades från 560 Pascal till 307. En viktig förändring var också att vi istället för en stor centrifugalfläkt kunde installera tre axialfläktar från ebm-papst. Fördelen är uppenbar: med tre axialfläktar får vi redundans. Om en fläkt faller ifrån kan driften fortsätta utan störningar”, förklarar Andreas Büttner som även vill lyft fram ytterligare en stor fördel med EC-fläktarna. ”För oss är det väldigt positivt att de tre lättinstallerade axialfläktarna har monterats under taket. De är lättåtkomliga vilket förenklar betydligt när det är dags för service och underhåll. När vi tidigare behövde göra större underhållsarbeten på centrilfugalfläkten krävdes det en kranbil som lyfte fläkten. Det behöver inte längre efter att vi får ebm-papst EC-fläktar på plats”.

Även moderniseringen av luftintagssystemet har resulterat i stora energibesparingar. Mätningar som gjordes tre månader efter installationen av ebm-papst axialfläktar visar på en energibesparing på hela 95 procent. Det innebär en årlig besparing på 1,4 miljoner kilowattimmar och att Zeppelin Power Systems koldioxidutsläpp under ett åt minskar med cirka 792 ton.

Josefin Holmberg
Marknadskoordinator
Nyheter och pressreleaser
josefin.holmberg@ebmpapst.se
010-4544409
2018-11-13
Mekanisk verkstad för Er som ställer hårda krav har fått sin 3:e Biglia installeradPålitligt korrosionsskydd från Henkel.CEJNs teamledares kommentar till The Next Generation: "Vårt ansvar är att hålla dig säker"20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschenGrunden Bois är årets Number 10 stipendiatLesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotarBilia förvärvar en auktoriserad serviceverksamhet för BMW i NorgeNytt industrimagasin vinter 2018 ute nu!Hyundai och Vodafone inleder samarbete om uppkopplade bilarEldrivna truckar testas i produktion i Bolidens AitikgruvaLåt oss presentera: Fredagens gäster i Defas podstudioHet marknad för begagnade bilar trots färre försäljningar Arbeta i HD med nya High Demand pro18-v batterierFörsäljningsrekord på Gekås Ullared ger bidrag till Missing PeopleSvenska chefer underkänner sitt eget cv BMW + vinterhjul =gratis vinterhjulYrkesgymnasiet ökar med 25 procent Så ser företagandet ut i din kommunMakita lanserar sladdlös kaffemaskin på 12/18VEntreprenörskap hos Sigtuna Kommun20-åring med hjärta för kunskap och kvalitetWidrikssons lanserar ytterligare tjänster inom IT-logistik och transportÖkad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareVem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.Ny maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler
Annonser