SÖNDAG 23 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stort antal EC-fläktar gav kraftigt sänkta energi­kostnader i gaskraftverk

Resultatet blev en energibesparing på nästan 87 procent.
Det tyska företaget Zeppelin Power Systems GmbH & Co har en mycket bred verksamhet med bl a försäljning och distribution av energisystem för tillverknings-, marin-, olje- och gas- och järnvägsindustrin. Företaget marknadsför också dieselmotorer och gasmotorer samt tjänster för service och underhåll till kunder inom många olika industrisegment. Förutom Tyskland är Zeppelin Power Systems etablerat i exempelvis Österrike, Ryssland, Ukraina, Tjeckien och Slovakien. Ett exempel på företagets stora bredd är att man också ansvarar för energi- och elleveranser till större företag. Med ett gaskraftverk framställer Zeppelin Power Systems el som levereras till Globalfoundries fabrik i tyska Dresden. Globalfoundries, med huvudkontor i USA, är en av världens största producenter av mikrochipp och ställer mycket höga krav på säkra och stabila elleveranser till sina produktionsanläggningar. Genom att ligga i teknikens framkant inom energiområdet kan Zeppelin Power Systems svara upp mot kraven. Företaget lägger också stor vikt vid egna energieffektiviseringar. Vid gaskraftverket i Dresden har man också lyckats med det genom att modernisera takkondensorerna för kraftverkets kylanläggning med ett stort antal av ebm-papst EC-fläktar.

Andreas Büttner är serviceingenjör hos Zeppelin Power Systems och berättar att nya möjligheter till energibesparingar alltid står i fokus. ”Vi tittar ständigt på hur vi kan bli effektivare som energileverantör och leverera mer men till en mindre energikostnad. En anledning är att vi har högt ställda miljö- och klimatmål. Under 2015 och 2016 moderniserade vi därför takkondensorerna med mer än 200 EC-fläktar från ebm-papst. Resultatet blev en energibesparing på nästan 87 procent. Att besparingen blev så stor ledde till att vi började titta på andra applikationer där vi kunde spara energi med ebm-papst EC-teknik. Ett område som blev aktuellt var anläggningens luftintagssystem”.

Luftintagssystemet förser gasturbinerna med förbränningsluft och kyler även det utrymme där de är placerade. Under många år har en stor AC-centrifugalfläkt varit monterad vid luftintaget på taket. Fläktlösningen gav inte den önskade kapaciteten och det fanns också brister i dimensionen på luftkanalerna som bidrog till problemen. Företaget bestämde sig därför att genomföra en modernisering som bland annat innebar att tre av ebm-past axialfläktar ersatte den äldre AC-fläkten.

Andreas Büttner anlitade ett ingenjörsföretag som fick i uppdrag att se över luftintagssystemet och där ett av målen var att kraftigt minska lufttrycket utan att förändra det önskade luftflöde. "Vi förstorade luftkanalernas tvärsnitt och gjorde andra förändringarna som bidrog till att optimera luftflödet. Resultatet blev att trycket reducerades från 560 Pascal till 307. En viktig förändring var också att vi istället för en stor centrifugalfläkt kunde installera tre axialfläktar från ebm-papst. Fördelen är uppenbar: med tre axialfläktar får vi redundans. Om en fläkt faller ifrån kan driften fortsätta utan störningar”, förklarar Andreas Büttner som även vill lyft fram ytterligare en stor fördel med EC-fläktarna. ”För oss är det väldigt positivt att de tre lättinstallerade axialfläktarna har monterats under taket. De är lättåtkomliga vilket förenklar betydligt när det är dags för service och underhåll. När vi tidigare behövde göra större underhållsarbeten på centrilfugalfläkten krävdes det en kranbil som lyfte fläkten. Det behöver inte längre efter att vi får ebm-papst EC-fläktar på plats”.

Även moderniseringen av luftintagssystemet har resulterat i stora energibesparingar. Mätningar som gjordes tre månader efter installationen av ebm-papst axialfläktar visar på en energibesparing på hela 95 procent. Det innebär en årlig besparing på 1,4 miljoner kilowattimmar och att Zeppelin Power Systems koldioxidutsläpp under ett åt minskar med cirka 792 ton.

Josefin Holmberg
Marknadskoordinator
Nyheter och pressreleaser
josefin.holmberg@ebmpapst.se
010-4544409
2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elKomposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!Premiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser